Kdy se připisuje státní podpora u stavebního spoření?

stavební spoření

[obsahova-navigace]

Stavební spoření je možné uzavřít nejen pro plnoleté, ale i pro děti. Přispívat na něj mohou rodiče, ale třeba i prarodiče. Stavební spoření může přinést díky státní podpoře zhodnocení i přes 3 % ročně. Jsou ale dvě základní podmínky, kdy se připisuje státní podpora u stavebního spoření, a to dostatečná délka vedení stavebního spoření a vklady na stavební spoření. Pokud smlouvu vypoví klient předčasně, o státní podporu přijde.

peníze na nové bydlení

Co je stavební spoření?

Stavební spoření je finanční produkt, jehož cílem je naspoření určité finanční částky na rekonstrukci, výstavbu, nebo jiné opravy nemovitosti. Po splnění stanovených podmínek (např. délka spoření) pak vzniká nárok na úvěr ze stavebního spoření.

Zhodnocení peněz

Kromě vložených prostředků se během spoření připisují:

  • pravidelné úroky z naspořené částky
  • státní podpora

Prostředky je možné vkládat pravidelně, nebo také jednorázově. Nesmí se však překročit cílová částka, jinak musí klient zaplatit poplatek za navýšení cílové částky.

Poplatky

Při podpisu smlouvy se hradí poplatek, obvykle ve výši 1 % z cílové částky. Ve smlouvě je sjednána úroková sazba pro úročení vkladů a úroková sazba případného úvěru ze stavebního spoření. Dále se platí roční poplatek za vedení smlouvy. Tato částka bývá okolo tří set korun. Připsané úroky ze spoření jsou každoročně zdaněny 15% sazbou daně z příjmů.

Tip! Pokud si zatím nejste jistí jestli chcete stavebko či klasický spořicí účet, podívejte se na srovnání níže. U některých spořicích účtů můžete mít až 3% úrokovou sazbu.
Srovnání spořicích účtů

Přepis peněz

Kdy se připisuje státní podpora na stavební spoření?

Přednostně se vyplácí na smlouvy, které byly uzavřeny jako první. Na účet stavebního spoření se státní podpora připisuje na konci dubna nebo na začátku května následujícího roku. Kontrola nároku připsání státní podpory probíhá vždy k 31.12. každého roku.

O připsání státní podpory se stará stavební spořitelna, která pošle žádost Ministerstvu financí o uhrazení státní podpory a následně ji připíše na účet stavebního spoření klientům.

Rada odborníka… Pokud se nechcete o stavební spoření starat a hlídat, kdy se připisuje státní podpora na stavební spoření, můžete hned v počátku vložit na stavební spoření vyšší částku. Pokud jednorázově vložíte např. 60 000 Kč, rozloží se tato částka pro potřeby připsání státní podpory na další roky. V tomto případě budete mít státní podporu na další 3 roky jistou, pokud jste si o ni zažádali při sjednávání smlouvy.

Kolik vám stát přispěje?

Výše státní podpory

Státní podpora stavebního spoření je ve výši 10 % ročně, maximálně však 2 000 Kč ročně. Pokud tedy ročně vložíme na účet stavebního spoření 25 000 Kč, státní podpora dosáhne maximální výše 2 000 Kč. Podívejte se na příklady v přehledné tabulce:

Měsíční vklad na stavební spoření v Kč Vklady na stavební spoření za rok v Kč Státní podpora ze stavebního spoření za rok v Kč
200 2 400 240
500 6 000 600
800 9 600 960
1 200 14 400 1 440
1 700 20 400 2 000
2 000 24 000 2 000
2 200 26 400 2 000

Státní podporu může klient získat na více smluv o stavebním spoření, ale vždy jen do celkového součtu 2 000 Kč.

Tip! O tom, zda se stavební spoření vyplatí, si můžete přečíst náš dřívější článek. Prostudujte si i naše tipy na nejvýhodnější stavební spoření.

stavební spoření

Ukončení stavebního spoření

Před ukončením stavebního spoření si ověřte, po kolika letech spoření smlouvu skutečně ukončujete. Pokud ukončujete smlouvu po vázací lhůtě, tedy po 6 letech, stavební spořitelna vám vyplatí naspořené prostředky včetně státní podpory. Pokud však dojde k ukončení ještě před koncem vázací lhůty, ztrácí klient nárok na výplatu státní podpory. K tomu navíc musí zaplatit poplatek za předčasné vypovězení.

Věděli jste, že… v případě, že klient čerpá úvěr ze stavebního spoření pro financování bytových potřeb, zůstává mu nárok na vyplacení státní podpory?

Stavební spoření je stále zajímavý a stabilní spořící produkt díky státní podpoře. Je vhodný pro ty, kteří mají rádi jistotu. Jen si pohlídejte, kdy se připisuje státní podpora na stavební spoření, abyste o ni náhodou nepřišli. Výnosy jsou díky ní vyšší než u běžných spořicích účtů, přitom stavební spoření můžete využít i na úvěr pro financování bydlení.

Tip! Stavební spoření nemáte, ale chtěli byste si koupit dům nebo byt? Podívejte se, kde by vám dali nejvýhodnější hypotéku. Zkuste hypoteční kalkulačku, která za vás srovná různé nabídky trhu:

hypoteční kalkulačka