Spoření do zlata: Skvělá investice nebo špatný nápad

investiční zlato

[obsahova-navigace]

Zlato je vzácný kov. Zkušenosti našich předků nás přesvědčují, že na spoření do zlata musí něco být. Vždyť naši předci nakupovali zlato, vždy když se blížila krize, velká politická změna nebo v dobách nejistoty. I v pohádkách je pokladem truhla se zlatem a ne balík akcií. Jak to tedy je? Je zlato stále komoditou, do které se vyplatí ukládat peníze? Přináší výnos nebo má jiné výhody? Podívejme se, jestli se tedy investice do zlata ještě pořád vyplatí.

investice

Průměrný výnos zlata

Zlato od roku 1940 získává na hodnotě. Jeho průměrný výnos za tu dobu je 4,7 %. Což je stále vysoko nad inflací, která se dnes pohybuje okolo 2,8 %. Má to však jeden velký háček. Tento výnos je průměr za velmi dlouhé období osmdesáti let. A mezitím zlato zaznamenalo několik velkých výkyvů. Můžeme tedy pouze brát, že zlato je uchovatel hodnoty ve velmi dlouhém horizontu.

Co ovlivňuje cenu zlata?

  • Úrokové sazby
  • Americký dolar
  • Cena ropy
  • Nervozita na akciových trzích
  • Poptávka po zlatě

spoření

Jak na spoření do zlata?

Nevyplatí se tedy spoření do zlata v krátkodobém horizontu, ale jako dlouhodobá investice do zlata, která má za úkol stabilizovat část investičního portfolia. V takovém případě má investice do zlata smysl. Pro investice do zlata se nedoporučují šperky. Na hodnotě sice neztrácí, ale podléhají módním trendům a většinou mají nízkou gramáž.

V jaké formě koupit zlato?

Nakupovat zlato můžete v různých formách:

  • Slitky – zlaté slitky mají podobu destičky nebo cihly. Musí být označeny vlastním číslem, mít ryzost alespoň 995 tisícin, hmotnost obchodovatelnou na našem trhu a označení výrobce, ryzosti a hmotnosti.
  • Mince – kromě výnosu ze zlata zde můžete získat přidanou hodnotu v podobě sběratelské zajímavosti.
  • Fondy – do zlata můžete investovat prostřednictvím fondů. Ty nakupují zlato ve velkém a vy můžete investovat postupně v menších částkách.

Rada odborníka: Přesnou podobu, kterou má mít investiční zlato, určuje zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty.

Diverzifikace rizika v investičním portfoliu

Každé investiční portfolio by mělo být vyvážené. Mělo by mít stabilní složku, která je méně riziková a slouží jako uchovatel hodnoty základu portfolia. Zde hrají svou roli investice do zlata. Další část peněz pak můžete investovat do rizikovějších fondů nebo akcií. Vždy ale zvažte, jak velkou míru rizika jste ochotni nést.

surové zlato

Výhody a nevýhody spoření do zlata

Tak jako jiné komodity a spořicí nástroje má zlato své výhody a nevýhody. Podívejme se na ně.

Výhody spoření do zlata

Předpokládá se stálý růst ceny zlata. Důvody jsou:

  • Zlato je vzácný kov s omezenými zdroji.
  • Spotřeba zlata je stabilní ve šperkařství, průmyslu a stomatologii.
  • Roste spotřeba zlata v elektronice.
  • Cenu zlata zvyšují obavy lidí, krize a ekonomická nejistota.
  • Menší slitky jsou relativně dobře likvidní.

Nevýhody spoření do zlata

  • Zlato má stabilní mírný růst, který je spíše pasivní, pokud očekáváte větší výnos, je dobré podívat se i po jiných možnostech investování.
  • Investice do fyzických kusů zlata sebou nese náklady. Cihly a destičky musíte mít někde bezpečně uskladněny, za což pravidelně platíte nezanedbatelné částky.
  • Dejte si pozor na menší fondy, které slibují velké výnosy z investic do zlata. Vždy prověřujte každý fond, nebo se raději obraťte na odborníky na investice.

Tip! Pořád si nejste jistí, kam investovat? Podívat se můžete i do našeho srovnávače investicí:
Najděte nejvýnosnější investici

spoření do zlata

Další možnosti, kam uložit volné peníze

V krátkodobém horizontu je určitě ideální spořicí účet, kam můžete odkládat volné peníze. V delším horizontu se vyplatí ukládat peníze do stavebního spoření nebo penzijního připojištění. U obou produktů je stále velkou výhodou příspěvek státu.

Tip! Klasické spořicí účty porovnáte jedním klikem zde. Zkuste to:
Porovnej spořící účty

Pokud však chcete vytvářet rezervy do budoucna, je ideální začít s pravidelnými investicemi. Na trhu jsou různé fondy, možnosti termínovaných vkladů, dluhopisů i investice do komodit.

Spoření do zlata tedy není úplně špatný nápad, ale pouze pokud chcete část svých peněz ochránit a neočekáváte od této investice velký výnos. A počítejte s tím, že jde spíše o mezigenerační zajištění peněz. Pro investice s větším výnosem se poohlédněte po jiných investičních nástrojích.