Jak na žádost o připojení elektřiny krok za krokem

elektroměr

[obsahova-navigace]

Ať už jste se tedy i vy rozhodli pro trvalý odběr elektřiny v novém bytě nebo domě anebo chcete přivést elektřinu k chatě, garáži nebo třeba karavanu, čeká vás žádost o připojení elektřiny. Že nevíte, jak o připojení zažádat? Nevadí. V tomto článku vám totiž krok po kroku přiblížíme, jak na to. Počítejte s tím, že žádost o přípojku je proces, který zabere zhruba měsíc až měsíc a půl, než se vyřídí vše potřebné.

připojení odběrného místa

1.) Žádost o připojení elektřiny

Prvním krokem je podání žádosti o připojení u lokálního distributora elektřiny. Žádost je možné podat poštou, přímo na pobočce nebo také jednoduše online. Žádost o připojení musí obsahovat doklad o vašem vztahu k dané nemovitosti, situační plánek umístění, seznam plánovaných spotřebičů a také přehled požadovaných technických parametrů připojení. Distributor vydá stanovisko nejpozději 30 dnů od podání žádosti.

Pokud si nejste jisti, jaká je velikost jističe, poraďte se svým elektrikářem nebo dodavatelem. Ale na většinu rodinných domů dnes stačí jistič 3×25 A. Pro menší byty 1×25 A.

Distribuční společnosti v ČR

V České republice jsou tři distributoři elektřiny a pod každou z nich spadá jiná oblast.

  • Oblast Praha: PREdistribuce, a.s.
  • Oblast jižní Čechy a jižní Morava: E.ON Distribuce, a.s.
  • Oblast západní, severní, východní Čechy a severní Morava: ČEZ Distribuce, a.s.

2.) Návrh smlouvy o připojení

Pokud dojde ke schválení vaši žádosti, obdržíte Smlouvu o připojení, ve které bude uvedený popis umístění i typu plánovaných měřících zařízení a také předpokládaný termín, kdy dojde k připojení elektřiny.

elektřina

3.) Podepsání smlouvy

Souhlasíte se zněním smlouvy? Pak nezapomeňte smlouvu podepsat a do 30 dnů zaslat zpět na adresu distributora.

  • Návrh smlouvy s termínem připojení.
  • Podepište smlouvu o připojení a zašlete zpět.
  • Pozor, musíte si pohlídat termín stanovené lhůty!

elektroměr

4.) Zaplacení poplatku za připojení

V tomto kroku vás čeká uhrazení podílu na oprávněných nákladech. Podíl žadatele na oprávněných nákladech, který je stanovený Energetickým regulačním úřadem Vyhláškou o připojení, je v případě třífázového připojení 500 Kč za jeden ampér a 200 Kč za jeden ampér u jednorázového připojení. Přesná částka bude uvedena ve Smlouvě o připojení.

Tip! Víte na kolik vás vyjdou nové rozvody v bytě, domě, anebo na zahradě? Pokud ne, stačí se podívat na náš článek. A pozor! náklady na přípojku elektřiny hradí distributor.

jističe

5.) Příprava odběrného místa pro připojení

Dle požadavků, které najdete ve Smlouvě o připojení, připravte společně s elektrikářem odběrné místo. Posléze domluvte návštěvu revizního technika, který provede revizi připojovaného zařízení. Revizní zprávu budete muset předložit svému dodavateli elektřiny.

elektřina

6.) Výběr dodavatele elektřiny

Nyní vás čeká výběr dodavatele elektřiny, se kterým uzavřete smlouvu. Elektřinu českým domácnostem dodává několik desítek společností, jedná se například o společnost ČEZ, E.ON, BOHEMIA Energy, innogy nebo skupinu Pražská energetika (PRE), Centropol a Yello Energy. Online srovnáním cen jednotlivých dodavatelů můžete ušetřit nemalé peníze.

Tip! Pokud nechcete spořit pouze na stavebním spoření, zkuste se podívat po levnějším dodavateli elektřiny. A ušetřené peníze můžou jít do prasátka. 

Porovnej dodavatele

montáž technikem

7.) Montáž elektroměru

Poté, co uzavřete smlouvu s dodavatelem elektřiny, bude vám oznámený termín, kdy vám budou montovat elektroměr, většinou se jedná o termín v řádu několika dnů. Po instalaci elektroměru můžete začít odebírat elektřinu.

Tip! Každý máme doma svého elektronického favorita, kterého se nevzdáme. Který je ten váš? Notebook, lednice, televize nebo třeba herní konzole. A víte jakou má daný spotřebič spotřebu energie?

Žádost o připojení elektřiny je poměrně jednoduchou záležitostí, pokud se budete držet výše sepsaných kroků. Poté, co zažádáte o připojení, a žádost bude schválena, obdržíte návrh smlouvy, pokud smlouvu podepíšete, čeká vám úhrada poplatku za připojení, příprava odběrného místa pro připojení a výběr dodavatele elektřiny. Finálním krokem je instalace elektroměru. A máte hotovo.