Vánoce v Itálii: Tradice, jídlo a nejkrásnější vánoční trhy

vánoce v itálii

[obsahova-navigace]

Vánoce v Itálii patří mezi zbožňované svátky. Za základ se považuje rodinná pospolitost a oslava křesťanských symbolů Vánoc. Pro Italy je to doslova kouzelné období, kdy si plnými doušky užívají radost ze života. O Vánocích jsou zavřené školy a velká část Italů si bere dovolenou, kterou často tráví na horách. Proto se této vánoční dovolené říká settimana biana, neboli bílý týden. Stoly se prohýbají pod skvělým jídlem a pod stromečkem nechybí dárky.

Vánoční hostina

Jak se slaví Vánoce v Itálii?

Příprava na Vánoce v Itálii začíná už 8. prosince, kdy se v domácnostech zdobí vánoční stromeček. V den, který my označujeme jako Štědrý den, tedy 24. prosince se i v Itálii schází celé rodiny. Nezasednou ale ke společnému stolu. Na La Vigilia di Natale jdou lidé společně v průvodu osvětleném svíčkami nebo loučemi. Vyvrcholením večera je stejně jako u nás půlnoční mše. Ta hlavní probíhá samozřejmě v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Věděli jste, že první Betlém, který symbolizuje zrození Ježíše Krista, byl vystaven v Římě?

Vánoce v Itálii

Kdo nosí vánoční dárky v Itálii?

Než jdou děti 24. prosince spát, připraví na stoleček sušenky a mléko pro Babbo Natale. To je dědeček Vánoc, který dětem naděluje vánoční dárky. Někde je položí pod stromeček jako u nás, jinde je děti najdou u krbu. Hlavním dnem Vánoc v Itálii je 25. prosinec. V tento den žehná papež křesťanům Urbi et Orbi a Italové zasedají ke slavnostnímu vánočnímu obědu.

Víte, kdo je Befana? V některých částech Itálie se udržuje tradice hodné čarodějnice Befany, která nosí dětem dárky na Tři krále, tedy v noci z 5. na 6. ledna.

Tip! Jak letos nakoupit vánoční dárky bez stresu a ještě ušetřit:

1.) Nakupujte včas.
2.) Zaměřte se na nabídku e-shopů. Je pestrá a nebudete muset běhat po 3.) Využijte nabídku e-shopů, které nabízí cashback z každého nákupu.

* Oblečení a módní doplňky pro celou rodinu nakoupíte na About You s až 15 % zpět.
* Knihy pro děti, deskové hry i audioknihy s cashbackem až 20 % má Knihy Dobrovský.
* Parfémy a kosmetiku světových značek seženete na Notino – až 10 % zpět.

sladký chléb panettone

Co se jí na Vánoce v Itálii?

Na italském vánočním stole nesmí chybě sladký chléb panettone. Slavnostní tabule pak obvykle zahrnuje sušenou tresku naloženo v soli, které Italové říkají bacalle. Mezi dalšími chody se objevuje pečené jehněčí, vánoční kuře, ale také slavnostní špagety s ančovičkami a mušlemi. Místo tradičního vánočního cukroví mají Italové turecký med a sušené ovoce.

Tip! Upečte si tradiční italskou pochoutku panettone.

Vánoční trhy

Nejkrásnější vánoční trhy v Itálii

Vánoční trhy v Itálii patří mezi nejkrásnější na světě a mohou být inspirací pro předvánoční eurovíkend. Jedny z nejkrásnějších najdete v Miláně. Bonusem tohoto města je samozřejmě zaměření na módu, takže kromě trhů s pohádkovou atmosférou můžete nakoupit i nádherné vánoční dárky. Dalším pověstným městem je italská Verona, kde jsou vánoční trhy podkreslené antickou atmosférou města. Trhům dominuje zde obří vánoční kometa. Nejautentičtější vánoční trhy najdete v Jižním Tyrolsku ve městech Bolzano a Merano. Jejich kouzlo je založeno na atmosféře horských městeček a lásce k tradicím.

  • Řím a Vatikán – Ponořte se do slavnostní nálady a podívejte se na vánoční trh na Piazza Navona.
  • Milano – Nádherné vánoční trhy u zámku Castello Sforzesco by neměli uniknout nikomu, kdo je zrovna v okolí.
  • Benátky – Trhy na náměstí sv. Marka vám vyrazí dech. Odehrávají se přímo v historickém centru Benátek a jsou opravdu nádherné. 

Tip! Chystáte se na Vánoce do Itálie? Nezapomeňte na cestovní pojištění a sledovat cestovatelský semafor.

Porovnej cestovní pojištění

Nejen Itálie je o Vánocích nádherná. Pokud chcete ochutnat atmosféru jiných zemí, podívejte se na destinace, kde můžete zažít bílé Vánoce nebo se nechte inspirovat tradičními anglickými Vánocemi. A jestli nemáte rádi zimu, mrkněte na náš tajný tip sedmi vánočních přímořských destinací.