Novoroční ohňostroj 2021: Nejlepší oslavy Nového roku v Čechách a u zahraničních sousedů

ohňostroj v Praze

[obsahova-navigace]

Silvestrovské oslavy završené ohňostrojem ke konci roku neodmyslitelně patří. Oči dětí i dospělých září úžasem s prvními odpálenými rachejtlemi. Vůně střelného prachu je cítit všude okolo. Novoroční ohňostroj přitahuje každoročně statisíce lidí na náměstí po celé České republice. Barevná podívaná se často pojí s kulturními programy všeho druhu. Oficiální oslavy a ohňostroje se většinou pořádají 1. ledna. Neodborné použití pyrotechniky se v posledních letech ve městech pozvolna zakazuje.

petarda

Jaké byly počátky novodobých silvestrovských oslav?

Vše začalo na konci 19. století. Do této doby se datují první oslavy Silvestra tak, jak je dnes známe. Nezapomínejme na to, s kým se tento den úzce pojí, přestože už to tak mnohdy nevnímáme. Je až zábavné, že patronem novoročního veselí je zbožný muž z dávnověku. Papež Silvestr I. je pro křesťany jedním z nejvýznamnějších postav dějin a proto se slaví den jeho úmrtí, který připadá právě na poslední den v roce.

pyrotechnika

Novoroční ohňostroj a jeho tradice

Počátky ohňostroje jsou úzce spjaty s objevením střelného prachu. Historikové se domnívají, že k tomuto významnému objevu došlo v 7. až 9. století našeho letopočtu ve starověké Číně a to vlastně náhodou. Legenda vypráví o kuchaři, který omylem smíchal směs síry, ledku a dřevěného prachu. Tuto směs dnes známe jako střelný prach. V Evropě se používá od 13. století a na našem území pak od vlády císaře Rudolfa II., který byl velkým milovníkem ohňostrojů.

Novoroční ohňostro

Kde oslavit Silvestr u nás?

Snad v každém větším městě České republiky se koná nějaká oficiální oslava doplněná ohňostrojem, videomappingem nebo light show. Kde jsou tradičně ty nejlepší? A jak oslavy konce roku probíhají v některých českých a moravských městech?

Tip! Při oslavách nového roku není opatrnosti nazbyt. Dbejte i na řádná opatření jako je např. platné úrazové nebo životní pojištění.

zuGehE7QBbo

1.) Novoroční ohňostroj, Praha

V našem hlavním městě se slaví ve velkém. Ulice v centru jsou okolo půlnoci plné lidí nebo tomu tak alespoň bylo před pandemií. Snad se letos alespoň přiblížíme takovým oslavám Silvestra. Pokud hledáte komornější atmosféru s výhledem na rozzářenou Prahu nabízí se místa jako Letná, Petřín nebo Vítkov. Novoroční ohňostroj je tu s otazníkem. Ten v roce 2020 měl být poslední. Do budoucna se počítá s videomappingem nebo dalšími typy světelných show.

Aktualizace z 3.12.2021: Hlavní město ohlásilo, že letos nebude ani ohňostroj, ani videomapping, ani žádná jiná forma oslav příchodu nového roku.

qiwyTBXyVmo

2.) Novoroční ohňostroj, Brno

I v Brně si přijdete na své, pokud si užíváte bujaré oslavy. Moravská metropole nabízí na konci roku řadu možností. Minulý rok to Brňanům nevyšlo a tak si to letos chtějí vynahradit. Jedna z velkých oslav probíhá každoročně na náměstí Svobody. Tam ohňostroj nahradil videomapping. Slavit můžete také před Vánočním domem v Brně Bystrci. Těšit se můžete na velkoformátový odpočet, minutovou animaci před půlnocí, interaktivní ohňostroj, light show a malý reálný ohňostroj.

dreCrB-VH2M

3.) Novoroční ohňostroj, Ostrava

Centrum silvestrovských oslav je v Ostravě tradičně na Stodolní ulici. Hlasitá hudba zní ze všech klubů a restaurací. Ostrava je rozhodně tím pravým místem pro milovníky hlasité zábavy. I tady se ohňostroj pořádá první den nového roku a to v městské části Hrabůvka.

tkj1YOy2uNE

4.) Novoroční ohňostroj, Olomouc

V Olomouci se každoročně slaví na Horním náměstí a o půlnoci se připíjí pod barokním sloupem Nejsvětější trojice, který patří mezi památky UNESCO. I tady na vás čeká krásný ohňostroj v podvečer Nového roku.

AbPvrxGgxXk

5.) Novoroční ohňostroj, České Budějovice

Metropole jižních Čech nabízí Silvestr v opravdu krásných kulisách největšího čtvercového náměstí u nás. V Budějovicích si můžete připít na konec roku třeba nad bludným kamenem. Tradice novoročních ohňostrojů v jihočeském městě není dlouhá. Odpaluje se první den v roce ze Sokolského ostrova.

5Yt6Xw7r3w4

6.) Novoroční ohňostroj, Zlín

Pokud milujete funkcionalistickou architekturu, oslavy konce roku ve Zlíně jsou pro vás jako dělané. I v obuví proslaveném městě se oficiální oslavy odehrávají druhý den po Silvestru. Novoroční ohňostroj tu každoročně odpalují na náměstí Práce v podvečer.

A-V9bLAdr8M

7.) Novoroční ohňostroj, Jihlava

Centrum Vysočiny se ubírá stejným směrem jako řada dalších měst u nás. Ohňostroj tu nahrazují videomappingem a laserovou show. Tradičně se tu pak lidé scházejí na Nový rok na Masarykově náměstí, kde je pro ně připraven zábavní program.

dekVIeBVT04

8.) Novoroční ohňostroj, Pardubice

Oslavy konce roku jsou v Pardubicích vyhlášené, novoročního ohňostroje se tam ale nedočkáte. Zajet si můžete do nedalekých Lázní Bohdaneč, kde se tato tradice stále drží. Ohňostroj si přijďte užít na Masarykovo náměstí 1.ledna v podvečer.

Fii8hE8RPy4

9.) Novoroční ohňostroj, Strakonice

Hledáte poklidnější atmosféru k oslavám příchodu nového roku? Strakonice jsou kouzelné a uchvátí vás svou jedinečnou zimní náladou. I tady se v centru města na Nový rok dočkáte ohňostroje.

0xksdwDX7yA

10.) Novoroční ohňostroj, Chrudim

Východočeské město slaví každoročně na Nový rok po setmění v Klášterních zahradách. I zde se stále drží tradice novoročního ohňostroje.

rwKA77dNJc0

11.) Novoroční ohňostroj, Plzeň

Ohňostroje v Plzni se konají zpravidla na náměstí Republiky a k jejich vypuknutí dochází na Nový rok po setmění. Připraven je tu vždy bohatý zábavný program.

OIzOu1PhZNI

12.) Novoroční ohňostroj, Hlučín

Možná vás překvapí, že se Hlučín pyšní opravdu prvotřídním novoročním ohňostrojem. Ten je každoročně spojen s oslavami na Hlučínském jezeře.

yChiPfEGBhg

13.) Novoroční ohňostroj, Žďár nad Sázavou

Oslavy každoročně probíhají na náměstí Republiky 1. ledna. Můžete se těšit na hudební představení některého z místních souboru a poté novoroční ohňostroj.

TViXmJqkJ94

14.) Novoroční ohňostroj, Ústí nad Labem

I Ústí je jedním z měst, které zatím o zrušení novoročního ohňostroje neuvažuje. Lidé se scházejí slavit okolo Střekovského nábřeží, kde je také v podvečer odpálen ohňostroj.

BDAckfVllfI

15.) Novoroční ohňostroj, Kladno

I Kladno pravidelně připravuje novoroční program zakončený ohňostrojem. Vše se tu odehrává na náměstí Sítná.

Nejlepší novoroční oslavy

Nejlepší novoroční oslavy u našich sousedů

Pokud sníte o konci roku v zahraničí, možná nemusíte ani tak daleko. U našich sousedů je na výběr mnoho zajímavých míst, kde stojí za to oslavit Silvestr.

Tip! Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Ať už jedete třeba jen na dva dny, tak nikdy nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den vzJZQZtndgo

16.) Gdaňsk, Polsko

Co takhle letos přivítat začátek roku u Baltského moře? Gdaňsk je jedno z nejstarších a největších polských měst a silvestrovské oslavy tu opravdu stojí za to. Můžete si zajít na koncert, zabruslit si nebo si vybrat některou z mnoha party, které se tu poslední den v roce konají. Dočkáte se i ohňostroje.

Tip! Spojte návštěvu Polska i s pořádnou lyžovačkou. K tomu se vám bude hodit tento článek: Lyžování v Polsku: Skiareály lepší než v Čechách? 

B8zcdzNnJ2g

17.) Berlín, Německo

Silvestrovské oslavy v Berlíně by se neobešly bez street párty u Braniborské brány. Tady na vás čeká koncert spojený se světelnou a laserovou show a to úplně zadarmo. Připravte se ovšem na davy. Každý rok se tu sejde okolo milionu lidí.

Tip! Akcí v Německu je nespočet, my pro vás máme články o těch nejbližších: 

* Vánoce v Německu: Tradice, jídlo a pohádkové adventní trhy
* Black Friday v Německu: Přehled slev, za kterými se vyplatí vyjet

GRuvslyvSYw

18.) Vídeň, Rakousko

Do Vídně to máme kousek a navíc místní oslavy Silvestra jsou opravdu pompézní. Vídeň nabízí velkolepou směsici zážitků. Zimní trh na Riesenradplatz u obřího ruského kola v Prátru je otevřen také na konci roku. Statisíce lidí se vydávají do ulic na Silvestrovskou stezku, která promění centrum v jednu velkou párty.

Tip! Vídeň stojí za to navštívit a aby jste věděli, kam například na nejlepší oběd, máme pro vás super článek: Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?

-Om1uC9Nf6U

19.) Bratislava, Slovensko

Oslavy v Bratislavě vás možná překvapí. Bohatý silvestrovský program je připraven každoročně na Hviezdoslavově náměstí a v okolí nábřeží. Nechybí tu ani ohňostroj. Ten se odpaluje z lodi na Dunaji a to přesně o půlnoci.

Tip! Připravili jsme pro vás sérii tipů na výlet a strávení krásné dovolené na Slovensku a pokud chcete jet autem, tak pro vás máme i informace, kolik zaplatíte za dálniční poplatky a na co si dát pozor.

Jaké oslavy konce roku 2021 na nás čekají? To zatím nevíme. Jisté je jen to, že většina měst si dává letos na čas s potvrzením programu oslav. Nezbývá nám než doufat, že se situace s pandemii koronaviru do konce roku nezhorší a my tak budeme mít možnost po přestávce v minulém roce opět oslavit Silvestr.