Smlouva o půjčce (vzor ke stažení zdarma)

smlouva o půjčce

[obsahova-navigace]

Když se řekne půjčka peněz, asi si jako první představíme banku a horu papírů. Někdy ale nastává situace, kdy si peníze půjčují známí nebo rodina. V takovém případě není půjčka předmětem podnikání, ale je to soukromá akce mezi dvěma soukromými subjekty. A přesně v těchto případech se hodí dobře napsaná smlouva o půjčce. Nebo lépe řečeno smlouva o zápůjčce sepsaná podle Občanského zákoníku.

nákupy s kamarádkou

Chci půjčit peníze kamarádovi, mám uzavírat smlouvu?

Určitě už jste slyšeli heslo „pořádek dělá přátele“. A to je přesně ten důvod, proč je dobré i mezi nejlepšími kamarády či rodinnými příslušníky sepisovat smlouvy. Jednoduchá smlouva o půjčce není vyjádřením nedůvěry. Je to papír, na kterém je jasně uvedeno, kdo komu půjčil peníze a hlavně kolik to bylo. Vyhnete se tak možným nepříjemnostem, které by v budoucnosti mohly nastat a v konečném důsledku klidně i ohrozit přátelský vztah.

Tip! Kamarád si může najít půjčku i oficiálně u některé finanční insituce. Zkuste doporučit nezávislé srovnání půjček zde:

Půjčka od 0% úroku

banka

Jaké typy smluv existují pro půjčování peněz?

Půjčování peněz je upraveno zákonem. Může se jednat o komerční půjčování peněz za úplatu, půjčky mezi podnikateli nebo soukromé zápůjčky mezi lidmi.

podpis smlouvy

Smlouva o půjčce neboli zápůjčka podle Občanského zákoníku

Občanský zákoník zná smlouvu o zápůjčce, kterou my známe pod názvem smlouva o půjčce. Důležité je, že subjekt, který peníze půjčuje – zapůjčitel (věřitel) – nemá půjčování peněz jako podnikatelskou činnost. Druhou stranou – vydlužitelem (dlužníkem) – může být soukromá osoba, podnikatel nebo firma. Smlouva o zápůjčce nemusí být jen na peníze. Může se jednat o jakoukoliv věc, nejen o peníze.

Pozor! Smlouva o půjčce nabývá platnosti, až když peníze opravdu dorazí k vydlužiteli (dlužníkovi). Na rozdíl od smlouvy o úvěru nemá vydlužitel na peníze nárok.

Nezbytné minimum náležitostí podle zákona

  • Přesné určení obou stran smlouvy – zapůjčitele i vydlužitele.
  • Dohoda o přenechání peněz zapůjčitelem vydlužiteli.
  • Povinnost vrátit ve stanoveném čase peníze zpět.

Věděli jste, že… smlouva o zápůjčce nemusí být písemná? Platná je i ústní dohoda.

peníze

Nedržte se pouze zákonem stanoveného minima

Občanský zákoník dává u smlouvy o zápůjčce velkou volnost. Povinné je pouze naprosté minimum. Nicméně doporučujeme smlouvu rozšířit o následující body. Pokud jste se na nich samozřejmě dohodli.

  • Splatnost půjčky a způsob jejího splacení.
  • Podmínky splácení.
  • Případné úroky a jejich výši.
  • Účel půjčky.
  • Zajištění.
  • Sankce, dojde-li je zpoždění.
  • Předčasné zesplatnění – pokud je dlužník v prodlení, může věřitel chtít peníze vrátit dříve.
  • Ukončení smlouvy o zápůjčce.
  • Datum, místo a podpis smlouvy.

Tip! Potřebujete rychle jednoduchou smlouvu o zápůjčce peněz? Stáhněte si náš vzor.

Někdy je fajn, mít přítele, který v nouzi půjčí peníze. Často ale takové půjčky nabourají dobré vztahy. Solidní pojistkou v takovém případě je smlouva o půjčce. Lepším řešením je ale zajít do banky, kde máte běžný účet a zeptat se jich na možnosti úvěru. Další variantou je porovnat si aktuální nabídku půjček na trhu. Třeba vás nabídka trhu příjemně překvapí.

Ještě by vás mohly zajímat… naše další články na téma půjčky:

* Je výhodnější kreditní karta nebo klasická půjčka?
* Překlenovací úvěr, hypotéka nebo půjčka? Co je lepší na bydlení?
* Půjčka v rodině: Jak neohrozit vztahy, ani své úspory