Musí mít čtyřkolka povinné ručení?

čtyřkolka v zimě

[obsahova-navigace]

Při hledání odpovědi na to, zda musí mít povinné ručení čtyřkolka, se můžeme podívat do zákona číslo 56/2001 (zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích). Naprosto obecně je možné říct, že čtyřkolky (ať už speciální či sportovní), které nemají přidělenou registrační značku, nemohou být pojištěny ani povinným ručením, ani havarijním pojištěním. Ale to je pouze zobecnění, ze kterého je možné vycházet.

jízda na čtyřkolce v lese

Homologace čtyřkolek jako kritérium

Hlavní dělení čtyřkolek a podle toho i stanovení, zda musí mít čtyřkolka povinné ručení, spočívá v homologaci. Homologované čtyřkolky, které jsou technicky způsobilé, aby mohly být použity na pozemní komunikaci, musí mít sjednané povinné ručení. V případě nesjednání povinného ručení hrozí stejné sankce jako u nepojištěného vozidla.

Nehomologované čtyřkolky nesplňují podmínky pro provoz na silnicích, nemají pro něj potřebné vybavení, a proto povinné ručení čtyřkolka mít nemusí a bude i složitější jej sjednat. Pokud však majitel po sjednání povinného ručení touží, je možné obrátit se na registr vozidel, aby udělil výjimku pro uvedenou nehomologovanou čtyřkolku. Na základě této výjimky by pak mohla být pojištěna.

Tip! Při řízení nehomologované čtyřkolky však bývá vhodné mít uzavřené úrazové pojištění.

Najděte nejvýhodnější úrazové pojištění

čtyřkolky

Kategorie čtyřkolek

Pro stanovení ceny povinného ručení čtyřkolky jsou důležité její technické parametry. Kromě toho, zda je čtyřkolka homologovaná či nikoliv, se dále posuzuje kategorie i počet míst.

Čtyřkolky se dělí následovně:

  • kategorie L s bílou poznávací značkou a podkategorií LB je tvořena lehkými čtyřkolkami (nenaložené váží do 350 kg, výkon je do 4 kW, maximální konstrukční rychlost nepřesahuje 45 km/h). Pro čtyřkolku z kategorie LB je nutný řidičský průkaz AM nebo vyšší skupiny A.
  • kategorie L s bílou poznávací značkou a podkategorií LE (nenaložené váží do 400 kg a maximální výkon je do 15 kW). Bývají obvykle dvoumístné a spadají sem čtyřkolky jiné než lehké. Tyto čtyřkolky musí procházet technickou kontrolou po 6 letech po první registraci a dále po 4 letech. Řidičský průkaz nutný pro řízení těchto čtyřkolek musí patřit do skupiny B.
  • čtyřkolky kategorie R se žlutou poznávací značkou, tedy ostatní vozidla (hmotnost nenaložené čtyřkolky nepřesáhne 400 kilogramů, maximální rychlost nepřesahuje 40 km/h). Bývají jednomístné a je nezbytné mít řidičský průkaz skupiny B.

Tip! Nejlevnější povinné ručení získáte porovnáním nabídek trhu. Stačí zadat pouze pár údajů:

Porovnej povinné ručení

jízda na čtyřkolce

Cena za povinné ručení čtyřkolky

Povinné ručení čtyřkolky je u mnoha pojišťoven stejné jako povinné ručení běžného vozidla. Co tedy ovlivňuje cenu povinného ručení čtyřkolky?

U sjednávání povinného ručení je nutné předložit:

  • velký technický průkaz,
  • osobní doklad pojistníka.

Kromě již uvedených technických parametrů, je pro stanovení ceny u některých pojišťoven důležitý i věk pojistníka a místo jeho bydliště. Tedy mladý a pro pojišťovnu nezkušený pojistník je rizikovější, a tedy i pojištění bude mít nejspíše dražší. Stejně tak ho bude mít dražší i pojistník z většího města, protože v těchto místech je riziko dopravní nehody vyšší. Cenotvorba je však u pojišťoven individuální.

Na sjednání pojištění pro vaši čtyřkolku či tříkolku rozhodně nezapomínejte. Na jedné straně roste počet krádeží těchto strojů, na druhou stranu i kontroly ze strany policie jsou stále častější. Výhodou pro pojistníka jsou také asistenční služby, které bývají standardně u povinného ručení nabízeny.

zapadnout ve sněhu

Havarijní pojištění na čtyřkolky

U čtyřkolek, které nejsou určeny pro závodění, je možné sjednat také havarijní pojištění. U havarijního pojištění do hry vstupuje také věk samotné čtyřkolky. Čtyřkolky, které jsou starší 10 let už bývají nepojistitelné, nebo je jejich pojištění dražší. Podobnost s pojištěním vozidel je také v tom, že je možné sjednat sezónní pojištění (tedy pojištění jen na ty měsíce sezńy, kdy pojistitel se čtyřkolkou jezdí), případně povinné ručení na měsíc (krátkodobé, které po uplynutí dané doby končí).

Tip! Kalkulačku havarijního pojištění nemusíte složitě hledat, stačí kliknout sem:

Spočítejte si havarijní pojištění

I povinné ručení čtyřkolky je možné sjednat s okamžitou platností online, dočasná zelená karta bývá odeslána e-mailem ihned po sjednání. Poštou vám pak bude doručena originál zelená karta. Sjednání online bývá o poznání levnější než přímo na pobočce, vhodné je navíc využít služby kvalitního srovnávače povinného ručení.