Půjčka bez nahlížení do registru: Jak ji získat?

online půjčka

[obsahova-navigace]

Mezi nejdůležitější registry patří BRKI (bankovní registr klientských informací), do kterého se dostane každý, kdo o úvěr někdy žádal, nebo měl už nějaký závazek vůči bance. Velmi důležité jsou i registry jako NRKI (nebankovní registr klientských informací) a SOLUS, což je zájmové sdružení právnických osob, kteří informace o úvěrech a závazcích mezi sebou navzájem sdílí. Půjčka bez nahlížení do registru je jeden z produktů, který je spojován s nebankovními institucemi.

české peníze

Je půjčka bez nahlížení do registru legální?

Úvěrů je na trhu velké množství. Půjčka bez nahlížení do registru je jedním z možných spotřebitelských úvěrů. Do určité míry jde o marketingový tahák, jak přilákat zákazníky. Ale na trhu existují půjčky bez registru, tedy takové, které jsou opravdu poskytovány bez ověření žadatele v registrech.

Půjčka bez nahlížení do registru je poskytována nebankovními institucemi a jde o zcela legální úvěrový produkt. Banky jsou zákony o spotřebitelském úvěru vázány daleko intenzivněji a kontrolu v registru musí provést. Banky smí poskytnout bankovní úvěr jen po pečlivém prověření registrů a vlastních záznamů o klientovi.

Tip! Bankovní a nebankovní půjčky jednoduše porovnáte zde:

Najděte nejvýhodnější půjčku

bankéř

Půjčka bez nahlížení do registru – jak funguje?

Půjčka bez nahlížení do registru je tedy taková, při které kontrolu v registrech dlužníků úvěrová instituce vůbec neprovádí. Takové půjčky poskytují jen takové nebankovní společnosti, které s registry dlužníků vůbec nespolupracují – nenahlíží do nich, ale ani do nich nezapisují nově poskytnuté úvěry. Ačkoliv jde o legální produkt, vybírejte půjčku bez registru jen z nabídek ověřených nebankovních poskytovatelů.

I některé nebankovní společnosti ale v některých případech zkoumají registr SOLUS, což je registr evidující údaje při problémech se splácením. Jiné společnosti nahlíží do registru CEE, což je registr některých aktuálních exekucí.

online banking

Půjčka bez nahlížení do registru – vlastnosti

Půjčka bez nahlížení do registru má několik důležitých znaků:

  • úvěry jsou poskytovány na velmi nízké částky
  • půjčuje se nejčastěji v hotovosti nebo na běžný účet
  • jde o krátkodobou půjčku (týdny, maximálně měsíc, tedy prakticky než přijde další výplata)
  • úvěr je dostupný téměř pro každého
  • je typická vyšší cena takového úvěru
  • úvěr bývá často doplněn různými poplatky

exekuce

Rizika půjčky bez nahlížení do registru

Jakkoliv zní půjčka bez nahlížení do registru lákavě, je zároveň pro samotného klienta riziková. U těchto úvěrů si každý musí sám uvědomit rizika, která dalším zadlužováním vznikají. Nedochází k ověřování příjmů a závazků každého žadatele o úvěr, tedy nevyhodnocuje se ani jeho úvěruschopnost, schopnost zvládnout splácení a velmi snadno dojde k růstu rizika předlužení.

Společnosti nemusí proto platit poplatky za ověřování v bankovních registrech, proto si mohou dovolit podstoupit vyšší riziko při poskytování úvěrů. Vyšší podstoupené riziko, že nezískají prostředky zpět, navíc kompenzují i vyššími cenami poskytnutých úvěrů. Nakonec i proto poskytují úvěry v nižších částkách, aby byly částky snadno dosažitelné exekucí nebo inkasní agenturou.

Na trhu narazíte ještě na půjčku bez doložení příjmu. Tento produkt už bývá běžně dostupný i u bank. Jde o zrychlený postup schvalování úvěru, přičemž bance stačí doložit výpisy z účtu za posledních několik měsíců, případně stačí nechat si tyto prostředky posílat na uvedený účet. Pro vyhodnocení výhodnosti bankovních úvěrů využijte srovnávače úvěrů.