Plynový kotel – cena za přístroj, instalaci a komín

plynový kotel

[obsahova-navigace]

Výběr plynového kotle není jednoduchý. Můžeme se podívat na trh a orientačně si zvolit určitý typ kotle. Nicméně vždy doporučujeme konečnou volbu konzultovat s odborníky, kteří dobře posoudí všechny důležité parametry. Dalším bodem jsou náklady výměny. Vybíráme-li totiž plynový kotel, cena je jen jednou z položek. Musíme uvažovat i o nákladech na instalaci a úpravy domu. A v neposlední řadě počítat i s jinými náklady na vytápění. Ty značně ovlivňuje dobrá volba dodavatele zemního plynu.

plynový kotel

Jak vybrat plynový kotel?

Na trhu existují různé typy plynových kotlů. Než se do výměny pustíte, udělejte si jasno v tom, co nabízí trh, a co je vhodné pro váš dům. Podívejte se, co vše je potřeba vzít v úvahu.

1.) Typy plynových kotlů

Na trhu jsou klasické plynové kotle, nízkoteplotní kotle a kondenzační. Zásadní rozdíl je v účinnosti. Liší se samozřejmě i technologií spalování plynu a cenou. Plynové kotle mohou být také stacionární (stojí na zemi), nebo závěsné.

Typ plynového kotle

Průměrná účinnost

Klasický

91 %

Nízkoteplotní

93 – 95 %

Kondenzační

96 – 104 %

2.) Výkon a tepelná ztráta

V momentě, kdy budete chtít vybrat konkrétní kotel, je výkon kotle rozhodujícím parametrem. A to jaký výkon budete potřebovat, rozhoduje velikost obytné plochy, kterou chcete vytápět, a tepelná ztráta objektu.

Tip! U novostavby najdete údaj o tepelné ztrátě objektu v projektu domu. U staršího domu je nutné nechat si ji spočítat.

3.) Spalinové cesty

Nejjednodušší cestou je odvod spalin do komína, který musí splňovat parametry pro připojení plynového kotle. Druhou variantou je plynový kotel s nuceným odtahem spalin, kdy je integrován ventilátor a odtahový systém (pozor, ten nebývá v ceně kotle) a odvod je často dělán přímo přes zeď domu.

4.) Ohřev vody

Tento parametr musíte vzít v úvahu, pokud chcete plynovým kotlem nejen vytápět, ale také ohřívat vodu. Můžete mít kotel s průtokovým ohřevem vody, s integrovaným zásobníkem vody, ale také sestavu plynového kotle a samostatného zásobníku na vodu.

5.) Servisovatelnost

Na českém trhu jsou různí výrobci plynových kotlů. Při výběru je poměr plynový kotel – cena důležitý. Nicméně doporučujeme si předem zjistit, zda má výrobce vybraného kotle servis i ve vašem regionu.

plynový kotel

Plynový kotel – cena zařízení, instalace a montáže komínu

Volíme-li plynový kotel, cena bude to první, co nás bude zajímat. Kotle s nižším výkonem začínají na 25 000 Kč a cena stoupá s jejich účinností a samozřejmě také s výkonem, který potřebujeme. V každém případě si připravte vyšší desetitisíce. Cena kotle, ale většinou tvoří pouze polovinu nákladů celé realizace. Další velkou položkou je komínová sestava (od 10 000 Kč) a samozřejmě práce, která může v součtu vyjít na stejnou cenu jako kotel samotný.

Pro orientaci, kolik si na plynový kotel připravit peněz, jsou zajímavé propočty od PRE:

Kotel a příslušenství Komín a příslušenství Práce Cena celkem s 15% DPH
Plynový kondenzační kotel BUDERUS LOGAMAX PLUS kotel GB062-24 KW (36 057 Kč) 18 983 Kč 12 900 Kč 78 131 Kč
Kondenzační kotel VIESSMANN VITODENS 200-W 26kW, bojler (97 500 Kč) 20 500 Kč 45 848 Kč 188 425 Kč

plynový sporák

Jak je to s dotacemi?

Často volíme nový plynový kotel, jako náhradu za starý nevyhovující kotel na tuhá paliva. Pokud to tak je, podívejte se na možnosti kotlíkových dotací. Ty jsou v současné době v plném proudu. Nezapomeňte, že v takovém případě není rozhodující jen, jaký zvolíte plynový kotel, cena zařízení, ani instalace, ale také to, abyste splnili parametry dotace. Podívejte se, jak na to krok za krokem.

Tip! S okamžitými náklady výměny, než se vám podaří vyřídit kotlíkovou dotaci, může pomoci rychlá půjčka:

Najděte nejvýhodnější půjčku

plynové topení

Jak vybrat dodavatele plynu?

S novým plynovým kotlem je také potřeba vybrat dodavatele plynu. Vývoj posledních měsíců je na trhu bouřlivý. Proto je víc než jindy důležité, pečlivě volit nového dodavatele energie. Základem je porovnání nabídek na trhu.

Tip! Pomůže vám s tím praktická online kalkulačka. Nikam nemusíte chodit ani volat. Srovnání máte před sebou v počítači během několika minut.

Porovnej dodavatele plynu

Pokud stojíte na úplném začátku a zatím jen zvažujte, čím vytápět váš budoucí rodinný dům, podívejte se na porovnání různých způsobů vytápění.