Daň z prodeje nemovitosti: Kdo ji platí? Kdy jste od ní osvobozeni?

daň z nemovitosti

[obsahova-navigace]

Trh s nemovitostmi žije vlastním životem, ale většina z nás na něj vstoupí pouze několikrát za život, pokud vůbec. Pokud stojíte na straně majitele nemovitosti, který ji prodává, měli byste být obeznámeni se všemi povinnostmi. Jednou z nich je i daň z prodeje nemovitosti. Je důležité vědět, kdo a jak ji má zaplatit, ale také zda je možnost se jí vyhnout nebo ji alespoň snížit. Pojďme si to podrobně projít.

rekonstrukce

Kdo platí daň z prodeje nemovitosti?

Prodávající, který vlastnil prodávanou nemovitost, musí zaplatit daň z příjmu z prodeje nemovitosti, které se zlidověle říká daň z prodeje nemovitosti. Jednoduše řečeno, měli jste byt či dům a ten jste se rozhodli prodat. Pak se na vás vztahuje daň z příjmu z prodeje nemovitosti. Existují, ale výjimky, kdy jste od daně osvobozeni.

Pozor! Daň z prodeje nemovitosti a daň z nemovitosti je něco jiného. Daň z nemovitosti musí platit každý vlastník nemovitosti bez ohledu na to, jak a kdy ji nabyl. Platí se každý rok, daňové přiznání se podává pouze jednou první rok vlastnictví.

koupě domu

Kdy se neplatí daň z prodeje nemovitosti?

Daň z prodeje nemovitosti nemusíte platit, pokud jste měli v nemovitosti trvalé bydliště. To muselo trvat alespoň dva roky před prodejem. Od daně jsou také osvobozeni všichni, kdo vlastnili nemovitost koupenou před rokem 2020, sice v ní neměli trvalé bydliště, ale vlastnili ji minimálně 5 let. Pro nemovitosti nabyté v roce 2021 a později se tato doba prodlužuje na 10 let.

Pokud jste nemovitost zdědili a výše uvedené podmínky splnil zůstavitel (ten po kom dědíte), jste i vy od daně z prodeje nemovitosti osvobozeni. Nic z toho neplatí, jestliže byla nemovitost zahrnuta v obchodním majetku. Daň pak musíte zaplatit.

Tip! Po prodeji nemovitosti nezapomeňte odhlásit všechny energie, svoz odpadů a přesměrovat si poštu. Je potřeba změnit i pojištění majetku.
Najděte nejvýhodnější pojištění majetku

bydlení

Kdy se platí daň z prodeje nemovitosti?

Tato daň spadá do kategorie daní z příjmu a k nim se daňové přiznání podává nejpozději ke konci března následující roku. Pokud jste tedy byt prodali v roce 2021, zahrnujete příjem z prodeje do daňového přiznání v roce 2022. Do konce března, resp. do 1. dubna, je daň z prodeje nemovitosti také splatná.

Příklad: Výpočet daně z prodeje nemovitosti

Daň z prodeje nemovitosti se platí pouze ze zisku z prodeje. Od prodejní ceny tedy odečtete kupní cenu a až z výsledku vypočítáte daň. Sazba je 15 %.

prodej nemovitosti

Kde se platí daň z prodeje nemovitosti?

Daňové přiznání k dani z příjmu musíte podat k místně příslušnému finančnímu úřadu podle vašeho bydliště. Můžete ho podat osobně, nebo elektronicky. Vypočtenou daň, kterou budete deklarovat v daňovém přiznání, musíte zaplatit na účet finančního úřadu.

Daň z prodeje nemovitosti lze snížit o náklady spojené s prodejem. Patří zde:

  • Provize makléři
  • Náklady na vyklizení nemovitosti před prodejem
  • Náklady na úklid nemovitosti před prodejem
  • Náklady na drobné opravy nezbytné pro prodej
  • Náklady na inzerci a pořízení inzerátu (poplatky, fotograf, grafik, textař)

Tip! Nemáte rezervu na zaplacení úklidu či vyklizení domu, který potřebujete prodat. Podívejte se na možnost rychlé půjčky.

Prodali jste byt a chcete jít do většího? Peníze z prodeje vám ale nestačí? Spočítejte si, na kolik by vás vyšla hypotéka na peníze, které ještě potřebujete. Při nákupu nové nemovitosti si dejte pozor na rezervační poplatky realitních kanceláří. Někdy mohou přechod do nového bydlení hodně zkomplikovat.

Tip! Zajímá vás, za jakých podmínek dostanete hypotéku u jednotlivých bank? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač:

Porovnej hypotéky