Úrazové pojištění pro děti i dospělé: Jak vybrat to nejlepší?

zlomená noha

[obsahova-navigace]

Na začátku si dejme krátké „opáčko.“ Úrazové pojištění funguje následujícím způsobem. Když se zraníte, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění, které můžete použít libovolným způsobem, například na:

  • náklady na léčbu
  • výpadek příjmu způsobený daným úrazem

Naproti tomu cestovní pojištění slouží k úhradě léčebných výloh, spojených s úrazem či nemocí v zahraničí. V tomto článku si posvítíme na úrazové pojištění pro děti a dospělé. Jak při jeho uzavření postupovat a na co si dát pozor?

Tip! Pokud hledáte nejvýhodnější cestovní pojištění například na lyžování v Alpách, zastavte se v našem srovnávači! Pár kliky se zde můžete připojistit i na zimní sporty, COVID-19 nebo třeba na dovolenou autem:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

slepecká hůl

Jak správně vybrat úrazové pojištění?

Klienti našeho portálu se při sjednávání úrazového pojištění nejčastěji ptají na cenu. Což je chyba – správně by je mělo zajímat, kolik jim pojišťovna v případě úrazu vyplatí peněz. Výhodné úrazové pojištění je totiž takové, které člověku zaručí, aby v případě úrazu finančně nestrádal.

1.) Denní odškodné

Výši pojistného plnění si klienti při sjednávání můžou zvolit, většinou ve formě denního odškodného. Při stanovení denní částky je nutné vycházet z aktuální finanční potřeby daného člověka. Vynásobte denní částku třiceti. Výsledná suma by měla dosahovat alespoň 70 % vašich měsíčních výdajů, protože k tomu úrazové pojištění slouží – aby pokrylo výpadek vašeho příjmu v době léčení úrazu.

Výše měsíčních výdajů Minimální výše denního odškodného
10 000 Kč 233 Kč
15 000 Kč 350 Kč
20 000 Kč 467 Kč
25 000 Kč 583 Kč
30 000 Kč 700 Kč
35 000 Kč 817 Kč
40 000 Kč 933 Kč

2.) Trvalé následky

Ještě větší pozornost věnujte výši částky pro trvalé následky. Pokud se zraníte a budete se léčit třeba měsíc, tento krátkodobý výpadek příjmu zřejmě ukočírujete ze svých úspor. Ovšem v případě, že třeba vinou úrazu ochrnete, zřejmě se dostanete do finančních problémů.

Nejenže přijdete o váš příjem ze zaměstnání, ale rovněž vám vyvstanou finanční náklady v podobě bezbariérových úprav bytu či návštěv rehabilitačního zařízení. Většina pojišťovacích expertů doporučuje stanovit si částku krytí minimálně 1 milion Kč.

3.) Podmínky progrese

Důležité je zjistit si i podmínky progrese, tedy násobek pojistné částky v případě určitého procenta poškození těla. Pokud se vaše trvalé následky budou týkat 80 až 100 % vašeho těla, většina pojišťoven vám nabídne čtyřnásobnou, pětinásobnou či dokonce ještě vyšší progresi. Tudíž pokud jste pojištěni na 1 milion Kč, dostanete třeba 5 milionů.

Ovšem mnohé pojišťovny mají i dolní hranici pro progresi, většinou je to 25 %. Ilustrujme si to na orientačním příkladu. Po úrazu ztratíte hybnost části vaší nohy, a dejme tomu, že lékař ve spolupráci s pojišťovnou poškození těla vyhodnotí ve výši 20 %. Jste-li pojištěni na milion, dostanete pouze jednonásobek částky. Tudíž 20 % z 1 milionu je 200 000 Kč.

4.) Invalidní důchod

Při stanovení částek je potřeba představit si danou situaci a odpovědět si na otázku, kolik peněz by vám chybělo, kdybyste přišli o váš příjem ze zaměstnání a byli odkázáni pouze na invalidní důchod od státu. Pro představu uvádíme ilustrační případ pana Karla, který pobírá hrubou mzdu ve výši 25 000 Kč a pracoval 20 let. Přehledná tabulka ukazuje, na jakou výši invalidního důchodu má nárok.

Stupeň invalidity Invalidní důchod (měsíčně)
Invalidita I. stupně 5 817 Kč
Invalidita II. stupně 6 776 Kč
Invalidita III. stupně 9 651 Kč

Představme si, že jeho běžné měsíční výdaje včetně bydlení, stravy, oblékání a volného času jsou ve výši 15 000 Kč. V případě, že by měl invaliditu II. stupně, dostával by od státu pouhých 6 776 Kč. Tudíž by mu k živobytí chybělo 8 224 Kč. Právě k pokrytí tohoto finančního nedostatku slouží úrazové pojištění.

úrazové pojištění pro děti

Úrazové pojištění v různém věku

Drtivá většina poradců vám řekne, že výhodné úrazové pojištění je samozřejmě to s nejvyššími pojistnými limity. Ovšem ne každý si může dovolit platit každý měsíc horentní sumy. Cenu za pojištění můžete snížit třeba tím, že si zvolíte možnost vyplácení úrazového pojištění až od určitého dne léčení úrazu. Některé pojišťovny nabízí vyplácení pojistného až od 30. dne léčby. Tato varianta je vhodná pro ty klienty, kteří jsou schopni svými úsporami překlenout krátkodobý výpadek příjmu.

Úrazové pojištění pro děti

Co se týče úrazového pojištění pro děti, vyplatí se zvolit typ plnění od prvního dne léčení. Drtivá většina dětských úrazů je totiž krátkodobého charakteru. Při pojištění dětí rovněž platí pravidlo – čím dříve jej pojistíte, tím levněji vás pojistné vyjde. Pokud své dítě pojistíte třeba ve 3 letech, sjednáte pojištění za mnohem nižší částku, než když budete se sjednáním otálet třeba do jeho 8 let.

Typ úrazu Nejrizikovější skupina
Zlomenina do 14 let (120 000 dětí ročně)
Vdechnutí drobných předmětů 6 měsíců – 3 roky
Popáleniny a opařeniny mladší děti
Řezné a bodné rány do 6 let (sekačky na trávu)
Tonutí
Otravy
Úrazy elektrickým proudem dospívající

Úrazové pojištění pro dospělé

Co se týče pojištění trvalých následků, některé firmy umožňují klesající pojistnou částku, což také může cenu pojištění snížit. Jedná se o stav, kdy se výše pojistného krytí s věkem klienta snižuje. Je zřejmé, že pokud člověk vlivem trvalých následků přijde o zaměstnání v pětadvaceti, bude to pro něj mnohem nákladnější, než když se mu tato nehoda stane v padesáti.

Ve vyšším věku lidé většinou mívají odpovídající úspory, ze kterých můžou výpadek příjmu financovat. Rovněž už jim nezbývá mnoho času do starobního důchodu, tudíž počet let, po které jsou nuceni financovat výpadek příjmu, není tak velký.

pracovní úraz

Kde získat výhodné úrazové pojištění?

Je pochopitelné, že za své peníze chcete získat od pojišťovny ten nejvýhodnější produkt. Ne vždy musí levná cena znamenat nekvalitní úrazové pojištění. Odpovídající pojistnou ochranu seženete i od 160 Kč na měsíc.

Tip! V našem cenovém srovnávači uvidíte nejen ceny pojistek, ale i limity krytí jendotlivých nabídek, tudíž můžete zvolit tu, která vás ochrání za výhodnou cenu.

Najděte vhodné úrazové pojištění