Elektrický kotel – cena za přístroj a instalaci

elektrický kotel

[obsahova-navigace]

V současnosti rostou ceny snad u všeho. Často tak sledujeme poměr elektrický kotel – cena pořízení. Soustředit se ale jen na tento parametr, by zrovna u zdroje domácího tepla mohlo být doslova fatální. Potřebujeme sledovat daleko více parametrů. Není od věci spočítat si, jaké budou náklady na vytápění. Při současných cenách elektrické energie, je dobré být připravený i na tuto otázku. Pokud máte stále možnost změnit druh vytápění, je pak možná dobré podívat se i na jiné varianty.

elektrokotel

Jak vybrat elektrokotel?

Při výběru elektrokotle je potřeba zaměřit se především na prostory, které má vytápět. Záleží především na rozloze objektu a jeho zateplení. Stěžejním ukazatelem je energetická náročnost budovy. U novostaveb je tento údaj součástí projektové dokumentace. U starších budov je potřeba nechat si změřit tepelný únik budovy. Před koupí kotle je také nutné ujasnit si, zda potřebujeme elektrický kotel na topení a ohřev vody nebo pouze na vytápění.

Orientační tabulka pro volbu výkonu elektrokotle

Tato tabulka je sestavena pro obytné prostory s průměrným zateplením. U pasivních domů nebo naopak starších objektů s výraznou tepelnou ztrátou se mohou hodnoty lišit.

Obytná plocha domu (v m2)

Objem domu (v m3)

Orientační výkon elektrokotle (v kW)

112

300

9

187

500

15

250

666

20

300

800

24

375

1000

30

537

1433

43

750

2000

60

elektrický kotel

Elektrický kotel – cena vs. výhody

Pořizovací cena elektrokotle není vysoká. Výhodou je, že do ní nevstupují žádné stavební úpravy, jak tomu může být u jiných typů vytápění. Nemusíte stavět komín nebo budovat speciální kotelnu. Odborná firma vám elektrokotel zapojí za cenu okolo 5 000 až 7 000 Kč. Můžete narazit i na levnější nabídky, zde ale doporučujeme prověřit si odbornost pracovníků takové společnosti.

Výhody elektrokotlů pro vytápění

  • Čistý a tichý provoz
  • Kompatibilní velikost, která nutně nevyžaduje speciální místnost
  • Provoz šetrný k přírodě
  • Vysoký výkon
  • Snadná obsluha a možnost ovládání i na dálku
  • Nevyžaduje topivo, tedy žádné další skladovací prostory
  • Není potřeba stavět komín
  • Jednoduchá a finančně nenáročná instalace

Příklad: Elektrický kotel – cena

Elektrokotel 9 kW bez ohřevu vody stojí na současném trhu okolo 15 000 Kč. Takový elektrokotel je určený k vytápění menších průměrně zateplených domů rodinných domů.

Tip! Náhle se vám „vysypal“ kotel a potřebujete si okamžitě koupit nový, ale nemáte potřebné finance k dispozici? Před tím, než sáhnete po půjčce, porovnejte nejdříve aktuální nabídky trhu a ujistěte se, že si vyberete tu nejvýhodnější. Porovnání je zcela zdarma zde:

Najděte nejlepší půjčku

elektrický kotel

Náklady na provoz elektrokotle

Vytápění domu elektřinou je při současných cenách elektriky pro domácnosti náročnější. Do toho kolik budete za elektrickou energii platit, je potřeba započítat několik věcí. První je velikost domu a jeho tepelná ztráta. Pokud máte starší dům před rekonstrukcí, připravte se na vyšší částky.

Dalším faktorem je naše pohodlí a požadavky na tepelný komfort. Pokud i v zimě chcete doma chodit v kraťasech, budete si muset připlatit.

výměna oken

7 tipů na zkrocení nákladů za elektřinu

1.) Dodavatel elektřiny

Opatrná volba dodavatele a pravidelná kontrola nabídek na trhu může snížit náklady až 9.157 Kč ročně.

Tip! Zkontrolujte si, zda neplatíte zbytečně hodně za elektrickou energii. Během chvíle získáte porovnání aktuálních nabídek na trhu:

Porovnej dodavatele elektřiny

2.) Správný tarif

Elektrokotel patří k náročným spotřebičům a vy tak máte nárok na výhodnější tarif.

3.) Nevypínat topení

Raději snížit teplotu v místnostech o 2 °C. Pocitově to není tak velký rozdíl, ale při vyúčtování vám vaše peněženka poděkuje.

4.) Kontrola spotřebičů

Kontrolujte spotřebiče v domácnosti a včas je výměňte za nové, úspornější. Největší žrouty odhalí měřič spotřeby elektrické energie. Malé zařízení za pár korun, které hodně napoví, kam unikají peníze.

5.) ON a OFF

Důsledné vypínání světla, počítačů a herních konzolí je jednoduchým návodem, jak ušetřit za energie.

6.) Zvážit investici do většího zateplení domu

Ideální je financovat takovou investici z vlastních úspor. Ale i když je nemáte v dostatečné výši, je tady řešení. Na rekonstrukci domu si můžete vzít hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření.

Tip! Nejvýhodnější hypotéku získáte porovnáním nabídek od jednotlivých bank. V dnešní době navíc už nemusíte nikam chodit, stačí vám pár kliků zde:

hypoteční kalkulačka

7.) Výměna oken

Pokud máte ještě stará okna, promyslete si jejich výměnu za nová moderní s lepšími parametry.

Tip! Elektrokotel můžete koupit i v internetových obchodech. Do poměru elektrický kotel – cena pak vstupuje zajímavý faktor, kterým je cashback. Ve vybraných obchodech vám totiž vrátí část platby zpět.

• Elektrokotle se zásobníkem na vodu koupíte v BauMaxxu s cashbackem 4,4 % z nákupu
Stavebniny DEK nabízí až 6 % zpět při nákupu elektrického kotle