Kam vyrazit na Velikonoce na Slovensku?

velikonoce na slovensku

[obsahova-navigace]

Se Slováky jsme si velice blízcí, máme stejné křesťanské základy i obdobné tradice. I Velikonoce na Slovensku probíhají v mnohých ohledech podobně, jako u nás. Jsou to křesťanské svátky propojené s oslavou nastupujícího jara. Odlišnosti jsou v některých zvycích, ale také například v jídle. Možná vás překvapí, ale na slovenském velikonočním stole se objevuje pochoutka, kterou u nás v Čechách zbožňujeme na Vánoce. Podívejme se kam vyrazit, abyste si volné velikonoční dny užili co nejvíce.

Velikonoce na Slovensku

Kdy se slaví Velikonoce na Slovensku?

Velikonoční svátky se řídí křesťanskou tradicí. Jsou to tzv. plovoucí svátky, které se řídí jarním úplňkem. Velikonoce na Slovensku se tak slaví první neděli po prvním jarním úplňku. V roce 2022 tak velikonoční neděle připadá na 17. dubna. Dny pracovního klidu začínají na Slovensku na Velký pátek a končí Velikonočním pondělím. V tyto dny a o víkendu je pracovní volno, chodí se na bohoslužby a probíhají velikonoční oslavy.

Velikonoce Slovensko kroje

Jak se slaví Velikonoce na Slovensku?

Velikonoce na Slovensku patří malování kraslic, pletení korbáče (pomlázky), hodování, neboli chození na pomlázku, ale také polévání vodou. Muži a chlapci se na velikonoční pondělí vypravují s korbáčem na koledu. Vyšlehají dívky a ženy, aby byly zdravé. Na východě je také polévají studenou vodou, což má symbolizovat obnovu životadárné síly. Tomuto zvyku se říká oblievačka. Za to dostanou vajíčka, barevnou stuhu na korbáč a peníze. Malé děti dostávají sladkosti, čokoládová vajíčka a zajíčky.

Velikonoční stůl

Tradiční slovenské velikonoční pokrmy

Velikonoční tabule má být bohatá. Nesmí na ni chybět tradiční kulatý koláč paska. Někdy se tvaruje do podoby beránka. Na stole nechybí vajíčka na různé způsoby, uzené a klobásy. Často se peče velikonoční nádivka plná jarních bylinek a případní i kopřiv. Zajímavostí je velikonoční hrudka sýra. Nejvíce nás ale překvapilo zjištění, že k tradičním velikonočním pokrmům na Slovensku patří i bramborový salát s majonézou.

Tip! Vyzkoušejte si připravit tradiční velikonoční hrudku sýra na váš letošní velikonoční stůl.

skanzeny

11 míst, kde zažijete skvělé Velikonoce na Slovensku

Toužíte zažít Velikonoce na Slovensku plné tradičních zvyků a krojů? Zamiřte do historických skanzenů.

9pNX8c09-2g

1.) Muzeum slovenskej dediny

Ve slovenském Martine se nachází skanzen tradičních slovenských vesnických staveb.

_2Jl4NHzStQ

2.) Vihorlatské muzeum v Humennom

V okolí Prešova najdete muzeum, která vás vezme na procházku slovenskou historií a tradicemi.

Užijte si poslední lyžovačku na slovenských horách. Zamiřte do některého z lyžařských rezortů na severu Slovenska. Na Velikonoce zde stále ještě bývá sníh a otevřené sjezdovky.

F-MnX9tFWlg

3.) Muzeum oravskej dediny

Velké oslavy velikonočních svátků chystá Muzeum oravské dediny.

Tip! Před odjezdem na lyže je dobré uzavřít kvalitní cestovní pojištění. Stačí jen pár minutek a můžete ho uzavřít z pohodlí domova.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den QPxD2sx38fg

4.) Liptov

V okolí Liptovského Mikuláše je mnoho lyžařských středisek. Z Moravy je to kousek.

0jBYYY06iDU

5.) Vysoké Tatry

Krásnou předjarní lyžovačku zažijete na Štrbském Plese, v Tatranské Lomnici, ale také v Ždiaru. Na běžky doporučujeme vyrazit do okolí Štrbského Plesa nebo podtatranských obcí.

pRnghAiU7HY

6.) Nízké Tatry

Nejlepší lyžování nabízí středisko Jasná, které se rozkládá po bocích Chopku.

Tip! Zajistěte si ubytování na Velikonoce na Slovensku dopředu. Tyto on-line portály nabízí rezervace během pár minut a část peněz vám vrátí zpět.

* Booking.com – 4 % zpět
* Hotels.com – až 4 % zpět
* Agoda.com – až 2 % zpět

zyZ7UjYi7hM

7.) Kysuce

Oblast na severozápadě Slovenska je ideální pro sjezdové lyžování, ale i na běžky. Leží prakticky hned za českými hranicemi a má tak ideální dostupnost z celé Moravy.

8AYnDZe5xEA

8.) Orava

Tato lyžařská oblast leží dále na východ u polských hranic. Užijete si zde krásné sjezdovky, ale také nádherný výhled na Oravský hrad.

Netoužíte po tradicích, ani sportovním vyžití? Pak doporučujeme zamířit na jih Slovenska. Lákat mohou některé lázně nebo termální koupaliště.

Lt8qzHUrDfk

9.) Tatralandia

V Liptovském Mikuláši najdete největší slovenský akvapark, který nabízí jak bazény s termální vodou, tak i se slanou mořskou vodou. Je plný atrakcí. Děti se mohou vyřádit na tobogánech a skluzavkách, dospělí si odpočinou v sauně a na masáži.

xTurhkvNQYc

10.) Akvapark Senec

Senec nabízí koupání a zábavu po celý rok. Pobyt v akvaparku Senec se tak může stát součástí vašeho velikonočního pobytu na Slovensku.

oIXDqQjuwzE

11.) Termální koupaliště Podhájska

Na jihu Slovenska nedaleko Nových zámků leží termální koupaliště, kde vyvěrá voda z Mrtvého moře. Některé venkovní bazény jsou tak teplé, že si je užijete i v chladném jarním počasí.

Tip! Potřebujete nové plavky do bazénu? Kupte je on-line a s cashbackem.

* AboutYou.cz – až 15 % zpět
* Zalando-Lounge.cz – až 6 % zpět
* Lindex.com – 8 % zpět

Pokud si říkáte, že na Velikonoce by to chtělo větší změnu, zkuste vyrazit do Anglie nebo třeba do sousedního Německa. Jen pozor, stále se vyplatí sledovat covidová opatření v cílových destinacích.