Venkovní žaluzie (elektrické): Cena materiálu a instalace

venkovní žaluzie elektrické

[obsahova-navigace]

Kvalitní zastínění domu, může přinést nejen velké pohodlí, ale také výraznou úsporu nákladů za energie nutné na klimatizaci v horkých letních měsících. To největší pohodlí přinášejí samozřejmě venkovní žaluzie (elektrické). Cena za zastíněné okno se pak skládá z různých složek, jako je materiál a práce, ale závisí i na dalších faktorech. Pojďme si to rozebrat.

venkovní žaluzie

Typy venkovních žaluzií

Venkovní žaluzie mohou být mechanické, i když od těch se upouští, anebo elektrické. Liší se:

  • typem uložení boxu s žaluzií
  • typem lamel, jejich šíří
  • propustností světla

Pokud se s nimi naučíte dobře zacházet, jsou také určitým bezpečnostním prvkem. Do objektu je méně vidět, a pro případného zloděje jsou další překážkou, kterou musí překonat.

venkovní žaluzie

Výhody venkovních žaluzií

Chcete-li na váš dům namontovat venkovní žaluzie (elektrické), cena bude jistě jedním z parametrů ke zvážení. Vždyť investice do venkovního zastínění je otázkou několika desítek tisíc. Na druhé straně ale stojí velké výhody venkovních žaluzií.

  • Vyšší účinnost zastínění než u vnitřních žaluzií – výrobci uvádějí, že jsou schopny zadržet až 96 % sluneční energie.
  • Lepší soukromí a bezpečnost – při ideálním nastavení žaluzií do obydlí proniká sluneční světlo, ale pohledy zvědavců nemají šanci.
  • Pohodlné ovládání – moderní venkovní žaluzie můžete ovládat dálkovým ovladačem, nebo apkou v mobilu.
  • Přirozená regulace světla v domě – některé žaluzie mohou být vybaveny i čidly, které pomáhají plynule regulovat světlo v domě.
  • Ideální zatemnění v jakoukoliv hodinu – potřebujete si odpočinout během slunečného dne? Žaluzie poskytnou dobře zatemněnou místnost.

Tip! Porovnejte si ceny dodavatelů elektřiny ve vašem kraji a ujistěte se, že máte právě vy toho nejlevnějšího:

Porovnej dodavatele elektřiny

elektrické žaluzie

Co vše ovlivňuje cenu žaluzií?

Pamatujte, že pokud zvažujete venkovní žaluzie (elektrické), cena se může velice lišit. Vždy je ideální nechat si představit různé možnosti od několika společností. V zásadě však cenu ovlivňují následující parametry:

1.) Typ a rozměr lamel žaluzií

Vyrábí se čtyři typy lamel, které mají tvar písmen C, F (starší typy) nebo S či Z (inovované). Lamely mohou mít různou šíři. Cenu ovlivní také rozměr okna, přičemž neplatí, že je u venkovní žaluzie (elektrické) cena za metr čtvereční. Výrobci uvádí, že nákladnější jsou žaluzie pro vyšší okna.

2.) Způsob ovládání

Ovládat lze venkovní žaluzie jednoduchým dálkovým ovládáním, ale také přes aplikaci v chytrém telefonu. Mohou mít i chytrá čidla, která plynule regulují množství světla v domě.

3.) Barva žaluzií

Pokud si nevyberete barvu ze standardizovaného ceníku, bude barva žaluzie vyšší.

4.) Kvalita jednotlivých prvků žaluzie

Není dobré tlačit, na co nejnižší cenu. Pokud chcete žaluzie, které vám vydrží dlouhá desetiletí, budou také potřebovat komponenty z kvalitních materiálů.

5.) Žaluzie na míru

U atypických řešení venkovní žaluzie (elektrické) cena samozřejmě stoupá.

6.) Způsob zasazení žaluzií

Žaluzie může být zasazena pod omítku, do překladu nebo přiznaná. Způsob zasazení ovlivňuje i náročnost doprovodných zednických prací a tedy i jejich cenu.

Tip! Ideální je počítat s venkovními žaluziemi už v projektu domu. Nicméně jde to řešit i menší rekonstrukcí. A na rekonstrukci si můžete vzít hypotéku.

Hypoteční kalkulačka

elektrické žaluzie

Venkovní žaluzie elektrické – cena

Cena venkovních žaluzií pro váš rodinný dům tedy bude záviset na tom, co od žaluzií očekáváte, jaký typ a barvu si vyberete, ale i na tvaru lamel. Pro alespoň orientační představu se můžeme podívat na ukázkové ceny za zastínění domu od společnosti Lomax.

Typ domu Menší bungalov Střední jednopatrový RD Velký rodinný dům
Orientační cena od 52 000 Kč od 99 000 Kč od 159 000 Kč

*Uvedené ceny jsou bez DPH, montáže i dopravy. Ceny montáží se pohybují podle náročnosti přibližně v rozmezí 1 800 Kč až 2 600 Kč za žaluzii.

Zastínění domu venkovními žaluziemi není malou investicí. Ideální je mít na ní naspořeno, ale jejich realizaci lze řešit i hypotékou či půjčkou.

Tip! Pokud se celá akce s žaluziemi povede, nezapomeňte si prověřit cenu pojištění majetku:
Porovnej pojištění majetku