Svatba v kostele: Podmínky, cena a další důležité informace

svatba v kostele

[obsahova-navigace]

Kostely a kaple jsou oblíbená místa pro konání svatebního obřadu. Na rozdíl od klasické oddací síně mají slavnostnější atmosféru. Fotky z takových míst jsou úžasné. Svatba v kostele má ale také vlastní symboliku. A pokud je konána ve vysvěceném kostele, ukazuje na vztah páru, nebo alespoň jednoho z nich, k víře. Jaké jsou tedy podmínky pro konání svatby v kostele? Co vše je potřeba splnit a kolik taková svatba stojí?

svatba

Svatba v kostele – co je potřeba?

Pokud chcete církevní obřad v kostele, musíte splnit předem dané podmínky. Minimálně jed z páru musí být pokřtěný a druhý musí mít udělenou výjimku (dispens). Katolická víra neuznává rozvod, proto musí být snoubenci svobodní nebo ovdovělí. Rozvedení mají cestu k sňatku v kostele velice komplikovanou. Další podmínku je slib založit rodinu a vychovávat děti ve víře. A před svatbou je nezbytné absolvovat přípravu na svatbu. Součástí obřadu je i slib snoubenců, který dají jeden k druhému.

Ukázka svatebního slibu

Já (jméno) odevzdávám se tobě (jméno partnera) a přijímám ta za manželku/manžela. Slibuji, že ti zachovám lásku, úctu a věrnost, že tě nikdy neopustím, a že s tebou ponesu všechno dobře i zlé až do smrti. K tomu ať mi dopomáhá Bůh. Amen.

Doklady pro církevní matriku

  • Fotokopie rodných listů a občanských průkazů snoubenců
  • Potvrzení o křtu snoubenců (pozor, platí pouze 3 měsíce, vydává fara, kde byli snoubenci pokřtěni)
  • Potvrzení o absolvování přípravy na manželství
  • Osvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství (platí 6 měsíců od data vydání, vydává civilní matrika)
  • Žádost o církevní sňatek (obvykle se vyplňuje společně s knězem)
  • Vdova/vdovec musí doložit kopii úmrtního listu manžela/manželky

Doklady pro civilní matriku

  • Dotazník k uzavření manželství
  • Občanské průkazy a rodné listy
  • Vdova/vdovec musí doložit kopii úmrtního listu manžela/manželky

Nejprve je nutné navštívit civilní (svatební) matriku, která vydá osvědčení o právní způsobilosti a potvrdí kopie dokladů a dotazník. S těmito doklady pak jdete na církevní matriku. Po obřadu dostanete potvrzení o církevním sňatku, znehodnocené občanky a doklad o změně stavu. S těmi se vracíte na matriku a žádáte o nové doklady.

Tip! Svatba je velká událost a je potřeba ji dobře připravit. Ideálním pomocníkem je svatební plánovač.

svatba

Svatba u nekatolické církve

Pokud netrváte na katolickém církevním obřadu, otevírají se další možnosti, jak může proběhnout romantická svatba v kostele. Můžete mít svatbu v nekatolickém kostele. Evangelická, apoštolská či unitářská církev mají benevolentnější přístup a oddají třeba i dva nepokřtěné snoubence.

novomanželský slib v kostele

Svatba v odsvěceném kostele

Jde vám především o atmosféru církevních staveb? Nejste věřící, nebo nechcete absolvovat přípravu v katolickém duchu? Pak je možnost využít některý z odsvěcených kostelů a kaplí. Možná vás překvapí, kolik jich je.

Pozor! Svatba v odsvěcené kapli bývá zpoplatněná. Ceny se pohybují mezi 3 000 a 20 000 Kč.

Praha:

  • Kaple Sacre Coer
  • Kostel sv. Anny (Pražská křižovatka)
  • Kostel sv. Šimona a Judy
  • Zámecká kaple Neposkvrněného početí Panny Marie

Mimo Prahu:

  • Kaple sv. Máří Magdalény v Jindřichově Hradci
  • Kaple zámku Kačina u Kutné Hory
  • Hradní kaple Nanebevzetí Panny Marie Zbiroh
  • Zámecká kaple Bečov nad Teplou
  • Kaple svaté Anny v Hrádku u Nechanic
  • Zámecká kaple na zámku Valtice
  • Kaple sv. Kříže v Kroměříži
  • Kostel Nejsvětější Trojice Klimkovice
  • Kostel sv. Václava Opava

Svatba v kostele – co na sebe?

Svatební obřad na církevní půdě je důstojnou slavnostní událostí. A svatební oděv je tomu potřeba přizpůsobit. U ženicha se očekává svatební oblek, u nevěsty svatební šaty. Ty by měly být bez jakýchkoliv výstřelků, jako jsou extrémně hluboké výstřihy nebo dlouhé rozparky. Oceňuje se umírněnost.

Tip! Připravte rodičům překvapení a vyberte pro ně zajímavý svatební dar, který jim poděkuje za jejich péči o vás.

slib v kostele

Svatba v kostele – cena?

Za obřad se v kostele neplatí předem stanovená cena a podle zvyklostí, by ji nikdo neměl vyžadovat. Nicméně platí k dobrému mravu obdarovat kostel příspěvkem na fungování. Obvykle se dává 500 až 2 500 Kč. Někdy se peněžním darem obdarovává kněz a všichni, co se obřadu účastní. Volba je na vás, přihlédnout můžete k místním zvyklostem.

Tip! Zjistili jste, že rozpočet na svatbu začíná překračovat vaše úspory? Podívejte se, jak by vám mohla pomoci rychlá půjčka.

Porovnej půjčky

bible

Svatba v kostele – rozvod?

Katolická církev rozvody neuznává. Předpokladem církevního svazku je skutečně to, že snoubenci spolu chtějí zůstat po zbytek života, ať už jim přinese cokoliv. Jsme však v 21. století a i církev umožňuje, za určitých podmínek, ukončení svazku dvou lidí. V případě katolické církve je to zneplatnění manželství. Nicméně před tím, než zažádáte církev o zrušení manželství, musí být svazek civilně rozveden. A to je klasický rozvod u civilního soudu.

Tip! Po svatebním obřadu přichází čas na svatební hostinu. Podívejte se na 15 zajímavých míst v ČR, které umocní nezapomenutelné okamžiky.

Svatba v kostele je tedy velmi romantická, ale pokud jde o katolický obřad, je také velice zavazující. Pro věřící to většinou není problém, nekřtění partneři by si měli tento krok dobře zvážit. V případě, že si nejste jistí, není dobré se nutit. Krásné obřady bývají na louce, v lese nebo třeba ve stylové stodole.