Svatba ve stodole: 15 nej míst v Čechách i na Moravě

svatba ve stodole

[obsahova-navigace]

Proč získává svatba ve stodole, mlýně či na statku tolik na popularitě? Je v tom především uvolněnost. Atmosféra těchto míst nás propojuje s předky, ale zároveň dává pocit volnosti. Na těchto místech se obvykle necítíme tak svázáni konvencemi, jako v oddací síni místního úřadu nebo v hotelových sálech. Máme možnost přizpůsobit svatební den, obřad i hostinu našim požadavkům. Ne, není to svatba pro každého. Tady má prostor rustikální styl, venkovská nálada a chuť vyladit svatební den na maximum.

svatba ve stodole

Svatba ve stodole a její přednosti

Už na první pohled jsou svatební fotky ze svatby ve stodole krásné. Je to ale jen budova stodoly, co dělá svatbu ve stodole tak lákavou? Není. Je to celý styl svatby a přístup k ní.

  • Svatby ve stodole mají příjemnou atmosféru díky prostředí i celému stylu svatebního dne.
  • Stodoly nejsou ve městech, což znamená, že svatba je na klidném místě v přírodě a mimo každodenní mumraj civilizace.
  • Genius loci místa většinou ohromí. Se stodolou se pojí historie a události, které se v ní odehrály.
  • Zajímavá tematická výzdoba a detaily podtrhnou rustikální ráz svatby.
  • Na svatbě ve stodole nás obklopují přírodní materiály. Většinou je to dřevo a kámen, které nás ve svatební den ještě více propojí s matkou přírodou.

Tip! I svatba ve stodole či na statku může být nákladná. Zvlášť pokud budete mít velký počet hostů. S rozpočtem, na který nestačí úspory, může vypomoci rychlá půjčka. Porovnejte půjčky u nás a poraďte se s profesionály.
Porovnej půjčky

Svatba ve stodole

15 nej míst pro svatbu ve stodole

Vybrali jsme pro vás patnáct destinací, kde lze uspořádat svatba ve stodole. Tato místa jsme si zamilovali. Většina z nich totiž nabízí ještě něco malinko navíc než jen zajímavý prostor. Společně se podíváme na krásy míst Čech a Moravy. Videa u některých článků jsou pouze ilustrativní a nevážou se k danému místu.

7y_9YJy6Lak

1.) Holyňská stodola

Atmosféru vesnice a ideální servis najdete na okraji Prahy. Stodola pojme asi 45 hostů a stále zůstává prostor na taneční parket.

CnRFe1JEPKo

2.) Statek Starý Týn

Pohodové místo, kde můžete mít obřad v zahradě statku a hostinu v přilehlých budovách. Navíc statek je asi jen hodinu od Prahy.

gWqd0Se2BJc

3.) Na Kmíně

I tento objekt se nachází v okolí Prahy v obci Obříství. Stodola má velkorysé prostory, kde se pohodlně usadí až čtyři stovky svatebních hostů.

M9XQ7gYp_qE

4.) Svatební stodola Trojany

Na dosah od Plzně, ale v příjemném prostředí obklopeném přírodou najdete stodolu, která ještě před pár lety sloužila zemědělským účelům. Pak ale přišli Janečkovi.

fyix14wJjDA

5.) Sawmill

Co vyzkoušet svatbu v prostředí staré pily? Atmosféra jako ve stodole, ale se zajímavým geniem loci historické pily v Podkrušnohoří.

QIFk0505FTU

6.) Farma Heroutice

Když svatba ve stodole tak, co rovnou uspořádat svatbu na farmě? Pokud milujete vesnickou atmosféru, koně a chcete přijet na svatbu v kočáře, tady vám to všechno umožní.

dY3Q1YdI3Ew

7.) Tvrz Krassa

Pokud milujete historickou atmosféru a chcete svatbu ve stodole, podívejte se možnost svatby ve stodole této tvrze. Úžasný genius loci se zde pojí s profesionálním servisem.

bHG2iWsEFLU

8.) La Stoda

Toto místo vzniklo z lásky. Lásky dvou lidí a zamilovanosti do venkovského způsobu života a svateb ve venkovském stylu.

3_UwOd2ovtI

9.) Stodola Suška

Místo s nádhernou atmosférou v blízkosti Znojma je pro svatbu ve stodole dokonalé. Navíc jsou zde profesionálové, kteří vám se vším rádi pomohou.

qo4mmtA8Lnc

10.) Pivovar Vraník

Svatba v pivovaru s atmosférou stodoly? Ano, kousek od Zlína takové místo najdete. Čeká vás příroda i příjemné prostředí velkého sálu.

8odqsZ-nY14

11.) Stodola v meruňkovém sadu

Toužíte po atmosféře venkova Jižní Moravy? Pak se nechte zlákat svatbou ve stodole obklopené meruňkami.

WqFCxh26lWM

12.) Pohoda Nárameč

Tato svatební destinace nabízí kombinaci atmosféry historické stodoly a moderního zázemí s absolutním komfortem.

WoPkg7s9-uA

13.) Mlýn Sedlec

Jižní Morava je nádherná a úplně v jejím nejjižnějším koutě najdete zrekonstruovaný mlýn. Obřad můžete mít na zahradě, ale také na Valtickém zámku.

JJ3rJONAyB0

14.) Grunt No 135

Kousek od Těrlické přehrady najdete krásný statek, kde pro vás rádi uspořádají svatbu ve stodole, ale nabídnou i ubytování.

o5_G4o_ubfQ

15.) Stodola Chomout

Autentické prostory stodoly leží v areálu pivovaru Chomout. Dokonalé pojení pro fajnšmekry, kteří hledají pohodu a dobré pití.

Tip! Pokud lokace nenabízí dostatek ubytovacích prostor pro svatebčany, najdete volné penziony v okolí přes Booking.com a ještě ušetříte 4 % z nákupu.

Cashback

svatba ve stodole

Jak si poradit s plánováním a rozpočtem?

Přípravu svatby rozhodně nepodceňte. Začít musíte výběrem místa a sladěním volného termínu místní matriky a stodoly, kde chcete svatbu uspořádat. Pak je potřeba promyslet styl svatby, zařídit vše od oblečení ženicha a nevěsti, přes catering až po dekorace a drobné detaily. Doporučujeme sepsat si rozpočet a porovnat ho s úsporami. Pokud ty nestačí a rodiče nemohou vypomoci, spočítejte si, na kolik by vás vyšla půjčka.

Tip! Nemáte čas nebo buňky plánovat svatbu sami do všech detailů? Přizvěte na pomoc odborníky. Mohou vám ušetřit starosti, ale i nemalé peníze.

Svatba na statku

Drobnosti, které potěší

Každý kdo na svatbě byl, vám potvrdí, že se sice vzpomíná na atmosféru svatby, ale rozdíly mezi akcemi dělají drobné detaily. Tady je pár tipů na drobnosti, které potěší a doladí svatbu k dokonalosti.

  • Dárek pro rodiče ženicha a nevěsty – Poděkujte jim ve svatební den za péči o vás a předejte jim malý dárek.
  • Dárky pro svatebčany – Tradičně se při odchodu ze svatby předává tzv. výslužka, což je malý balíček s koláčky a cukrovím ze svatby. Svatebčany, ale můžete obdarovat i netradičně. Potěší hrníček či sklenička s vašimi jmény a datem vaší svatby.
  • Stylové jmenovky na stolech – Nemusí to být jen tradiční natištěné jmenovky. Pohrajte si s přírodními materiály a vytvořte unikátní detail svatebního stolu.
  • Malé sety nezbytností na toaletách – Zdá se to jako maličkost, ale pokud umístíte na toalety malé košíky s nezbytnostmi, hosté to ocení. Pro dámy připravte deodorant, malý parfém a antiperspirant, hygienické potřeby a třeba dentální nit. I pány potěší možnost navonět se, přečesat rozježené vlasy z tance, osvěžit se voňavými hygienickými ubrousky.
  • Hrací koutek pro děti – Nezapomeňte na nejmenší svatebčany. Připravte pro ně malý koutek s hrami, pastelkami a papíry. Děti i rodiče budou vděční.
  • Venkovní hry – Jste-li sportovně založení a podobnou náturu mají i vaší hosté, připravte pár možností pro venkovní hry. Nikdy se neztratí kopací a volejbalový balón a set na soft tenis či badminton.
  • Večerní pohodlí svatebčanů – Stodola je krásná, ale každý rád posedí pod hvězdnou oblohou. Připravte pro svatebčany možnost posezení a zároveň několik teplých dek.

Tip! Máme pro vás více než jen jeden tip, jak můžete ušetřit i vy:

* Hebké deky a další drobnosti pro svatebčany můžete nakoupit s cashbackem 4 % na 4home.cz.
* Vybavení pro venkovní sporty nakoupíte na inSPORTline.cz s cashbackem až 3,5 %.
* Deskové hry i potřeby pro kreslení najdete na Albi.cz (až 10 % cashback).
* A drobnosti pro první pomoci seženete na Notino.cz. Nyní nabízí až 10 % z nákupu zpět.

Zatím svatbu jen plánujete a ještě si nejste jistí stylem a místem obřadu? Podívejte se, co obnáší svatba v kostele a jaká má pravidla. Dalším krásným místem, kde lze uspořádat svatbu je les. Objevte, kde všude lze u nás zařídit romantickou svatbu v lese a co obnáší.