Balaton: Nejlepší pláže a vyhlášené kempy

balaton

[obsahova-navigace]

V osmdesátých letech představoval Balaton dovolenou, o kterou ne všichni stáli. Služby neoplývaly kvalitou, spalo se ve stanech, ale v době komunistické Evropy se jinam jezdit nedalo. Když se cestování rozvolnilo, o Balaton z řad Čechů zájem klesl.

Vývoj jde ale dál a kvalitní dovolenou zažijete i u Balatonu. Nejlepší pláže Balatonu doplnily postupem let kvalitní služby a neodolatelná gastronomie. Stačí odhodit předsudky z dob dřívějších a vydat se na Balaton. Aktuálně totiž Balaton dokáže poskytnout úžasnou dovolenou.

balaton

Proč jet k Balatonu?

Balaton je největší sladkovodní jezero ve střední Evropě. Pokud bude někdo mluvit o maďarském moři, je to právě Balaton. Není hluboké a v létě si drží teplotu okolo 25°C. Na délku má okolo 80 kilometrů, na šířku v tom nejširším bodě 15 kilometrů. Z Prahy je vzdálené zhruba 500 kilometrů. Do Budapešti na celodenní výlet to budete mít okolo 100 kilometrů.

O zdraví vaší pokožky se v Balatonu bát nemusíte, voda je v něm čistá. Je ideálním místem pro začátky s potápěním jak pro děti, tak i dospělé. Hloubka je zde obvykle do 3 metrů. Na jižním pobřeží je voda tak mělká, že se dá jít klidně i 200 metrů a stále budete mít vodu po pás. Pro neplavce je to rozhodně velké lákadlo.

Kenese maďarsko

Balaton – nejlepší pláže

Jeden z hlavních důvodů, proč k Balatonu, budou dozajista pláže. Nejlepší pláže Balatonu pro dovádění malých dětí i neplavců se nachází na jižním pobřeží. Díky mělkým pobřežním vodám se voda příjemně vyhřeje a na břeh budete drobotinu jen těžko vyhánět.

Věděli jste, že… si můžete pořídit letenky a ubytování přes cashback a dostat tak část peněz z nákupu zpět? Podívejte se například na ubytování přes Booking.com, anebo na letenky na Pelikan.cz.

BLhGzddnmJ0

1.) Siófok

Nejrušnější letovisko jižního pobřeží se nazývá Siófok. Místo pro pohodlné koupání si zda i přes hojnou návštěvnost najdete. Vždyť písečné pobřeží u tohoto města má 17 kilometrů. Pokud se vám podaří dostat děti z vody, můžete vyzkoušet promenádu, podívat se do přístavu, nebo do samotného lázeňského centra.

Nudu zde nezažijete. Je zde přímo u Balatonu také stejnojmenný kemp. K dispozici jsou mobilní domy s oddělenými ložnicemi a vlastní koupelnou. V kempu např. minigolf, dětské hřiště a gril. Více na jih najdete také vyhlášený a kvalitní kemp Mirabella Camping.

Rg_Ouqzz2FE

2.) Kenese, Akarattya a Aliga

Pláže naplněné turisty a křičícími dětmi možná nejsou nic pro vás. Popojeďte o něco dál na východní pobřeží do měst Akaryttya, Aliga a Kenese. Sluneční lázně, jak se tomuto místu říká, ocení všichni plážoví povaleči. Slunce sem svítí od ranního východu až do pozdního odpoledne, nic vás nedonutí zvednout se a jít odtud pryč.

Nemusíte zde nutně jen plavat a chodit celý den v plavkách. Východní pobřeží láká i na rybaření. Rybář začátečník zde může zažít své první úspěchy, rybářský lístek pořídíte v některém z blízkých obchodů s rybářskými potřebami.

Keszthely maďarsko

Divočejší pláže na severu

Někdo považuje za nejlepší pláže Balatonu spíše ty na severu. Od těch jižních se výrazně liší a budou je vyhledávat jiní turisté. Pobřeží klesá výrazně do hloubky už zhruba po 30 metrech. Přístup zde bývá spíše z mola nebo po schůdcích.

Jde o místa pro zkušenější plavce a rybáře. A když zafouká vítr, tak i surfaře. Nutno ale říci, že jsou zde vlny spíše výjimečně.

uac8wXCW6NU

3.) Balatonfüred

Balatonfüred jako jedno z center turismu je obklopeno zelení. V okolí je řada rozhleden a procházky městečkem jsou téměř idylické, vždyť jde o lázeňské město. Udělejte dobře vašemu zdraví, kloubům a vyzkoušejte jeho léčivé prameny. Zajisté vás potěší i výhled na Tihanyský poloostrov.

Městská pláž Kisfaludy Strand ve východní části městečka je největší zábavní koupaliště s pláží u Balatonu. Přímo na pláži si dejte míchaný nápoj z místního baru, víno z vinárny, nebo si pochutnejte na typickém maďarském jídle z místního bufetu.

V místě se nachází největší kemp Balatonu Balatontourist BalatonFüred. Z něj je přímý přístup na písečnou pláž a k vodě.

Co zde najdete?

  • sportovní vyžití různého druhu (surf, paddleboardy),
  • trampolína,
  • ohniště,
  • sauna,
  • fotbal, plážový volejbal, minigolf, stolní tenis,
  • bazény,
  • přístaviště pro jachty.
562Po7biVgI

4.) Keszthely

Městská travnatá pláž získává v hodnocení kvality a čistoty vody pochvalné body, pravidelně má dokonce Modrou vlajku. Vyřádí se zde i děti. Obří skluzavka nakonec zabaví nejen je. O tomto místě uslyšíte i v souvislosti s jedním z největších zámků Maďarska. Patří rodině Festeticsů.

V okolí je nádherný park, který stojí za to projít, nebo si v něm udělat piknik. Město bylo obydleno už v době kamenné. Z pozdějších let zůstala zachovány i zbytky římské pevnosti.

Ubytovat se můžete v kempu Balatontourist Zala. Proč?

  • v blízkosti je cyklistická trasa a v místě půjčovna kol,
  • v kempu je možnost masáží, manikúry i pedikúry,
  • přímo v kempu je prodejna potravin.
R7ySZkc_LSU

5.) Poloostrov Tihany

Atrium Strand, Napsugár Beach jsou ty, které byste mohli na poloostrově Tihany také na dovolené navštívit. Užijí si je i děti. Zajděte si do půjčovny a vyzkoušejte Balaton z jiné perspektivy. Motorové čluny jsou zde zakázané, ale výlet plachetnicí bude zážitek na celý život.

Tip! Ani dovolenou v Maďarsku a výlety plachetnicí nenechávejte na náhodě a sjednejte si kvalitní cestovní pojištění.

spočítejte si cestovní pojištění

maďarsko

Co ještě navštívit na Balatonu?

Možná patříte mezi ty, kteří se na dovolenou u vody opravdu těší. Přitom se vám ale stává, že potřebujete po několika dnech změnu. Celou dovolenou nemusíte nutně strávit v jednom místě a na jedné pláži. Kam se vydat poblíž Balatonu?

KCAONtriO3g

Termály Hévíz

Proslulé je největší termální jezero v Evropě, Hévíz. Nachází se 10 kilometrů od Balatonu a samotné má plochu 47 tisíc metrů čtverečních. Toto místo si nechávejte v záloze i na zimní dovolenou, koupat se zde dá celoročně. Teplotu má až 34°C, je termálního původu a působí blahodárně na:

  • kožní,
  • pohybové,
  • ženské problémy.

Věděli jste, že v Maďarsku je termálních lázní daleko více. Známé jsou i v Rakousku a na Slovensku.

vyi-h_Gv1hA

Hrad Szigliget

Na severním pobřeží Balatonu je osada Szigliget. Szigliget je také hrad, odkud si můžete vychutnat krásné výhledy do okolí a ve městě pak lidovou architekturu. K tomu doporučujeme ochutnat i víno ze zdejších vinic.

Kvíz: Znáte těchto 15 úžasných českých hradů?

tHfp5paV8O0

Pohoří Mescek

I vody se můžete přeneseně řečeno přejíst. V okolí je nádherná příroda. Na jih od Balatonu je vulkanické pohoří, jehož jižní část se nazývá Mescek. Na některých vrcholcích najdete hrady, na vrcholu Misina je vyhlídková televizní věž s restaurací.

_A_a6zE2dug

Jeskyně Lóczy

Utéct před horkem můžete do jeskyně Lóczy. Jde o malou vápenatou jaskyni, kterou si můžete projít sami nebo s průvodcem. Je osvětlená. Průměrná teplota uvnitř je 12°C.

xKyREe1MSI8

Aquapark Annagora

Vodu trochu jinak si můžete užít také v aquaparku a wellness centru. 12 tobogánů a skluzavek, dětský bazén, umělé vlnobití. Prostě to, co od akvaparku očekáváte, se nachází ve městě Annagora.

Dovolená u Balatonu nemusí být jen retro zážitek. Dejte jí letos šanci a uvidíte Maďarsko v novém světle. Třeba zjistíte, že dětem bude voda vyhovovat více a nebudou nadávat na slanou vodu v puse.

Tip! Chcete si na letošní dovolenou půjčit peníze? Rychlou online půjčku vyřídíte zde:

spočítejte si půjčku