Elektřina pro ZTP: Máte nárok na slevu?

žena na vozíku

[obsahova-navigace]

Pokud jste držitelem průkazu ZTP (ZTP/P) nebo s takovým člověkem žijete ve společné domácnosti. Můžete se pokusit získat speciální tarif Elektřina pro ZTP. Ten v současné době poskytuje jediný dodavatel elektrické energie na trhu. A tímto dodavatelem je ČEZ. Další možností, jak na energiích ušetřit jsou také zvláštní tarify pro ZTP u plynu. Podívali jsme se i na to, jak v krizi vysokých cen pomáhá stát a jak se vyrovnat s nečekaně vysokými náklady za energie.

downův syndrom

Co je to ZTP?

Obecně je ZTP občas chápáno jako označení osob se zdravotním postižením. Správně je to průkaz, který postižené osoby mohou obdržet. Odstupňován je ve třech stupních:

  • TP
  • ZTP
  • TZP/P

Tito lidé jsou v invalidním důchodu a mají zdravotní postižení, které je znevýhodňuje v běžném životě. Průkaz pro osoby se zdravotním postižením jim umožňuje získávat různé výhody. Třeba i speciální tarif na elektrickou energii nebo na plyn. K dalším výhodám jsou výrazné slevy na jízdné, možnost parkování na vyhrazených místech a různé slevy či úlevy na daních.

Pozor! Ne každý příjemce invalidního důchodu má nárok na průkaz ZTP či dokonce ZTP/P.

slepec

Elektřina pro ZTP od ČEZu

Dříve poskytovali zvýhodněný tarif pro ZTP dvě společnosti. Byl to ČEZ a společnost Innogy. V současné době je už zveřejněný pouze tarif Elektřina pro ZTP od ČEZu. V podstatě jde o speciální ceník s jednotlivými distribučními sazbami od sazby standard, přes akumulace 8 a 16 či přímotop až po tepelné čerpadlo či víkend. K získání zvýhodněného tarifu je potřeba kontaktovat ČEZ a uvést, že jste vy nebo osoba ve společné domácnosti držitelem průkazu ZTP a ZTP/P.

Tip! Nevíte, jakou distribuční sazbu v ceníku Elektřina pro ZTP zvolit? Zda pro vaši domácnost platí Přímotop či třeba elektrické topení? Podívejte se na jejich velký přehled.

plyn pro ZTP

Zvláštní tarify pro ZTP u plynu

U plynu je situace poněkud jiná. Speciální podmínky nabízí jak společnost ČEZ, tak i společnost Innogy. ČEZ má pro ZTP zvláštní ceník Plyn pro ZTP, který opět získáte kontaktováním ČEZu a uvedením, že vy nebo někdo z vaší domácností má průkaz ZTP. U Innogy platí klasický ceník, ale Innogy poskytuje osobám se ZTP/P slevu na odběr zemního plynu. Sleva je ve výši 20 Kč/MWH (vč. DPH).

Dalším hráčem, který má zvláštní ceník, o který mohou požádat osoby s průkazem ZTP/P je Pražská plynárenská. Ta jim poskytne ceník Senior+, který je určen pro osoby starší 65 let nebo držitele průkazu ZTP/P.

Tip! Dalším způsobem, jak si zlevnit účty za plyn, může být přestoupení k levnějšímu dodavateli. Spočítejte si, jestli takto ušetříte i vy zde:

Porovnej dodavatele plynu

účet za elektřinu

Co dělat, když ani speciální tarif nestačí?

Energie v poslední době zdražují. Důvodů je hodně, ale dopady jsou jasné. Mnohé domácnosti mají problém vysoké náklady uhradit. Jednou z nejpostiženějších skupin jsou domácnosti osob se ZTP (ZTP/P). Podívejte se, o co můžete ve svízelné situaci požádat stát.

1.) Mimořádná okamžitá pomoc

Mimořádná okamžitá pomoc (MOP) jednorázová dávka pomoci v hmotné nouzi poskytována státem prostřednictvím Úřadu práce ČR. Často využívána při nucené přechodu k DPI a mimořádně vysokých nákladech za energie.

„Jde o pomoc těm, kteří vzhledem ke svým příjmům a příjmům rodiny a sociálním a majetkovým poměrům nemohou uhradit vyúčtování z vlastních prostředků. V těchto situacích jde o formu MOP poskytovanou osobě, která je považována za osobu v hmotné nouzi z důvodu postižení mimořádnou vážnou událostí. Dále je možné pomoci také prostřednictvím MOP s úhradou nezbytného jednorázového výdaje, případně poskytnout pomoc osobě, jíž hrozí sociální vyloučení,“ informovalo tiskové oddělení MPSV.

2.) Opakující se sociální dávky na bydlení

Jde o příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení, které mají pomoci uhradit přiměřené náklady na bydlení tak, aby žadateli zůstala částka životního či existenčního minima.

3.) Dávka pomoci v hmotné nouzi

Znamená pomoc v situaci, kdy náklady na základní potřeby přesahují možnosti příjmů.

U všech dávek je nutnost prokázat majetkové poměry rodiny či domácnosti. Není ale jednoduché říct, co vše bude žadatel potřebovat. Následující doporučení MPSV můžete použít i na jiné situace, než jen režim DPI:

„Úplný výčet dokladů tak nelze v obecné rovině podat, jelikož se požadavek na předložení konkrétních dokladů bude odvíjet od konkrétní situace žadatele. Podporu vyplácí ÚP ČR a na jeho stránkách jsou dostupné veškeré podrobnosti, jakým způsobem se žádost podává a co je zapotřebí doložit. Případně je rovněž možné využít informační linku: 950 180 070,“
upřesnilo ministerstvo s tím, že kvůli ochraně zranitelných zákazníků, kteří se ocitli v režimu DPI, probíhala intenzivní jednání mezi MPSV a DPI, na jejichž základě bylo podepsáno společné memorandum. Jeho cílem bylo předejít odpojení energií domácnostem a zabránit nepříznivým sociálním dopadům.

4.) Speciální úsporný tarif

Vláda chystá od října 2022 speciální úsporný tarif pro elektřinu i plyn, který by měl ulevit všem domácnostem. Fungovat by měl formou slevy na spotřebované energii.

5.) Rychlou pomocí může být i bankovní půjčka

Je potřeba s ní nakládat opatrně, ale může být dobrým řešením, než se například podaří vyřešit všechna jednání s úřady.

Tip! Nejlepší půjčku získáte porovnáním aktuálních nabídek bank a dalších finančních institucí. Vyzkoušejte to zde a ujistěte se, že si vyberete opravdu tu nejvýhodnější:

Najděte nejlepší půjčku

servis klimatizace

I se speciálním tarifem je šetření energiemi nutné

Ceny jsou tak vysoko, že ani speciální tarif pro ZTP situaci úplně nezachrání. Je potřeba získat úplně nový přístup v hospodaření s elektrickou energií.

1.) Alternativní vytápění

Pokud máte úspory, můžete zvážit instalaci alternativního vytápění. Řešením může být tepelné čerpadlo nebo třeba vytápění klimatizací.

Tip! Klimatizaci můžete koupit z pohodlí domova a ještě na ní ušetřit. Vyzkoušejte naše slevy v oblíbených obchodech jako jsou: 

* Baumax – sleva 4,4 %
* Klarstein.cz – sleva 3 %

2.) Domácnost bez energetických žroutů

Podobně můžete v domácnosti vyměnit největší žrouty elektrické energie. To, zda jím je lednice, pračka či sušička hravě odhalí měřič spotřeby elektrické energie.

3.) Levnější noční proud

Dalším dobrým návykem je využívání nočního proudu pro praní či sušení prádla.

4.) Hlídání lepších nabídek

I když máte nárok na speciální ceník pro ZTP, doporučujeme pravidelnou kontrolu ostatních nabídek na trhu. Skvělým pomocníkem je online kalkulačka.

Tip! Kalkulačku elektřiny nemusíte nikde zdlouhavě hledat, zdarma si ji můžete vyzkoušet zde:

Vyzkoušejte kalkulačku elektřiny

5.) Pozor na stand-by!

Hlídejte si spotřebiče, které žerou proud ve stand-by režimu. Možná vás překvapí, že taková PC sestava spotřebuje v úsporném režimu za rok asi 250 Kč, rádio pak 140 Kč.

6.) Úsporné osvětlení

Vyměňte stará svítidla za nová s LED žárovkami. Někdy stačí vyměnit jen žárovky, ale jindy může nové svítidlo přinést úsporu i lepší osvětlení prostor.

I když je doba svízelná a ceny energií rostou opravdu skokově, stále je dost možností, jak si mohou nízkopříjmové domácnosti pomoci. Je potřeba pouze pátrat, na co máte nárok nebo jakou pomoc lze požádat. A když si nejste jistí, obraťte se na odborníky.