Nejlepší suvenýry z Egypta, Chorvatska, Bulharska, Řecka a dalších zemí

stánek se suvenýry

[obsahova-navigace]

Ťukáte si na čelo pokaždé, když vidíte turisty, kteří v Praze ve velkém skupují matrjošky a ruské beranice? Podobně neautentického nákupu se však můžete dopustit, pokud si předem nezjistíte, jaké suvenýry jsou pro vaši dovolenkovou destinaci typické. Ale nebojte, v námi se rychle v zorientuje v přehledu „Nejlepší suvenýry z Egypta, Chorvatska, Bulharska, Řecka a dalších zemí“.

nákup suvenýrů

Nejčastější chyby při nákupu suvenýrů

1.) Mexické suvenýry ve Španělsku

Spousta stánkařů sází na to, že nevědomým turistům obě tyto španělsky mluvící země tak nějak splývají, proto vedle typických španělských suvenýrů nabízí také mexická sombrera či trička s portrétem Fridy Kahlo. Pokud těmito suvenýry podarujete své známé, možná se na vás budou dívat stejně nechápavě, jako na turisty, skupující matrjošky v Praze.

2.) Suvenýry nenáležející k danému regionu

Je skvělé přivézt si z dovolené v Itálii masku z benátského karnevalu, pokud jste byli v severní Itálii. Ovšem občas na tento produkt narazíte i v jiných částech této země. To se týká i výše zmíněného Španělska, kdy můžete na barevné sošky v Gaudího stylu narazit nejen v Barceloně, ale i na jihu Španělska či na Kanárských ostrovech, které s tímto architektem nemají nic společného.

3.) „Etno“ oblečení z Asie

Turisté ve snaze přivézt si něco typického z jižní Asie často kupují bavlněné oblečení s potiskem slonů a dalších, dle jejich názoru zaručeně tradičních vzorů. Tyto vytahané etno oděvy však nemají s místní tradicí nic společného a vysloužíte si jimi jen pobavené pohledy místních – ti by si totiž nikdy nic takového neoblékli.

4.) Koupě bezcenných produktů

Téměř v každém koutě světa najdete trička či hrnky, na kterých je vytištěn název daného místa, popřípadě nějaký rádobyvtipný text. Jakou životnost tato věc bude mít? Pokud takové tričko přivezete svým známým domů, možná si jej oblečou jednou – aby vám udělali radost, přičemž poté jej navěky pohřbí na dně své skříně. 

5.) Nákup na letišti

Jediným rozumným důvodem pro tuto iracionálně drahou koupi je využití zbývajících místních peněz, které byste v Česku nerozměnili. Ilustrační příklad: kolekci tradičního místního koření byste v Gruzii v běžném obchodě koupili v přepočtu za 70 Kč, přičemž na letišti je tato cena přes 300 Kč, což je o 328 % více.

suvenýry z dovolené

Jaké suvenýry z Egypta a dalších zemí se vyplatí přivézt?

Namísto koupě fádního trička s nápisem „I love Rome“ se porozhlédněte po něčem, co patří ke skutečným pokladům dané země. Zde si představíme ty nej suvenýry z Egypta, Chorvatska, Itálie, Řecka, Bulharska a Thajska.

Tip! Před odjezdem na dovolenou rozhodně nezapomeňte na cestovní pojištění. To nejvýhodnější si můžete jednoduše najít v našem porovnávači, během pár minut ho sjednat a kartičku obdržet do emailu.

Cestovní pojištění do 7 Kč/den

dárky z chorvatska

1.) Suvenýry z Chorvatska

Vaši příbuzní a známí určitě ocení speciality místní kuchyně. Neurazíte lahví místního likéru maraskino, nebo tradičním destilátem z hroznů zvaným travarica. Vedle nesáhnete ani při koupi tradičního chorvatského medu (oblíbený je například levandulový med, který například v Česku málokde seženete). Naopak příliš se nevyplatí vozit tradiční vepřovou šunku pršut, kterou v Česku pořídíte levněji, než v Chorvatsku.

Z oblasti oděvních suvenýrů je rovněž oblíbená chorvatská kravata, kterou můžete pořídit z velmi kvalitních materiálů, navíc s motivy z chorvatské historie.

Tip! Na cestu do Chorvatska by se vám mohly hodit ještě naši oblíbení průvodci:

* Chorvatsko: Pláže bez lidí a tipy na zapomenutá místa
* 10 × nejkrásnější pláže Chorvatska
* 15 věcí, co dělat ve Splitu

dárky z itálie

2.) Suvenýry z Itálie

K tradičním italským suvenýrům určitě patří olivový olej či láhev dobrého vína. Při vybírání vína buďte opatrní a raději zvolte menšího místního producenta, jehož produkty nejsou masově rozšířené. Nic nenaštve tolik, jako táhnout se s lahví až do Česka a zjistit, že to samé víno prodávají i u vás v supermarketu. Dobrou volbou jsou rovněž sýry, které v Česku v tak vysoké kvalitě neseženete.

Itálie je rovněž rájem pro milovníky módy – pokud vám nevadí sáhnout hlouběji do kapsy, můžete si přivézt kvalitní oděvní kousky, ve kterých ve vaší vlasti potkáte málokoho. V mnoha italských městech navíc od července do září probíhají výprodeje.

Tip! Itálie je jednou z neoblíbenějších destinací českých turistů. Nejčastěji v ní navštěvujete následující destinace, ke kterým jsme si pro vás připravili i zajímavé cestovatelské průvodce:

* Bari, Itálie: Co navštívit? Co dělat? Co ochutnat?
* Sicílie: Co vidět? Kde se koupat? Co ochutnat? Na co si dát pozor?
* Toskánsko: 15 úžasných míst, která stojí za návštěvu

dárky z řecka

3.) Suvenýry z Řecka

Klasikou je olivový olej a kosmetika z něj vyrobená. Vaše blízké určitě potěší olivová mýdla, šampony a krémy. Rovněž neurazíte lahví tradičního řeckého ouza. Naopak příliš se nevyplatí dovážet olivy samotné  – české supermarkety přímo přetékají olivami převážně řecké produkce.

Řecko je rovněž rájem pro milovníky bytových dekorací. Oživte si váš byt tradiční řeckou keramikou či tmavomodrým amuletem Nazar, který vám po návratu z dovolené oživí vzpomínky na slunné řecké pobřeží.

Tip! Z nejkrásnějších řeckých destinací jsme pro vás vybrali následující:

* 15 x nejkrásnější řecké ostrovy
* Neznámé ostrovy Řecka a další zapomenutá místa
* Rhodos: Co vidět? Kde skočit do moře? Kdy je nejlepší jet?

dárky z bulharska

4.) Suvenýry z Bulharska

Narazit v Bulharsku na opravdu kvalitní suvenýr nebývá snadné – většina nabízených produktů jsou turistické cetky čínské výroby. Typickým bulharským produktem je olej, získaný z kořene růže. Růžový olej, krém či jiná kosmetika jsou určitě produkty, kterými nesáhnete vedle.

Rádi si pak jistě domů odvezete keramiku s tradičním vzorem nebo koření na přípravu masa.

Tip! Z Bulharska si sice odvážíte krásné suvenýry, ale na cestu tam si často berete:

* Co vidět v Bulharsku? Nejkrásnější místa u moře i ve vnitrozemí
* Bulharsko: lyžování v zahraničí, které vás překvapí nejen skvělou cenou

dárky z Egypta

5.) Suvenýry z Egypta

Hned v úvodu upozorňujeme, že nakupovat suvenýry z Egypta poblíž hotelových resortů se nevyplatí, protože ceny těchto produktů se téměř vyrovnávají těm na Václavském náměstí. Pro výhoudné nakupování se vyplatí zamířit do ulic co nejdál od všech turistických atrakcí. Výhodně zde pořídíte například nejrůznější druhy koření a parfémy –  když se vyhnete padělkům typu Gucci a Chanel, můžete se dostat ke kvalitním místním produktům, které mají vyšší trvanlivost, než mnohé evropské parfémy.

Ke klasickým egyptským suvenýrům rovněž patří papyrusy s historickými výjevy. Je zřejmé, že se nejedná o originály, přesto je to památka, která potěší vás i vaše blízké.

Tip! Pokud vyrážíte do Egypta bez cestovky, budou se vám hodit naše praktické tipy:

* Vízum do Egypta: Kolik stojí? Kde a jak ho vyřídit?
* Egypt a dovolená bez cestovky: Na co si dát pozor a co vidět?

dárky z Thajska

6.) Suvenýry z Thajska

K tradičním suvenýrům z Thajska patří barevná, ručně vyřezávaná mýdla (na obrázku vlevo výše), která seženete téměř na každém tržišti v malované krabičce ze dřeva. Jejich cena se pohybuje kolem 60 Kč. Rovněž nezapomeňte přivézt na ochutnání dračí ovoce, které je v Česku obtížně sehnatelné. Litovat nebudete ani koupě kokosového oleje, který v Thajsku pořídíte ve vyšší kvalitě a nižší ceně než v Evropě.

Věděli jste, že… si můžete cestu a ubytování v Thajsku pořídit přes cashback a dostat tak část peněz z dovolené zpět? Nevěříte? Podívejte se například na:

* Booking.com – 4 % z nákupu ubytování zpět
* Kiwi.com – 3 % z nákupu letenek zpět

starbucks

Sběratelské suvenýry z celého světa

Pokud se chystáte cestovat často, jistě byste rádi začali sbírat hezký suvenýr, který má sběratelskou nebo sentimentální hodnotu a můžete si z něj vytvořit kolekci ze všech cest po celém světě. Jistě, můžete sáhnout po všudypřítomných magnetech, ale kolik se vám jich ve skutečnosti vejde na ledničku? Zde si představíme suvenýry z Egypta a dalších oblíbených destinací, na které turisté z celého světa nedají dopustit. Typicky je vystavují na obdiv návštěvám ve svých bytech a domech.

kfBIc5Z4-U8

1.) Hrnky na kávu ze Starbucks

Starbucks, milovaná americká společnost operuje v přes 80 zemích světa. Možná vás ale překvapí, že v každé zemi a vlastně i městě, mají k dostání hrnky na kávu s designem daného místa. Můžete si tak přivést domů jak hrneček z Brna, tak Londýna nebo Paříže. Lidé je milují natolik, že si z nich doma vytváří celé výstavní kolekce.

PiB2wegX0Pw

2.) Disney kolekce

Dalším oblíbeným sběratelským suvenýrem jsou upomínkové předměty z Disney parků po celém světě. Najdete je na celkem 11 místech:

  • Disneyland Resort, Anaheim, California, USA
  • Disney’s Animal Kingdom, Bay Lake, Florida, USA
  • The Magic Kingdom, Lake Buena Vista, Florida, USA
  • EPCOT, Bay Lake, Florida, USA
  • Hong Kong Disneyland, ostrov Lantau, Hong Kong
  • The Tokyo DisneySea, Urayasu, Chiba, Japonsko
  • Disneyland Hollywood Studios, Bay Lake, Florida, USA
  • The California Adventure Disney Park, Anaheim, California, USA
  • Disneyland Paris Resort, Marne-la-Vallée, Paříž, Francie
  • The Walt Disney Studios Park, Marne-la-Vallée, Paříž, Francie
  • Shanghai Disneyland Park, Chuansha New Town, Pudong, Šanghaj, Čína
jO3HJrg4q-8

3.) Pivní podtácky

Pro milovníky piva je tu vždy příležitost sbírat podtácky z celého světa. Čím více jich máte a čím starří budou, tím bude vaše kolekce hodnotnější! 

srNI0g_4l_M

4.) Peníze

Ať už se rozhodnete pro sběr papírových bankovek nebo kováků, určitě nebudete litovat! Ve videu výše můžete navíc objevit unikátní bankovky jako je například dvoudolarová, kterou si budete nejen vy cenit na věky věků.

Tip! Pokud plánujete nákladnější dovolenou do zahraničí, můžete ji vyřešit i půjčkou. Nejlepší půjčku najdete srovnáním aktuálních nabídek bank a dalších finančních institucí zde:

Najděte nejlepší půjčku na dovolenou

nelegální suvenýry

Co si nemůžu z ciziny legálně přivézt?

I ten nejpovedenější cestovatelský zážitek může zkazit prohlídka na letišti, zabavení inkriminovaných předmětů a tučná pokuta za jejich převážení. Zjistěte, s jakými suvenýry můžete mít na letišti problém.

Země Zakázané suvenýry
Chorvatsko Zakázán vývoz mušlí, ježků, hvězdic a dalších předmětů, které turista vylovil z moře. Dekorativní mušle zakoupené na tržišti jsou v pořádku.
Řecko Pro převoz starožitných předmětů a uměleckých děl je třeba speciální povolení
Egypt Zákaz vývozu mušlí, lastur a korálů.
Tunisko Není povoleno vyvážet tuniské dináry
USA Výrobky z peří (například indiánské čelenky)
Thajsko, Indonésie Výrobky ze vzácných druhů dřeva, produkty z peří, vycpané mořské želvy
Rusko Kožešiny, kaviár
Bulharsko Na vývoz starožitností a drahých kovů i kamenů je třeba speciální povolení. 

Doufáme, že vás náš článek na téma suvenýry z Egypta, Chorvatska, Bulharska, Řecka a dalších zemí zaujal. Neváhejte se s námi podělit o vaše zkušenosti se suvenýry v komentářích dole.