Klimatizace bez venkovní jednotky: Cena, typy a možnosti instalace

mobilní klimatizace

[obsahova-navigace]

Nabídka trhu je bohatá a při výběru klimatizace do bytu se opravdu můžete rozšoupnout. A i když tedy narazíte na technické omezení nebo odpor vlastníků nemovitosti, stále je dost řešení, jak si vychladit místnosti na spaní či práci. Stačí jen vědět, jaký typ klimatizace nepotřebuje připojit venkovní část.

Podívejme se, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy, ale i cenová rozmezí. A pro váš snadnější výběr jsme sepsali základní přednosti a zápory pro jednotlivé typy klimatizace bez venkovní jednotky.

nastavení teploty v domě

Typy klimatizace bez venkovní jednotky

Na trhu jsou v podstatě dva typy klimatizace bez venkovní jednotky. Jsou to tzv. mobilní klimatizace, kdy si pořídíte zařízení, které není napevno umístněné v jedné místnosti, ale můžete ho volně přesouvat v rámci budovy. Druhou možností jsou nástěnné klimatizace bez venkovní jednotky. Nejsou to klasické klimatizace v pravém slova smyslu, ale spíše tzv. ochlazovače.

Mobilní

Všechny mobilní klimatizace jsou bez venkovní jednotky. Dají se koupit i za velice přístupné ceny a využít prakticky kdekoliv bez nutnosti složité instalace. Chce to jen dobře si spočítat, jak výkonnou klimatizaci potřebujete. Vždy vybírejte podle největší místnosti, kterou budete potřebovat ochladit.

Pozor! Naprostá většina mobilních klimatizací sice nemá venkovní jednotku, ale potřebuje odvést teplý vzduch pomocí hadice. Ta se umísťuje do okna pomocí speciální izolace. Vzorec pro výpočet výkonu klimatizace:

                                  Velikost místnosti v m3*30 W
Výkon klimatizace= _________________________________ x 3400
                                                    1000

Nástěnné či monoblokové

Na trhu existují nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky v horizontálním i vertikálním provedení, které se věší na obvodovou zeď. Někdy ji můžete najít pod názvem parapetní klimatizace bez venkovní jednotky. Podobně je na tom monobloková klimatizace, která ale může být umístěna i na zemi. Jedinou podmínkou je možnost malých prostupů v obvodové zdi. Z bytu odebírají přebytečné teplo a odvádí je do venkovního prostředí.

Tip! Některé klimatizace bez venkovní jednotky lze využít také k zimnímu vytápění. Pracují totiž na bázi tepelného čerpadla. Tyto jednotky vás opravňují k zajímavější distribuční sazbě u elektriky.

Porovnej dodavatele elektřiny

nástěnné klimatizace

Výhody klimatizace bez venkovní jednotky

Tak jako všechno i tento druh klimatizace má své přednosti, které mohou být pro mnoho klientů velice zajímavé.

  • Jednoduchá instalace bez nutnosti objednávat specialistu na klimatizace.
  • Žádná venkovní jednotka, která by narušovala kompaktnost fasády.
  • Velice snadno se obsluhují.
  • Jsou to většinou moderní klimatizace s krásným designem.
  • Oceníte nízkou energetickou náročnost.
  • Poměrně příjemné ceny.

Tip! Krásné a výkonné mobilní klimatizace můžete nakoupit se slevou v těchto eshopech:

* Baumax.cz – sleva 4,4 %
* Klarstein.cz – sleva 3 %
* Dek.cz – sleva až 6 %
* LGshop.cz – sleva až 5 %

chytré klimatizace

Nevýhody klimatizace bez venkovní jednotky

Před nákupem klimatizace bez venkovní jednotky dobře zvažte následující nevýhody. Nebude pro vás klasická klimatizace do bytu či domu výhodnější?

  • Nižší účinnost než u klimatizace s venkovní jednotkou.
  • U mobilních klimatizací nutnost instalace hadice pro odvod tepla do okna.
  • Speciální těsnění do okna pro hadici.
  • Efektivitu chlazení snižuje podtlak, který v místnosti vzniká. Z ostatních neochlazených místností je tak nasáván teplý vzduch.
  • Vyšší hlučnost mobilních klimatizací.

jakou klimatizaci?

Kolik stojí klimatizace bez venkovní jednotky?

Cena klimatizace je závislá na jejím výkonu, značce, doplňkových funkcích a mnoha dalších aspektech. Nicméně dá se říct, že mobilní klimatizace se dá pořídit už od 2 000 Kč, pokud potřebujete ochladit skutečně malý prostor. Pro běžný byt se její cena pohybuje do 20 000 Kč. Cena nástěnné či monoblokové klimatizace začíná na 20 000 Kč, ale počítejte spíše s vyšší částkou.

Tip! Pořízení malé klimatizace asi většina z nás zvládne z úspor. Na tu větší si můžeme vzít půjčku. Nechte si spočítat, na kolik by vás přišla.

I když nezbytnost ochlazení rozpáleného bytu v letních měsících nepopíráme, je dobré uvědomit si, že klimatizace je dalším elektrickým spotřebičem. Zvlášť když ceny elektrické energie nepřestávají růst. Dobrou obranou před zvyšujícími se náklady je pravidelná kontrola nabídky na trhu energií a případný přesun k výhodnějšímu dodavateli.