Termínované vklady – srovnání 2022

termínované vklady

[obsahova-navigace]

V našem článku Termínované vklady – srovnání 2022 vám přiblížíme, co to vlastně termínované vklady jsou a jaké jsou jejich hlavní výhody, díky kterým konkurují jiným finančním produktům. Vzhledem k tomu, že termínované vklady nabízí hned několik českých bank, podíváme se na to, na základě čeho vybrat nejvýhodnější termínovaný vklad a samozřejmě nebude chybět ani srovnání jednotlivých nabídek pro rok 2022.

termínovaný vklad

Co je termínovaný vklad?

Termínovaný vklad, nazývaný také někdy jako termínovaný bankovní účet, se řadí ke zvláštním druhům spořicích účtů. Od klasického spořicího účtu se liší tím, že se sjednává na předem stanovenou dobu a je spojený s pevnou úrokovou sazbou po celé období trvání vkladu. Do skončení sjednané doby není možné s vloženými financemi volně disponovat, proto také obvykle bývá úroková sazba u termínovaných vkladů vyšší než v případě spořicích účtů.

termínované vklady

Výhody termínovaných vkladů

Proč se rozhodnout pro termínovaný vklad? Je spojený s některými výhodami, které jiné finanční produkty nenabízejí. V první řadě se jedná o garantovaný úrok po celou dobu spoření. Nespornou výhodou je i to, že jsou vklady i úroky ze zákona pojištěné do částky 100 000 eur. Někomu může vyhovovat i to, že se k vloženým penězům před uplynutím sjednané doby nedostane bez zaplacení sankcí, takže nemůže peníze utratit.

Tip! Pokud jste se rozhodli, že začnete své uložené peníze také zhodnocovat, doporučujeme se podívat na srovnání spořicích účtů zde:

Porovnej spořicí účty

chytré spoření

Nevýhody termínovaných vkladů

Za hlavní nevýhodu termínovaného vkladu je možné považovat skutečnost, že se zavazujete k tomu, že vaše naspořené peníze zůstanou na účtu po stanovenou dobu. Samozřejmě existuje možnost, jak peníze vybrat dříve, nicméně musíte počítat s tím, že je předčasný výběr spojený s vysokými poplatky, většinou se jedná o 1 % až 2 % z vložené částky.

termínovaný vklad

Podle čeho vybírat termínovaný vklad?

Nabídka termínovaných vkladů je na českém trhu poměrně bohatá. Podle čeho se tedy orientovat? Kromě výše úrokové sazby, která se odvíjí od výše vašeho vkladu, se zaměřte také na délku spoření, výši minimálního vkladu, možnost předčasného výběru a výši poplatků za předčasný výběr a v neposlední řadě na způsob připisování úroků.

výsledek termínovaných vkladů

Termínované vklady – srovnání 2022

Jak už název odstavce Termínované vklady – srovnání 2022 napovídá, připravili jsme si pro vás srovnání termínovaných vkladů známých českých bank. Podívali jsme se na to, jaký úrok pro rok 2022 nabízejí a také jakou minimální částku musíte vložit a jaké jsou podmínky spojené s předčasným výběrem.

Název banky Maximální úrok Minimální výše vkladu Předčasný výběr peněz
ČSOB 5 % 5 000 Kč 1 % z vybírané částky
Komerční banka (Termínovaný účet Bonus Invest) 5,5 % 5 000 Kč 250 Kč
Komerční banka (Termínovaný účet) 4 % 5 000 Kč 250 Kč
J&T Banka 5,5 % 100 000 Kč Individuálně
MONETA Money Bank (Jednorázový termínovaný vklad) 5,3 % 40 000 Kč 2 % ročně z vybírané částky, min. 0,5 %
Banka Creditas 5,2 % 5 000 Kč 2 % z vybírané částky, min. 1 000 Kč
Fio banka 1,95 % 3 000 Kč Dle vybrané částky, min. 1 000 Kč
UniCredit Bank 4 % 30 000 Kč 50 nebo 100 % z úroku

důvěra v termínované vklady

Češi termínovaným vkladům důvěřují

Ze statistik vyplývá, že mezi oblíbené prostředky, jak zhodnotit volné finance, v letošním roce patří kromě spořicích účtů právě termínované vklady. Podle dat systému České národní banky je k únoru 2022 na termínovaných vkladech vázáno 78 miliard korun. V červenci 2021 bylo však na termínovaných vkladech uloženo pouze 5,1 miliardy korun, takže během necelého roku došlo k patnáctinásobnému navýšení.

Doufáme, že vám náš článek Termínované vklady – srovnání 2022 udělal jasno v tom, co to termínované vklady jsou a pro jaký termínovaný vklad se rozhodnout, abyste dosáhli co nejvyššího zhodnocení svých úspor.

Zajímavosti ze světa financí… u nás na blogu ještě najdete v těchto článcích:

* Podvodné emaily: Bitcoin, Česká pošta, Paypal 
* Finanční nezávislost
* Nejlepší spoření 2022: Velké srovnání možností