Kde koupit protiinflační dluhopisy?

protiinflační dluhopisy

[obsahova-navigace]

Protiinflační dluhopisy jsou nyní hojně skloňované v souvislosti s rekordní výší inflace, která je aktuálně dle odborníků nejvyšší za posledních téměř 30 let. Ze zpráv také vyplývá, že vzhledem ke snaze Čechů ochránit peníze před inflací byl o protiinflační dluhopisy rekordní zájem. Co to vlastně inflační dluhopisy jsou? Jaké jsou jejich hlavní výhody? A kde koupit protiinflační dluhopisy? V našem článku najdete odpovědi na své otázky.

cenný papír

Co jsou to dluhopisy?

V první řadě si pojďme trošku blíže objasnit pojem dluhopisy. Dluhopisem se rozumí cenný papír, který emitenta zavazuje majiteli dluhopisu vyplatit v daném termínu peněžní obnos uvedený v dokladu včetně uvedeného úroku. Dluhopisové operace jsou v České republice upraveny zákonem č. 190/2004 Sb. V souvislosti s dluhopisy se můžete setkat s těmito pojmy:

  • kupón – výraz pro částku, kterou se emitent zavázal každý rok zaplatit držiteli dluhopisu
  • míra výnosu – zisk z investice
  • emitent – společnost vydávající cenné papíry za účelem získání finančních prostředků
  • emise – cenné papíry stejného druhu vydané stejnou osobou ve stejné formě se stejným označením
  • obligace – jiný výraz pro dluhopis

dluhopisy

Jaké existují typy dluhopisů?

Existuje více typů dluhopisů vzhledem k tomu, že je možné dluhopisy dělit hned z několika hledisek. Dělit je můžeme například podle doby splatnosti na krátkodobé, střednědobé nebo dlouhodobé, podle jejich podoby na listinné či zaknihované a také podle typu emitenta na bankovní, podnikové, komunální a státní dluhopisy. Státní dluhopisy v ČR vydává Ministerstvo financí a pro české občany je emitován státní Dluhopis Republiky. Setkat se můžete se třemi typy Dluhopisů Republiky, a sice s dluhopisy s fixním výnosem, reinvestičními dluhopisy a protiinflačními dluhopisy.

dva tisíce

Jaké jsou výhody protiinflačních dluhopisů?

Nespornou výhodou protiinflačních dluhopisů je skutečnost, že se jedná o jednu z nejbezpečnějších a nejstabilnějších investic. Výnos z protiinflačních dluhopisů je nastavený tak, aby dokázal investory ochránit před inflací, a k výnosu se ještě přičítá marže ve výši 0,5 %. Výnosy protiinflačních dluhopisů jsou navíc osvobozeny od 15% daně. Aktuálně dle ministerstva občané vlastní Dluhopisy Republiky v hodnotě 80,1 miliardy Kč a v naprosté většině se jedná právě o protiinflační dluhopisy. Mnoho lidí vzhledem k uvedeným výhodám zajímá, kde koupit protiinflační dluhopisy.

Tip! Investovat můžete také samozřejmě do oblíbených kryptoměn, zlata, stříbra a dalších… porovnejte si, která z možností je právě teď nejvýnosnější zde:

Porovnej investice

vyhledávání

Kde koupit protiinflační dluhopisy?

Vydávání státních protiinflačních dluhopisů pro občany ministerstvo pozastavilo na konci roku 2021. Ministr financí uvedl, že důvodem ukončení byla skutečnost, že podle schválené strategie financování státního dluhu stát zatím další peníze od občanů nepotřebuje. Aktuálně tedy není možné státní protiinflační dluhopisy koupit. Další protiinflační dluhopisy se zatím neplánují. Lidé, kteří si stihli protiinflační dluhopisy koupit, k červenci 2022 dosahují výnosu 14 % ročně.

banka

Vydání státních protiinflačních dluhopisů bylo pozastaveno

Jak už jsme uvedli výše, vydávání státních dluhopisů bylo pozastaveno, koupit je bylo možné poměrně jednoduše, jednalo se výhradně o elektronický nákup. Nejdříve bylo potřeba zřídit majetkový účet. Zřízení tohoto účtu bylo zdarma na pobočce ČSOB a České spořitelny nebo prostřednictvím Identity občana. Protiinflační dluhopisy musely být zakoupeny v minimální hodnotě 1 000 Kč a maximálně ve výši 50 000 000 Kč. Po zřízení elektronického přístupu spojeného s majetkovým účtem bylo možné protiinflační dluhopisy nakoupit v požadované výši.

burza cenných papírů

Korporátní dluhopisy

I přesto, že aktuálně není možné koupit státní protiinflační dluhopisy, můžete samozřejmě nakoupit korporátní dluhopisy. Dluhopisy českých firem, které jsou aktuálně k dispozici, najdete například na portále České dluhopisy. Zde na vás čekají všechny základní informace o dluhopisech v podobě účelu a povahy investice, výnosu, minimální výše investičních prostředků, časového horizontu připisování výnosů a také splatnosti dluhopisu.

Kde koupit protiinflační dluhopisy? Aktuálně bylo bohužel vydávání státních protiinflačních dluhopisů pozastaveno, takže je v tuto chvíli koupit nelze. Nicméně je možné investovat například do korporátních dluhopisů českých firem.

Tip! Hledáte volné prostředky, abyste se mohli i vy pustit do investování? Možná se vám „povalují“ po domácnosti v podobě přeplacených finančních produktů. Podívejte se na naše srovnávače a zjistitě, kolik můžete ušetřit na pravidelných poplatcích:

Ušetřete až 75 % na povinné ručení
Ušetřete až 9 157 Kč na elektřině
Ušetřete až 7 352 Kč na plynu