Kdy péct cukroví na Vánoce? Rozvrh vánočního pečení

vánoční perníčky

[obsahova-navigace]

Kdy péct cukroví na Vánoce? Jak si pečení rozvrhnout, aby vás zbytečně nestresovalo? Než vytáhnete váleček, domluvte se s rodinou, jaké vánoční sladkosti na svátečním stole letos chce. Poptejte se i babiček a dědečků, jaké cukroví by od vás rádi ochutnali. Zjistěte, jestli vám z vlastního cukroví také část nedají. Hned by bylo pečení o něco jednodušší.

Zkuste si rozmyslet, kdy budete mít čas péct. Nezapomeňte ve svých plánech na to, že se budete chtít podívat třeba na vánoční trhy a některý z víkendů padne na nákup dárků. Času nakonec tolik nebude. A o jakém cukroví bude v článku řeč? Společně naplánujeme pečení těchto druhů:

  • suché – perníčky, vanilkové rohlíčky, kokosky, pracny
  • plněné – linecké cukroví, plněné ořechy, išelské cukroví, strojkové cukroví
  • nepečené – kuličky, marokánky, vosí hnízda

Chcete být precizní? Napište si soupis toho, co budete péct a k tomu si vypište do excelu potřebné suroviny. Rázem máte před sebou nákupní seznam.

vánoční perníčky

Kdy péct cukroví a jakým druhem začít?

Kdy začít péct vánoční cukroví? Nejčastěji začínají zkušené hospodyňky se suchými druhy, tradičně to jsou perníčky, linecké a vanilkové rohlíčky. Počítejte s tím, že pokud upečete jen jednu dávku těsta, do Vánoc může být vše pryč.

SSc470PLh7Q

Kdy začít péct perníčky?

Pečení na Vánoce začíná tradičně perníčky v průběhu prvního adventního víkendu (tj. na začátku prosince). Perníčky jsou cukroví, které potřebuje dlouhou dobu na uležení a provlhnutí. Těsto si zadělejte už průběhu týdne, abyste mohli o víkendu péct. Odležet by se mělo nechat minimálně přes noc, ideálně dvě noci. Připravit si můžete i další těsta na suché cukroví.

Vykrajování perníčků je činnost, u které se rádi realizují i děti. Zkušené kuchařky to zvládnou za čtvrt hodiny, s dětmi osobní zkušenost říká, že vykrajování pod hodinu stihnout nejde. Dál se doporučujeme i podívat na vánoční perníčky a recepty na ně od českých food bloggerů:

z7WqJO5mE-s

Kdy péct linecké cukroví?

Stejně tak se můžete v prvním adventním víkendu pustit do pečení lineckého, vanilkových rohlíčků, kokosek, pracen a dalších suchých druhů cukroví. Důvod je prostý – potřebují čas, aby byly vláčné, a ne tvrdé jako kámen.

Prozatím je ale ničím neplňte, jen je dejte upečené do krabice na vlhké a chladné místo jako je sklep nebo komora. Do krabice můžete dát také přepůlené jablko, zajistí potřebnou vlhkost. Pokud nemáte chladné místo, kam by se cukroví dalo schovat, celé pečení o týden posuňte, aby se vám vše hotové nezkazilo. Také se nechte inspirovat tipy na suché cukroví od skvělých food bloggerů:

Tip! Při pečení cukroví na Vánoce si opravdu hlídejte troubu a časy pečení. Stačí drobná chvilka nepozornosti a celý plech může letět spálený do koše.

cukroví na Vánoce

Které cukroví péct druhý adventní víkend?

Už víte, kdy péct cukroví, které patří k suchým druhům. Teď přichází ta veselejší část. Je čas začít testovat a ochutnávat, jestli už je cukroví na Vánoce změklé. Než se pustíte do dalších receptů, zvažte jestli nenapečete další plechy těch předešlých. Někdy se ochutnávka zvrtne a zásoby se ztenčí.

CsSzEM4MGBs

Ořechy, išelské a strojkové cukroví

Druhý adventní víkend vychází zhruba na Mikuláše. Tento víkend se hodí na pečení zbylého suchého cukroví, které budete později plnit. To můžou být třeba plněné ořechy, išelské cukroví nebo strojkové cukroví. Recepty na ně najdete zde:

wQidaDN9mBI

Kdy slepovat cukroví?

Pokud už je linecké, nebo jiné dříve upečené cukroví, měkké a neláme se, můžete ho začít potírat marmeládou. Ideální bývá lehce kyselejší marmeláda, protože sladkého už bude tak dost. Vyhněte se také malinové marmeládě, která má v sobě malá zrníčka a jejich chroustání by mohlo radost z cukroví zkazit.

Věděli jste, že… si můžete potřeby na pečení a zdobení koupit i přes cashback? Tedy službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky teď najdete např. na:

* Hospodynkam.cz – 5 % z nákupu zpět
* Bonami.cz – 3 % z nákupu zpět
* Tescoma.cz – 6 % z nákupu zpět

vánoční cukroví

Kdy plnit cukroví krémy a polévat ho čokoládou?

Zatímco někdo s pečením cukroví teprve začíná, vy už můžete být svým způsobem za vodou. Nemusíte řešit, kdy péct cukroví, ale pár dnů před Vánoci vás čeká příprava krémových náplní a polev. Jen pozor na krém z másla a pudingu – vydrží maximálně týden. A někdy ani to ne. Ostatní krémy z másla, cukru, kakaa a náplň z marmelády vydrží při uložení v chladu klidně až do půlky ledna.

Tip! Pusťte se také do zdobení cukroví čokoládou. Pokud plánujete mít na čokoládě i posypku, musíte ji dávat na ještě tekutou polevu, jinak vám nebude držet.

vánoční cukroví

Co (ne) péct poslední adventní víkend?

Některé cukroví na Vánoce potřebuje uležet, jinak je tvrdé, jiné obsahuje krémovou náplň, která se plní na poslední chvíli a vydrží jen pár dnů. Pokud necháte pečení na poslední chvíli, i tak máte rozmanitou nabídku receptů, které můžete vyzkoušet. Třeba nepečené druhy nebo cukroví, které nepotřebuje změknout. 

M85Fpgcbk0U

Kdy dělat nepečené cukroví?

Štědrý den je vysloveně za dveřmi. Poslední adventní víkend před Štědrým dnem se hodí na přípravu nepečeného cukroví, tedy různé kuličky, ale také třeba marokánky či vosí hnízda. Inspirovat se můžete z:

eNe-Ys_1SsM

Hned měkké perníčky

Někteří se do pečení cukroví na Vánoce teprve pouští. Ani tak není nic ztraceno. Slyšeli jste o perníčcích, které jsou měkké do několika dnů? Vyrábí se z medu a dají se využít i v případě, kdy první várka perníčků ze začátku prosince postupným uzobáváním prostě zmizí. A pak jsou taky tací, kteří na poslední adventní víkend vyhlásí, že už prostě nic nepečou… pokud patříte do první skupiny, doporučujeme se poohlédnout po dobrých receptech:

QVGcehOWy-w

Netradiční vánoční cukroví

Netradičního vánočního cukroví je celá řada. Proto jsme si pro vás připravili průvodce těmi nejzajímavějšími recepty z Ameriky, Brazílie, Irska a dalších zemí.

Pečení cukroví na Vánoce má být o radosti, ne o spěchu, ani o potřebě mít všechno perfektní. Vyhněte se také scénářům z minulých let, kdy jste rodině vehementně zakazovali jíst cukroví před Štědrým dnem, zatímco po něm už jsou všichni sladkým přejedení a vy ho všem vnucujete, aby se nezkazilo. Uzobávejte průběžně. Navodíte si tak chuť Vánoc dříve. Dobrou chuť.

Tip! Přemýšlíte, že byste si letos na Vánoce půjčili? Podívejte se, která banka vám teď dá nejlepší podmínky. Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač půjček:

Najděte nejlepší půjčku