Výpověď z povinného ručení – vzor ke stažení a návod, jak na to

bílé sportovní auto

[obsahova-navigace]

Výpověď z povinného ručení není možná vždy, na druhou stranu nejde o nic složitého. Důvody zrušení jsou dané zákonem. Výpověď z povinného ručení, limity, pravidla i průběh vychází z občanského zákoníku 89/2012 Sb. Např. výpověď před koncem období najdete v § 2807. Otázku vyřazení vozidla z evidence řeší navíc Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla 168/1999 Sb. V článku se dozvíte, jak na ukončení smlouvy krok za krokem.

výhled z auta

Lhůty pro zrušení povinného ručení

Zásadní v celém procesu zrušení povinného ručení jsou lhůty. Povinné ručení nemůžete zrušit jen tak ze dne na den při návštěvě pojišťovny. Jaké termíny pro výpověď z povinného ručení můžete využít?

Důvod výpovědi Termín doručení výpovědi pojišťovně Zánik pojištění Potřebné dokumenty, další informace
Výpověď po sjednání nové pojistné smlouvy maximálně 2 měsíce od sjednání pojistné smlouvy za 8 dní od doručení výpovědi Pojišťovna vám přeplatek z pojištění vrátí na účet nebo poštovní poukázkou.
Výpověď s koncem pojistného období maximálně 6 týdnů před výročním dnem pojistné smlouvy k datu ukončení pojistného období Pojistné období u povinného ručení bývá nejčastěji jeden rok.
Výpověď povinného ručení z důvodu navýšení ceny do 1 měsíce od doručení oznámení o změně ke konci pojistného období Oznámení o navýšení ceny povinného ručení byste měli obdržet 2 měsíce před splatností nové částky.
Odcizení vozidla co nejdříve v den oznámení na policii Je nutné doložit protokol od policie.
Vznik pojistné události do 3 měsíců od oznámení pojistné události pojišťovně smlouva je ukončena za 1 měsíc od doručení výpovědi Tento krok se může hodit při nespokojenosti s řešením pojistné události.
Změna vlastníka (prodej vozidla) ihned, pojistné se přepisuje ke dni oznámení změny vlastníka v den oznámení pojišťovně Předložte kopii velkého technického průkazu se záznamem o změně vlastníka.
Vyřazení vozidla z evidence (trvalé i dočasné) co nejdříve v den oznámení pojišťovně Doložte také kopii velkého technického průkazu se záznamem o vyřazení vozidla z evidence.
Dohodou _

ke smluvenému datu

Pojišťovny obvykle nemají důvod na dohodu přistoupit.

modré auto

Jak na výpověď povinného ručení krok za krokem

Odhlédneme od části hledání a porovnávání nabídek, soustřeďme se jen na tento administrativní krok.

  • Na webu vaší pojišťovny si najděte příslušný formulář pro výpověď z povinného ručení, nebo využijte náš vzor, který pojišťovny také přijímají.
  • Vyplňte formulář.
  • Vytiskněte a podepište jej.
  • Zajistěte si kopie potřebných dokumentů.
  • Pošlete doporučeně dokumenty na adresu pojišťovny, nebo je zaneste na kteroukoliv pobočku, případně je pojišťovně podejte elektronicky.

Tip! Sníte o pořízení novějšího auta? Zastavte se v našem online autobazaru, kde jedním klikem porovnáte na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 českých prodejců.

jeep

Několik dalších tipů, které se hodí znát

Jako rozhodné datum se při odeslání na pojišťovnu bere datum doručení, nikoliv datum odeslání. Vždy posílejte korespondenci pojišťovně doporučeně. Budete mít přehled, zda dokument skutečně doručili a kdy.

Pohlídejte si vrácení přeplatku pojistného

Pokud jste zaplatili pojistné předem na celý rok a v průběhu jeho trvání ho zrušíte, dostanete přeplatek zpět. To platí např. u odcizení vozidla, jeho prodeji, vyřazení z evidence, ale i zrušení pojistného do dvou měsíců od sjednání. Nezapomeňte si o vrácení pojistného zažádat, nebo si pohlídejte, že s tímto úkonem pojišťovna počítá.

Začátek platnosti nového povinného ručení

Při sjednávání nového pojištění na stejné vozidlo nezapomeňte, že na sebe musí pojistky navazovat. Ukončení pojištění k 23.10.2022 znamená, že k 24.10.2022 musíte mít sjednané nové pojištění. Jinak nesmíte vyrazit s automobilem do provozu.

Tip! Potřebujete si na auto vyřídit nové povinné ručení? Nejsnáze jej sjednáte elektronicky třeba právě prostřednictvím našeho srovnávače. Stačí zadat pár jednoduchých údajů a během chvilky máte jasno zde: 

Najděte nejlepší povinné ručení

červené auto

Výpověď z povinného ručení – vzor

Využijte pro výpověď z povinného ručení vzor přímo na našem webu vytvořený našimi odborníky na povinné ručení. Výpověď z povinného ručení nemusí být podána na hlavičkovém papíru pojišťovny. U nás najdete předpřipravené vzory pro všechny důvody výpovědi povinného ručení. Výpověď můžete založit i online na webu příslušné pojišťovny, případně přímo ve vašich osobních účtech pojišťovny.

Důvod výpovědi Výpověď z povinného ručení – vzor
Výpověď po sjednání nové pojistné smlouvy Vzor
Výpověď s koncem pojistného období Vzor
Výpověď povinného ručení z důvodu navýšení ceny Vzor
Vznik pojistné události Vzor
Změna vlastníka (prodej vozidla) Vzor
Vyřazení vozidla z evidence (trvalé i dočasné) Vzor
Dohodou Vzor

Mějte na paměti, že neplacení povinného ručení neznamená ukončení pojistné smlouvy. Pojišťovna vás bude urgovat k zaplacení pojištění. Po celou dobu platnosti pojištění má totiž pojišťovna nárok na pojistné. Nezaplacené pojistné pak může vymáhat i s úroky a dalšími sankcemi.

Z auto-moto světa… by se vám ještě mohly líbit naše další články:

Třídy aut: Do jaké kategorie patří váš automobil?
Povinné ručení – tabulka cen a bonusů
Povinné ručení a havarijní pojištění: Proč si ho zřídit u stejné pojišťovny?