10 x nejkrásnější vánoční dům a muzeum v ČR i v zahraničí

vánoční muzeum

[obsahova-navigace]

Vánoční dům vám umožní prožít si Vánoce prakticky po celý rok. Dozvíte se něco z vánoční historie, případně i místních zvyků. Součástí bývají také vánoční trhy nebo obchody se suvenýry a vánočním zbožím. Svoji návštěvu tak můžete zakončit v obchodě s vánočními dárky a suvenýry. Pojďme se společně podívat na deset nejzajímavějších muzeí a vánočních domů v České republice, ale také v zahraničí, které stojí za návštěvu.

sGhVZcbblJ8

1.) Vánoční dům Karlovy Vary

Vánoční dům Karlovy Vary je v provozu po celý rok. Dům se skládá z několika částí, které můžete navštívit. Součástí je také bohatá prodejní expozice, muzeum medvídků nebo například kavárna, kde můžete po náročném dni odpočívat. Muzeum Vánoc vám ukáže, jak se svátky slavily v dobách minulých. Můžete tak porovnat prožití vánočních svátků s dnešní dobou. Vedle českých tradic se v muzeu dozvíte i tradice v jiných zemích. Navštívit můžete také kouzelné městečko. To obsahuje spoustu světýlek nebo drobných pohyblivých dekorací.

Celodenní návštěvu pak můžete zakončit v místní kavárně. Ta mění každý rok svou výzdobu, nikdy tak nebude stejná! Posedět v ní můžete nejen v předvánoční čas, ale prakticky kdykoli, kdy vás přepadne chuť na něco sladkého.

  • Otevírací doba leden a březen – říjen: úterý – neděle (13:00 – 18:00 hod.)
  • Otevírací doba listopad – prosinec: úterý – pátek (10:00 – 19:00 hod.), sobota – neděle (10:00 – 20:00 hod.)
Typ vstupného Cena vstupného
Děti do 3 let Zdarma
Děti od 3 do 15 let, ZTP 100 Kč
Důchodci nad 65 let 150 Kč
Dospělí 200 Kč
Rodina (2 dospělí + 2 až 3 děti) 550 Kč
kyLH-fFeqew

2.) National Christmas Center Family Attraction & Museum (USA)

Národní vánoční centrum sídlí v Pensylvánii v USA. Setkat se zde můžete s různými relikviemi, které se váží k Vánocům. Nahlédnete do dávné historie, prohlédnout si ale můžete také více jak 1 250 betlémů z celého světa. V National Christmas Center je zkrátka vždy co dělat.

Součástí tohoto vánočního domu a muzea jsou také drobné obchůdky i zajímavé výstavy, které byste si neměli nechat ujít. Na výstavě se neustále pracuje tak, aby dokonale odkryla skutečné kouzlo Vánoc, a to nejen v USA! Na webových stránkách si můžete zarezervovat prohlídku Národního vánočního centra, která trvá 7 hodin.

  • Otevírací doba: pondělí – sobota (10:00 – 18:00 hod.)
Typ vstupného Cena vstupného
Děti do 4 let Zdarma
Děti 4-17 let 12 USD (cca 300 Kč)
Dospělí 25 USD (cca 620 Kč)

Tip! Před cestou do USA si potom nezapomeňte sjednat cestovní pojištění! Ačkoliv je aktuálně situace klidná a bez omezení, doporučujeme se připojistit také na onemocnění COVID-19. S námi to zvládnete za pár minut online:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den V7V_FwCNPZA

3.) Vánoční muzeum v Salzburgu (Rakousko)

Vydejte se do Vánočního muzea v Salzburgu a zažijte jedinečnou kulturně-historickou sbírku. Vánoční muzeum se nachází nad kavárnou Glockenspiel. Na vlastní oči tak uvidíte výstavu nejrůznějších vánočních artiklů, které majitelka Ursula Kloiber sbírá více jak 50 let.

Těšit se můžete na jedenáct tématických oblastí, které jsou navíc doplněny o další speciální výstavy. Rozhodně se nudit nebudete. Vánoční muzeum v Salzburgu je možné navštívit po celý rok, můžete si tak Vánoce připomenout kdykoli.

  • Otevírací doba: středa – neděle (10:00 – 18:00 hod.)
Typ vstupného Cena vstupného
Dospělí 9 € (cca 220 Kč)
Děti 5 € (cca 120 Kč)
Studenti, senioři a ZTP 8 € (cca 190 Kč)
Skupiny do 15 osob 8 €/osoba (cca 190 Kč)

Tip! Na zimní cestu do Salzburgu by se vám ještě mohlo hodit:

* Cestovní pojištění do Rakouska – jednoduše online
* Rakouské Alpy a nejlepší lyžařská střediska, která byste měli letos navštívit

eW1CyOXtYFI

4.) Německé vánoční muzeum v Rothenburgu ob der Tauber (Německo)

Rothenburg je doslova bašta Vánoc v Německu. Vedle jedinečných vánočních trhů můžete navštívit také německé vánoční muzeum v Rothenburgu ob der Tauber. V muzeu se dozvíte historii Vánoc, pokocháte se mnoha artefakty a užijete si nezapomenutelnou atmosféru, kterou lze zažít po celý rok!

Muzeum se pak zaměřuje především na německé Vánoce, a to až do poloviny 20. století. Užijete si tak zajímavé toulky vánoční historií i spoustu zajímavých atrakcí, které rozhodně stojí za to navštívit. V okolí muzea se pak nachází také vánoční vesnička se spoustou obchůdků, do kterých byste měli zavítat.

  • Otevírací doba: pondělí – sobota (10:00 – 17:00 hod.) a neděle (11:00 – 16:30 hod.)
Typ vstupného Cena vstupného
Dospělí 5 € (cca 120 Kč)
Senioři, dospělí ZTP 4 € (cca 100 Kč)
Děti od 6 do 11 let 2 € (cca 50 Kč)
Rodinné vstupné 11 € (cca 270 Kč)

Tip! Ať už se do vánočního Německa vypravíte autem, autobusem, vlakem či letecky, nezapomeňte si na cestu přibalit:

* Cestovní pojištění do Německa s až 50% slevou
* Vánoce v Německu: Tradice, jídlo a pohádkové adventní trhy

vQOtDBbn8l8

5.) Castle Noel (USA)

Castle Noel se nachází v Ohiu a je největší vnitřní celoroční atrakcí v USA. Při vstupu na vás Vánoce dýchají doslova na každém rohu. Těšit se mimo jiné můžete na největší soukromou sbírku vánočních filmových rekvizit a kostýmů. Narazíte zde například na Grinche a spoustu Santa Clausů. Vánoční dům Castle Noel vám vedle kostýmů nabídne také pořádné dobrodružství. Můžete se projet na skluzavce, podívat se na obří svítící vánoční stromeček a užít si dokonce sněžení! Před odchodem pak nezapomeňte navštívit obchod se suvenýry. Pokud se vám zpozdí letadlo do USA, můžete zažádat o kompenzaci.

Typ vstupného Cena vstupného
Dospělí 27,5 USD (o víkendu 29,5 USD)
Děti do 12 let 22,5 USD
Senioři a veteráni Sleva 1 USD

Tip! Nevíte, jak je na tom momentálně americký dolar a další měny? Zdarma vyzkoušejte naši kurzovní kalkulačku:

Vyzkoušejte kurzovní kalkulačku 10ZB07XnRzw

6.) Třebechovické muzeum betlémů

Třebechovické muzeum přináší zajímavou výstavu betlémů. V roce 2022 uvidíte upravenou a vylepšenou výstavu. Těšit se můžete na velký třešťský betlém od Aloise Boudného. Vedle něj uvidíte také nádherně třpytivý skleněný betlém od železnobrodských sklářů a mnoho dalších.

Vedle výstavy jednotlivých betlémů si můžete prohlédnout expozici věnovanou třebechovickému betlému, která byla rozšířena o další zajímavosti. Podívat se pak můžete na připravovanou vánoční výstavu pojmenovanou Ježíšku, Panáčku…

  • Otevírací doba: úterý – neděle (09:00 – 12:00 a 12:30 – 16:30 hod.)
Typ vstupného Cena vstupného
Dospělí 100 Kč
Senioři nad 65 let 60 Kč
Studenti 60 Kč
Děti od 4 do 15 let 30 Kč
Rodinné vstupné 220 Kč

Tip! Chtěli byste letošní Vánoce zafinancovat pomocí půjčky? Nejdříve doporučujeme porovnat aktuální nabídky bank a dalších finančních institucí. Jedině tak si zajistíte výběr té nejlepší:

Najděte nejlepší půjčku lCePuAdet-s

7.) Vánoční muzeum v Szentendre (Maďarsko)

Vánoční muzeum v Szentendre se nachází v tzv. Hubayho domě. V něm Vánoce žijí 365 dní v roce! Můžete si tak Vánoce užít klidně i létě. V muzeu narazíte na pestrobarevné ozdůbky, novější i starší. V muzeu narazíte také na nejrůznější hračky přehrávající koledy. Prohlédnout si můžete zdobené papírové vánoční stromečky. Vaši pozornost si ale zaslouží stromeček z ptačího peří, který pochází z 19. století. Jakmile se dostatečně pokocháte vánočními artefakty, můžete se pustit do nakupování různých vánočních ozdůbek a světýlek.

  • Otevírací doba: středa – neděle (10:00 – 17:45 hod.)
  • Vstupné: zdarma

Tip! Na cestu do Maďarska se také vybavte pojištěním a průvodci:

* Cestovní pojištění do Maďarska od 11 Kč/den
* 12 míst, co navštívit v Budapešti

NMWMKK8AN-8

8.) Christmas Town in Cincinnati (USA)

Christmas Town v Cinncinnati se návštěvníkům otevře těsně před Vánoci. Městečko nabízí vánoční výzdobu i nádhernou světelnou zahradu, ze které vám budou oči přecházet. Navštívit pak můžete také místní planetárium (to je zpoplatněno 9 dolary za dospělého a 6 dolary za dítě).

  • Otevírací doba je ve vybraných dnech od 25. listopadu do 30. prosince, více informací na Creationmuseum.org.
  • Vstupné: zdarma

Tip! Při cestování nejen po vánočních domech se vám může hodit šikovná kreditní karta. Ty nejlepší nabízí bezúročné období až na 55 dní.

Podívejte se na kreditky

ZRlSlSBNa2Q

9.) Švédské vánoční muzeum v Jamtli (Švédsko)

Švédské vánoční muzeum přináší v době adventu krásné vánoční výstavy. Ty jsou plné vánočních ozdobiček i typických postav, mezi které se řadí svatá Lucie nebo například vánoční koza. Na místě můžete ochutnat také svařené víno či vánoční perníčky. Vedle muzea pak můžete navštívit také vánoční trhy. Na nich se můžete těšit na vánoční prohlídky, zábavné aktivity, ale také na spoustu typických vánočních nápojů a pochutin. A kdy můžete švédské vánoční muzeum navštívit?

  • Otevírací doba: Jamtli otevírá první adventní neděli, která letos připadá na 27. listopadu. Otevřeno zde je od úterý do neděle v časovém rozpětí 11:00 – 17:00 hod. (ve středu až do 20:30 hod.)
Typ vstupného Cena vstupného
Dospělí 120 švédských korun (cca 270 Kč)
Děti do 18 let v doprovodu dospělých Zdarma
Děti od 13 do 18 let bez doprovodu dospělých 60 švédských korun (cca 130 Kč)

Tip! Cestování bývá v období Vánoc dražší než obvykle. Zajímavější cenu získáte, když si rezervujete pobyt přes cashback, část peněz se vám pak po dovolené vrátí zpět:

* 4% cashback na ubytování na Booking.com
* 5% cashback na cestu vlakem přes LeoExpress.com
* 5% cashback na cestu autobusem s Flixbusem
* 3% cashback na letenky u Kiwi.com
* 5% cashback na celé zájezdy od Rad na cestu

l2BjvyoBHdY

10.) Muzeum českých Vánoc v Ořechu

V Ořechu můžete vidět celoroční výstavu betlémů. Každý rok se sbírka pozmění tak, aby mohla vždy nabídnout něco nového. V muzeu se pak můžete zúčastnit také různých kurzů a zážitků, kterými můžete udělat radost svým blízkým!

  • Otevírací doba je dle rozpisu na oficiálních webových stránkách orech.cz.
Typ vstupného Cena vstupného
Dospělí 70 Kč
Děti od 6 do 15 let 50 Kč
Děti do 6 let Zdarma

Nezáleží na tom, zda letos navštívíte vánoční dům nebo muzeum, kouzlo je také v tom, že se sejde celá rodina, která společně posedí u jednoho stolu. Proč si ale neudělat výlet do některého z muzeí, které nabízejí skutečně zajímavé vánoční relikvie. Třeba se i něco zajímavého dozvíte.

Ještě by se vám mohly líbit… naše další vánoční rady a tipy:

* Nejlepší vánoční pobyty [aktualni-rok]: Je libo lázně, hory nebo moře?
* Velké vánoční slevy: Seznam nejoblíbenějších obchodů!
* Dárky k Vánocům pro muže: 15 zaručených tipů, co nezklamou