Jaká vás čeká pokuta za alkohol za volantem?

řízení v opilosti

[obsahova-navigace]

I za nízkou hladinu hrozí vysoká pokuta za alkohol za volantem včetně zákazu řízení. Na to je potřeba myslet i několik hodin po popíjení. V krvi zůstává ještě zbytkový alkohol. S alkoholem roste sebedůvěra a chuť riskovat. I při malém zkonzumovaném množství alkoholu, udává se dokonce už 0,2 promile, je odborníky potvrzen negativní vliv na koncentraci, vyhodnocení rizik, zvládání více věcí najednou, sledování pohybujícího se objektu, schopnost rychlé reakce.

policie české republiky

Policejní kontrola – na co se připravit?

1.) Dechová zkouška

Každá policejní kontrola musí být spojena s provedením orientační dechové zkoušky. Toto pravidlo u nás platí od roku 2010. Využívají se různé alkohol testery (trubičky i elektronické přístroje Lion a Dräger). Výsledná hodnota je vždy pouze orientační. Pokud přístroj zjistí v dechu alkohol, následuje odborné měření.

2.) Odborné měření

Odborné měření se provádí nejdříve po 5 minutách od prvního měření. Tento čas pomůže vyloučit odchylku např. použitím ústní vody, nebo chybou přístroje. Odchylka od původního měření o více než 10 % znamená, že se zkouška musí opakovat.

3.) Prohlášení řidiče

Pokud řidič prohlásí, že před jízdou a v průběhu jízdy alkohol nepožil, je za negativní výsledek považována ještě hodnota až 0,24 promile. Jak je to možné? Policista musí brát v úvahu možnou odchylku přístrojů, ale také fyziologickou odchylku při měření z dechu. Pokud se ke konzumaci alkoholu řidič přizná, je i výsledek do 0,24 promile pozitivní. Co všechno musí mít řidič při kontrole v autě a u sebe? Přečtěte si náš článek.

4.) Odmítnutí dechové zkoušky

Je možné odmítnout orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu? Ano, i to řidič může. Na peněženku a bodový systém to má podobné následky jako jízda s vysokou hladinou alkoholu krvi. Odmítnutí dechové zkoušky vyjde řidiče na 7 trestných bodů v bodovém systému, pokutu ve výši 25.000-50.000 Kč a zákaz řízení na 1-2 roky. Věc se řeší ve správním řízení.

opilý řidič

Pokuta za alkohol za volantem

Má množství zkonzumovaného alkoholu vliv na trest a výši pokuty? Pokuta za alkohol za volantem patří k těm vyšším a vždy se postupuje do správního řízení.

Řízení pod vlivem alkoholu Pokuta za alkohol za volantem Trest Trestných bodů v rámci bodového systému Klasifikace
do 0,3 promile 2.500 – 20.000 Kč zákaz řízení 6 měsíců až jeden rok přestupek
0,3-1 promile 2.500 – 20.000 Kč zákaz řízení 6 měsíců až rok 7 přestupek
více než 1 promile 25.000 – 50.000 Kč zákaz řízení na 1-2 roky, podmíněný či nepodmíněný trest až 1 rok vězení (3 roky za ublížení na zdraví nebo větší škodu) 7 trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky

Alkohol za volantem patří mezi výluky z pojištění. Pokud způsobíte dopravní nehodu s alkoholem v krvi, pojišťovna za vás škodu z povinného ručení hradit nebude.

Tip! Váš vůz ovšem musí mít povinné ručení v každém případě. Bez něho na veřejné komunikace vyjet nesmí. Pokud právě teď hledáte to nejlevnější, doporučujeme vyzkoušet srovnávač nabídek pojišťoven. Je zdarma a pár kliky v něm zjistíte, kdo má teď nejlepší cenu:

Povinné ručení od 1.009 Kč

řízení v opilosti

Alkohol za volantem v ostatních zemích

S alkoholem si nezahrávejte ani v ostatních zemích Evropy. V mnoha z nich platí nulová tolerance. V jiných si můžete dát jedno pivo nebo skleničku vína. Pokud ale způsobíte dopravní nehodu, budete mít vážný problém.

Nulová tolerance alkoholu za volantem

V Evropě si nesmíte dát ani jedno pivo a sednout za volant v následujících zemích:

Tolerance do 0,8 promile

Nejvyšší míra tolerance je ve Velké Británii a na Maltě. Zde vás nečeká pokuta za alkohol za volantem až do 0,8 promile.

Tolerance pro profesionální řidiče

Některé země mají nastavené různé hladiny alkoholu pro běžné řidiče a pro řidiče profesionály. V Chorvatsku je povolená hranice alkoholu 0,5 promile. Profesionální řidiči však mají nulovou toleranci. Stejná pravidla mají v tomto směru i v Německu a Itálii. V Řecku je hranice také 0,5 promile, ale profesionální řidiči mají 0,2 promile.

Tip! Při jakýchkoliv cestách se doporučujeme alkoholu za volantem kvůli bezpečí vašemu i jiných zcela vyhnout. K tomu je navíc dobré pořídit si cestovní pojištění s připojištěním Dovolená autem. Zvládnete ho vyřídit online do pár minut zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

šampaňské

Za jak dlouho můžete po požití alkoholu sednout za volant?

Dali jste si skleničku, nebo panáka? Kdy můžete sednout znovu za volant při nulové toleranci alkoholu, aniž byste riskovali pokutu, nebo schopnost vyhodnotit situaci kolem vás? Odbourávání alkoholu je vždy individuální. Závisí na tělesné konstrukci i metabolismu.

Alkohol Muž (cca 85 kg) Žena (cca 60 kg)
0,5 litru piva 10° 2 hodiny 15 minut 3 hodiny 40 minut
0,5 litru piva 12° 2 hodiny 45 minut 4 hodiny 30 minut
0,2 litru vína 2 hodiny 30 minut 4 hodiny
0,7 litru vína 8 hodin 40 minut 14 hodin
40 % alkohol – 0,5 dcl 3 hodiny 15 minut 3 hodiny 40 minut
40 % alkohol – lahev 0,5 litru 22 hodin 37 hodin

V České republice platí prostě a jednoduše, že s alkoholem za volant řidič nepatří. Jaké prohřešky jsou u nás časté a co za ně hrozí? Podívejte se, jakou pokutu můžete dostat při porušení zákazu vjezdu, jízdu bez SPZ, nebo nezaplacení povinného ručení.