Rodičovský příspěvek 2023: Kolik peněz dostanete?

rodičovská dovolená

[obsahova-navigace]

Vláda letos projednávala zvýšení rodičovské o několik procent. KDU-ČSL navrhovalo zvýšení o 15 % na částku 345.000 Kč, Piráti chtěli dorovnat vysokou inflaci na 375.000 Kč a ANO dokonce prosazovalo nárůst na 400.000 Kč. Jak to nakonec dopadlo a jak vysoký bude rodičovský příspěvek 2023?

rodičovský příspěvek

Rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou

Před tím, než se vrhneme do počtů, pojďme si ujasnit základní pojmy. Stát poskytuje rodičům dvě sociální dávky:

  • peněžitou pomoc v mateřství (lidově nazývaná mateřská)
  • rodičovský příspěvek (na něj se primárně vztahuje tento článek)

Hlavní rozdíl spočívá v nároku na tyto dávky. Zatímco na rodičovský příspěvek má rodič nárok automaticky, na získání peněžité pomoci v mateřství musí mít odpracovanou určitou dobu (za kterou mu zaměstnavatel platí nemocenské pojištění). Tudíž pokud rodič nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství, získá pouze rodičovský příspěvek. Naše tabulka přehledně ukazuje specifika obou dávek:

Častý dotaz Mateřská Rodičovský příspěvek
Kdo má na dávku nárok?

Zaplacené nemocenské pojištění minimálně 270 dní v předchozích 2 letech, tzn. mít odpracovaných minimálně 270 dní v zaměstnaneckém poměru, nebo si dobrovolně platit nemocenské pojištění jako OSVČ.

Nárok na dávku má matka, a po šestinedělí se můžou vystřídat a na mateřské může být i otec.

Na dávku vzniká nárok automaticky.
Jak dlouho se dávka pobírá? U jednoho dítěte 28 týdnů, u dvojčat a vícerčat 37 týdnů. Minimální délka je 6 měsíců, maximální do 4 let věku dítěte. Délku si může rodič volit sám.
Může rodič při pobírání dávky pracovat? Po ukončení šestinedělí. Ano, po celou dobu pobírání dávky.
Kde se sociální dávka vyřizuje? Běžný zaměstnanec u zaměstnavatele. OSVČ si ji vyřizuje u České správy sociálního zabezpečení. Na Okresní správě sociálního zabezpečení (můžete zvolit i místo skutečného bydliště).

Tip! Jestli čekáte miminko, doporučujeme nákup vybavení pro nový přírůstek do rodiny přes cashback. Je to služba, která vám za každou transakci vrátí část peněz zpět. Oblíbené miminkovské obchody na cashbacku jsou například:

* Pinkorblue.cz – až 5 % z nákupu zpět
* Pilulka.cz – až 10 % z nákupu zpět
* Feedo.cz – až 5 % z nákupu zpět

rodičovský příspěvek

Kdo má nárok na rodičovský příspěvek 2023?

Na rozdíl od penežité pomoci v mateřství máte na rodičovský příspěvek nárok automaticky, nezávisle na výši vašeho předchozího příjmu ze zaměstnání nebo odpracované době.

Na stránce Ministerstva práce a sociálních věcí se uvádí toto: „Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky.“

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek 2023 – kolik dostanete?

Jak jsme již výše uvedli, vláda letos probírala další navýšení, nicméně se nakonec kvůli velké rozpočtové zátěži nedohodla a tak příspěvek zůstává stejný jako v minulém roce, tj.:

Počet narozených dětí Celková výše rodičovského příspěvku Maximální měsíční čerpání
1 dítě 300.000 Kč 13.000 Kč
2 děti a více 450.000 Kč 19.500 Kč

Maximální čerpání

300.000 Kč ani 450.000 Kč si ovšem nemůžete vybrat najednou. Pokud se vám narodí jedno dítě, měsíčně můžete čerpat maximálně 13.000 Kč (tato částka byla v červenci 2022 navýšena z 10.000 Kč o 3.000 Kč) a pokud více jak 2 děti, tak 19.500 Kč. Přičemž platí, že celý rodičovský příspěvek 2023 můžete vybrat nejdříve za 24 měsíců.

Minimální čerpání

V případě, že nikam nechvátáte, rodičovskou si chcete tzv. užít a s novým přírůstkem do rodiny zůstat doma, co nejdéle, můžete si částku rozdělit až do 43 měsíců. Tehdy dostanete od státu 6.977 Kč s jedním dítětem a 10.465 Kč měsíčně s vícerčaty.

rodičovský příspěvek

Další pravidla rodičovské dovolené

  • Čerpání rodičovského příspěvku až do 4 let věku dítěte.
  • Možnost flexibilně si měnit výši příspěvku. I příští rok si rodič bude moct měnit měsíční částku v průběhu čerpání příspěvku, a tím manipulovat s délkou jeho vyplácení. Změnit tyto parametry si rodič může každé 3 měsíce. Tato částka však nesmí být vyšší než jeho maximální měsíční dávka, kterou může čerpat.
  • Možnost pracovat při pobírání rodičovského příspěvku.

rodičovský příspěvek

Jak vyčerpat co nejvíc peněz?

13.000 Kč měsíčně v rámci maximálního rodičovského příspěvku není nijak zvlášť závratná suma a mnozí s ní nevyjdou. Na co se tedy můžete ještě zaměřit?

1.) Přídavky na dítě 2023

Na přídavky máte nárok, pokud příjem vaší rodiny nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny. To si snadno spočítáte v kalkulačce Ministerstva práce a sociálních věcí. Přídavky se vyplácí v základní a zvýšené variantě. Navýšení o 500 Kč měsíčně platí pro rodiny, ve kterých má některá osoba příjem ze zaměstnání nebo podnikání, nemocenskou, důchod, podporu v nezaměstnanosti, příspěvek na péči o osobu do 18 let nebo rodičovský příspěvek. Od ledna 2023 se tato částka navíc navyšuje o dalších 200 Kč viz tabulka. 

Věk dítěte Základní přídavek měsíčně Zvýšený přídavek měsíčně
0 – 6 let 830 Kč 1.330 Kč
6 – 15 let 970 Kč 1.470 Kč
15 – 26 let 1.080 Kč 1.580 Kč

2.) Jednorázový příspěvek 5.000 Kč

Vláda letos schválila také jednorázový příspěvek na každé dítě do 18 let rodinám, které mají hrubý příjem do 1 milionu korun. Nárokovat je tento příspěvek možné až do 1. července 2023 na všechny děti narozené do 31.12.2022. Žádost o příspěvek můžete provést buď na stránce Jenda nebo na kterémkoliv Czech Pointu.

3.) Porodné

Tato dávka je tu pro všechny rodiny s nízkými příjmy. Pokud mezi takovou patříte a vaše příjmy nepřesahují 2,7násobek životního minima, můžete na Odboru státní sociální podpory požádat o 13.000 Kč na první dítě a 10.000 Kč na druhé.

Srdečně doufáme, že jsme vám pomohli objasnit nejen rodičovský příspěvek 2023, ale i další finanční možnosti, které se týkají nového potomka. V případě, že i tak budete potřebovat podpořit rodinný rozpočet půjčkou, doporučujeme nejdříve navštívit srovnávač bank a nebankovních společností.

Tip! Srovnávač nabídek bank a nebankovních společností nemusíte nikde složitě hledat, zdarma ho můžete vyzkoušet zde:

Najděte nejlepší půjčku