Lyžování – Německo: 10 super středisek, která byste nečekali

Garmisch-Partenkirchen

[obsahova-navigace]

Češi milují fotbal, hokej, jízdu na kole a lyžování. Našli jste se v tomto výčtu? Pak by vás mohly zaujmout trošku netradiční tipy na lyžování. Německo je zemí, na kterou jsme se zaměřili. Vybrali jsme místa, která jsou hned za našimi hranicemi a tedy v dosahu jen pár kilometrů, střediska, která si užijí především rodiny s dětmi, a přidali jsme pár míst, kde se vyřádí i hodně zkušení lyžaři. A pokud potřebujete cenu letní dovolené hodně srazit, možná vás potěší ceny skipasů v některých střediscích.

Fichtelberg

Lyžování kousek za hranicemi

Doslova na dosah ruky jen kousek za hranicemi, je několik výborných míst na lyžování. Německo je totiž náš soused, se kterým máme společné hory. Takže často lze lyžovat na české i německé straně.

1iKx9yf0rzc

1.) Fichtelberg – Klínovec

Jak už jeho název napovídá, tento areál leží v Čechách i v Německu. Je v Krušných horách a záleží jen na vás, zda využijete českých sjezdovek na Klínovci, nebo zvolíte sjezdovky na německé straně. Skipas si můžete koupit na vše najednou.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 1.090 Kč 650 Kč
3 dny 2.940 Kč 1.760 Kč
5 dní 4.360 Kč 2.620 Kč
lULvLTSs8Pg

2.) Altenberg

Kousek za hraničním přechodem Cínovec leží další místo na lyžování. Německo zde pravidelně požádá světový pohár skeletonistů, bobistů a sáňkařů. Je tady sice jen jedna sjezdovka, ale šest dní v týdnu se tady lyžuje až do deseti do večera. V okolí je navíc asi 70 km upravovaných běžeckých stop.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 20 eur 15 eur
MOTmCmnEZQE

3.) Mitterdorf (Mitterfirmiansreut)

Jeden z nejvýše položených areálů na Šumavě. Lyžování zde bývá bez front po celou zimu. Vybírat můžete ze svižných sjezdovek i pomalejších tratí pro začátečníky.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 33 eur 19 eur
3 dny 89 eur 45 eur
5 dní 146 eur 69 eur

Tip! U sjezdovek těsně za hranicemi máte dvě možnosti ubytování. Můžete si ho najít na české straně a ušetřit na rozdílu cen, nebo vsadíte na pohodlí a ubytujete se pod sjezdovkami. Ušetřit pak můžete na cashbacku. Jak? Objednejte si ubytování přes Booking.com. Zpět dostanete 4 % z nákupu zpět.

Garmisch-Partenkirchen

Lyžování – Německo pro zkušené lyžaře

I mimo Alpy je v Německu hodně míst, kde si dobře zalyžují zkušení lyžaři. Vybrali jsme několik zajímavých středisek, které stojí za návštěvu. A každé z nich je něčím unikátní.

RX4BHe3_F0g

4.) Garmisch-Partenkirchen

Dlouhé a sportovně laděné sjezdovky a další z míst, kde se pravidelně konají závody v lyžování. V roce 1936 se zde dokonce konaly i Zimní olympijské hry. Areál má dvě části. V první Garmisch-Classic nejdete třeba legendární sjezdovku Kandahar s největším sklonem 92 % (asi 45°). Druhá část Zugspitzplatt je spíš doménou panoramatických výhledů.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 57 eur 29,50 eur
3 dny 160 eur 80 eur
5 dní 255 eur 127,50 eur
lM5vTV0YhNI

5.) Oberstdorf

V Bavorských Alpách najdete výborný areál s 50 kilometry sjezdovek. Vyžijí se zde všichni. Malé děti, méně zkušení lyžaři, snowboardisté i profesionální sportovci. Mimo jiné se zde každý rok koná také Turnaj čtyř můstků.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 57,50 eur 21,50 eur
3 dny 160,50 eur 59,50 eur
5 dní 247,50 eur 91,50 eur
D7F4g_A0l4Y

6.) Velký Javor

V Německu ho najdete pod názvem Grosser Arber. Areál se rozkládá na svazích nejvyšší hory Bavorského lesa. O kvalitách areálu vypovídá i fakt, že se zde několikrát pořádal světový pohár ve sjezdovém lyžování. Nechybí ani dětských lyžařský park či večerní lyžování. Na druhé straně zde nebývají dlouhé fronty na vlek.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 39 eur 28 eur
3 dny 105 eur 70 eur
5 dní 155 eur 100 eur

Tip! Za zasněženým dobrodružstvím v zahraničí rozhodně nedoporučujeme vyrážet bez cestovního pojištění. Pár kliky si ho vyřídíte online včetně připojištění zimních sportů zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Sankt Englmar

Pohodové rodinné lyžování

Vyrážíme-li na hory s dětmi, máme určitě jiné preference než parta přátel z práce. Potřebujeme, aby si dovolenou na horách užili všichni. Ti nejmenší stejně jako velcí, kteří už umí slušně lyžovat. Ideální volbou bývají menší střediska, kde najdete sjezdovky pro všechny.

dlxTiDbRZII

7.) Allgäu

Milujete spíše poklidné lyžování v menších střediscích? Pak je Allgäu právě pro vás. A obrovskou výhodou jsou i nižší ceny za skipasy, než bývají v Alpských střediscích. V uplynulých letech se pohybovaly i pod českými cenami.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 38 eur 25 eur
9zo-FzwJ6NU

8.) Sankt Englmar

Lyžařské středisko leží v Bavorském lese. Sjezdovky mají spíše nižší obtížnost, proto je to místo, které často navštěvují rodiny s dětmi. Je to také skvělý výchozí bod pro milovníky běžek, na které čeká 110 kilometrů skvělých běžkařských tras.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 24 eur 18 eur
u2UWzteqLk8

9.) Berchtensgaden – Götschen

Najdete tady 60 kilometrů sjezdovek se spíše mírnější obtížností. Proto je středisko vyhledávaným cílem rodinných dovolených. Při lyžování se můžete nechat okouzlit krásnými výhledy.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 49 eur 19 eur
3 dny 110 eur 44 eur
5 dní 161 eur 64 eur
quC6kOaFheI

10.) Jenner

V těsném sousedství předchozího areálu na hranicích Německa a Rakouska leží hora Jenner, která je oblíbená především rodinami s odrostlejšími dětmi, které si rády užijí carving.

Skipas Dospělý Dítě
1 denní 49 eur 19 eur
3 dny 110 eur 44 eur
5 dní 161 eur 64 eur

Tip! Aktivním dětem, sportovcům a manuálním pracovníkům je vhodné zajistit úrazové pojištění. To se v případě úrazu postará o finanční náhradu za každý den, který člověk stráví léčbou doma a v nemocnici, trvalé následky i pojištění, pokud dojde na nejhorší. Na kolik by vás taková pojistka vyšla si snadno spočítáte zde:

Spočítejte si úrazové pojištění

výbava na hory

Nezbytná zimní výbava

Jakmile začnete plánovat zimní dovolenou na lyžích, je dobré zkontrolovat také zimní výbavu. Je všechno v pořádku? Nepotřebuje naše výbava něco vyměnit nebo navštívit servis? A co pojistky pro případ nepříjemných událostí?

  • Skvělou výbavu koupíte na eshopech. Navíc můžete postupovat chytře a využít cashbacku. V Alpine Pro můžete mít cashback 6 % a v Husky dokonce až 10 %.
  • Jedete autem? Nezapomeňte zkontrolovat povinné ručení. Možná je na čase uzavřít pro vašeho čtyřkolového miláčka i havarijní pojištění. Cesty v horách bývají zrádné.
  • Na svah jedině s dobrým úrazovým pojištěním. A pokud je svah za hranicemi, nezapomeňte ani na cestovní pojištění. Těch pár korun za pojistku vám může ušetřit velké nervy v případě nepříjemných událostí.

Chcete letos v zimě pravidelně skvělé lyžování? Německo nemusí být jedinou volbou. České hory nabízí spoustu krásných středisek s výbornými službami. Dokonce i v okolí Prahy se dá po práci vyrazit na svah.