Hypotéka na dům: Jak ji vybrat? Jak postupovat? Na co si dát pozor?

novostavba

[obsahova-navigace]

Je hypotéka na dům tématem, které se týká i vás? V tom případě vás možná zajímá, jak vybrat tu nejvýhodnější hypotéku a platit měsíčně co nejnižší částku a také na co si dát v souvislosti s hypotékou pozor. Přiblížíme si i to, jak při zařizovaní hypotéky postupovat a v tomto článku navíc zjistíte, jaká jsou specifika hypotéky na bytový dům a hypotéky na alternativní bydlení v podobě mobilního domu.

stavba domu

Hypotéka na dům a rekonstrukci

Nejčastějším důvodem, proč si lidé berou hypotéku, je koupě domu či bytu nebo rekonstrukce nemovitosti. Co se týče podmínek pro získání hypotéky na dům, maximální výše hypotéky stanovená ČNB je 90 % z hodnoty nemovitosti a výše hypotéky nesmí přesáhnout 8,5násobek, případně 9,6násobek (žadatelé do 36 let) čistého ročního příjmu. Výše splátek všech úvěrů, které žadatel má, také může činit nejvýše 45 %.

Hypotéka na rekonstrukci se od hypotéky na dům příliš neliší, stejně jako u hypotéky na dům je třeba bance ručit nemovitostí, v tomto případě se může jednat o rekonstruovanou nemovitost.

Tip! Za jakých podmínek dostanete hypotéku na dům, byt či rekonstrukci u jednotlivých bank, snadno najdete zde:

Zkuste hypoteční kalkulačku

bytový dům

Hypotéka na bytový dům

V nabídce realitních kanceláří jsou pochopitelně kromě rodinných domů a bytů také bytové domy hned s několika byty. Ty jsou zajímavou investiční příležitostí zejména pro ty, kteří chtějí byty pronajímat, případně v jednom z bytů bydlet a další pronajímat. V tomto případě je vhodnou volbou hypotéka na pronájem nemovitosti na bydlení. Jejím specifikem je, že se při posuzování žádosti zohledňují i budoucí příjmy z pronájmu nemovitosti.

mobilní dům

Hypotéka na mobilní dům

Rozhodli jste se vzhledem k rekordním cenám nemovitostí pořídit si místo klasického domu mobilní dům? V tom případě vás možná zajímá, jestli na něj získáte hypotéku. Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, odvíjí se totiž od typu mobilního domu.

Pokud toužíte po mobilním domu na kolech, který je možné kdykoliv odvézt, hypotéku vám většina bank neposkytne, existují však výjimky a některé banky (např. Hypoteční banka) nabízejí právě speciální hypotéku na mobilní domy, a to i ty bez přiděleného popisného a evidenčního čísla. Naopak banky vám většinou peníze půjčí, pokud je mobilní dům pevně ukotvený k zemi.

základ stavby

Jak hypotéku vybrat?

Ať už se jedná o hypotéku na dům či rekonstrukci nebo o hypotéku na bytový dům a mobilní dům, každá banka má trošku jiné podmínky. I když většinu lidí zajímá zejména úroková sazba, která je bezesporu klíčovým ukazatelem, neměla by být jediným kritériem při výběru. Na co dalšího se zaměřit?

  • poplatky (poplatek za odhad nemovitosti, poplatek za vedení účtu, poplatek za postupné čerpání, poplatky za doplňkové produkty)
  • RPSN
  • doba fixace
  • délka splácení hypotéky
  • sankce

Srovnání výše zmíněných parametrů hypotéky u jednotlivých bank může stát spoustu energie a času, využít však můžete praktické internetové srovnávače, které jednotlivé nabídky srovnají za vás.

zřizování hypotéky

Jak postupovat při zřizování hypotéky?

Už víte, u které banky si hypotéku vezmete? Výborně, pokud splňujete podmínky pro čerpání hypotéky, nic vám nebrání v dalším postupu. K vyřízení hypotéky budete zpravidla potřebovat:

  • dva doklady totožnosti
  • kupní nebo rezervační smlouvu
  • doklady nutné k posouzení vaší úvěruschopnosti

Podnikatelé navíc budou u většiny bank potřebovat i poslední dvě daňová přiznání. Poté, co se připraví žádost o hypotéku a vy ji podepíšete, přichází na řadu schválení se strany banky a po schválení dojde k samotnému čerpání peněz.

Tip! K hypotéce je běžně nutné také obstarat pojištění domu. Snadno ho vyřídíte online z pohodlí domova zde:

Spočítejte si pojištění domu

bílá kuchyně

Na co si dát v souvislosti s hypotékou pozor?

Hypotéka je pro většinu lidí velmi důležitým životním krokem, při jejím zřizování byste proto měli být velmi opatrní. Na co si dát pozor? V první řadě je třeba pečlivě vybrat poskytovatele hypotéky a nenechat se zlákat pouze nízkou úrokovou sazbou, za kterou se můžou skrývat vysoké poplatky a sankce. Vždy byste si měli smlouvu, kterou podepisujete, pečlivě přečíst a ideálně konzultovat s odborníkem.

Hypotéka na dům se v současné době týká zhruba každého čtvrtého Čecha. Vzít si můžete jak hypotéku na rodinný dům, tak i na rekonstrukci nemovitosti, případně na bytový dům a mobilní dům. Abyste zvolili tu nejvýhodnější hypotéku, srovnejte jednotlivé nabídky a důkladně si pročtěte smluvní podmínky.

Ze světa bydlení… by vás ještě mohly zajímat naše další rady a tipy:

* Levné bydlení: Jak ho v dnešní době sehnat?
* 4 snadné tipy, jak zútulnit domov
* Hypotéka pro mladé: Je výhodnější půjčit si od státu nebo banky?