Znáte nejnebezpečnější země světa? 8 míst, kterým se raději vyhněte!

nejnebezpečnější země světa

[obsahova-navigace]

Jak se hodnotí míra bezpečí v jednotlivých zemích?

Existuje hned několik ukazatelů, podle kterých se hodnotí bezpečnost zemí. Nejnebezpečnější země světa každoročně představuje Institut pro ekonomiku a mír, jenž pravidelně zveřejňuje takzvaný Global Peace Index (GPI), který bezpečnost měří na základě 24 ukazatelů rozdělených do čtyř skupin, a sice na bezpečnost a zabezpečení společnosti, militarizaci, mezinárodní konflikty a lidská práva.

nejnebezpečnější země světa - Afghanistán

1.) Nejnebezpečnější země světa? Na prvním místě se umístil Afghanistán

Global Peace Index v roce 2022 vyhodnotil jako nejnebezpečnější zemi světa Afghanistán. Tato země má v důsledku války trvající dvacet let jeden z nejnižších indexů lidského rozvoje na světě a je spojená s pokračujícím násilím a politickými nepokoji.

  • Největší rizika: válka, násilí, politické nepokoje

Jemen

2.) Druhou nejnebezpečnější zemí je Jemen

Konflikt, který si vyžádal desítky tisíc lidských životů a miliony lidí donutil opustit své domovy, je důvodem, proč je Jemen považovaný za druhou nejméně bezpečnou zemi světa. Jemen navíc stojí na počátku hladomoru a v provozu je v této zemi méně než polovina nemocnic.

  • Největší rizika: válka, hladomor, nedostatek zdravotní péče

Tip! Jestliže se chystáte cestovat do země, která není zcela bezpečná, sjednejte si opravdu dobré cestovní pojištění. Jen pozor, do některých destinací vás pojišťovny nemusí chtít pojistit. Porovnejte si nezávazně nabídky zde:

Porovnej cestovní pojištění

sýrie

3.) Velmi nebezpečná je i Sýrie

Na seznam nejnebezpečnějších zemí světa se dostala i Sýrie, ve které už od roku 2011 zuří krutá občanská válka, jejíž počet obětí přesáhl 250.000. V troskách je i infrastruktura země a zdravotní a vzdělávací systém.

  • Největší rizika: válka, nedostatek zdravotní péče

Rusko

4.) Vysoká míra vražd? V Rusku

V žebříčku se umístilo také Rusko. Důvod? Rostoucí politické nepokoje a vysoký počet vražd. V Rusku připadá 9,5 vražd na 100.000 lidí, což je pravděpodobně dáno zejména extrémní chudobou a nerovností v této zemi.

  • Největší rizika: válka, politické nepokoje, vysoký počet vražd

Tip! Jste-li milovníky adrenalinu nebo rádi cestujete do rizikových zemí, myslete na zadní kolečka a uzavřete si životní pojištění, které případně zajistí jak vás, tak i vaše blízké:

Životní pojistka od 180 Kč/měsíc

Jižní Súdán

5.) Jižní Súdán je považovaný za nejnebezpečnější zemi Afriky

Páté místo obsadil Jižní Súdán, ve kterém od roku 2011 zuří nepokoje a probíhá občanská válka. Boje si vyžádaly životy více než 400.000 lidí. Ve špatném stavu je i infrastruktura země a přístup k základním službám, jako jsou vzdělávání nebo zdravotní péče, je velmi omezený.

  • Největší rizika: válka, politické nepokoje, nedostatek zdravotní péče

Kongo

6.) Chudoba, nerovnost, nepokoje: Demokratická republika Kongo

Již řadu let násilí a nepokoje sužují i Demokratickou republiku Kongo, která je spojena s častými teroristickými útoky, extrémní chudobou a nerovností.

  • Největší rizika: násilí, nepokoje, teroristické útoky

Přečtěte si také… Kam v zimě za teplem k moři? 10 levných destinací, co zahřejí

irák

7.) Nebezpečný je i Irák kvůli pokračujícím nepokojům

Proč je Irák považovaný za sedmou nejnebezpečnější zemi světa? Důvodem jsou zejména pokračující nepokoje a násilí, které mělo za následek vysídlení milionů Iráčanů. K nestabilitě země přispívá i korupce irácké vlády, jež se řadí k nejhorším na světě.

  • Největší rizika: násilí, nepokoje, korupce

Somálsko

8.) Vyhnout byste se měli i Somálsku

Ministerstva zahraničí řady zemí nedoporučují cestovat do Somálska vzhledem k přetrvávající velmi vysoké hrozbě teroristických útoků a únosů, ozbrojeným konfliktům a vysoké míře násilné trestné činnosti. Teroristické útoky jsou v Somálsku velmi časté a při nedávných incidentech byly zabity nebo zraněny stovky lidí.  

  • Největší rizika: teroristické útoky, únosy, ozbrojené konflikty

Piha pláž Nový Zéland

Které země jsou naopak považované za nejbezpečnější?

Abychom nezůstávali jen u zemí, ve kterých číhá nebezpečí takřka na každém rohu, podívali jsme se také na to, jaké země jsou dle Global Peace Indexu považované za nejbezpečnější. Tak tady je máte:

Teď už víte, jaké jsou nejnebezpečnější země světa a proč se jim vyhnout. Dobrou zprávou pro nás bezesporu je, že v roce 2022 Global Peace Index umístil Českou republiku mezi deset nejmírumilovnějších zemí na světě. Možná opravdu platí známé: „Všude dobře, doma nejlíp.“