Jak se zbavit statické elektřiny? 3 snadné tipy

jak se zbavit statické elektřiny

[obsahova-navigace]

Co to ta statická elektřina vlastně je a jak se zbavit statické elektřiny? Máme pro vás připraveno několik tipů.

Co je to statická elektřina?

Pod pojmem statická elektřina se ukrývá statický náboj, který vzniká na povrchu elektricky málo vodivých těles. Jak ke vzniku statického náboje dochází? Vzájemným třením dvou povrchů nebo jejich opakovaným přibližováním a oddalováním. To, jak bude statický náboj velký, se odvíjí hned od několika parametrů, jedná se především o vodivost materiálů a jejich teplotu a vlhkost a také o tlak a rychlost tření. Statická elektřina je běžným fyzikálním jevem, který se týká každodenních činností.

jak se zbavit statické elektřiny

Jak se může statická elektřina projevovat?

Statická elektřina může být v řadě případů velmi nepříjemná, v naprosté většině případů však není zdraví nebezpečná. Kromě v úvodu zmíněné rány při otevírání dveří nebo kontaktu s jinými lidmi či poletujících vlasů okolo hlavy se může projevit také tím, že se na vás lepí oblečení, způsobuje problémy při umísťování folie nebo nálepek na plochy a může vést také k poškození citlivých elektronických součástek nebo zařízení. Mimo jiné statická elektřina způsobuje i blesky, tedy přírodní elektrostatické výboje vznikající při bouřkách.

Tip! Vaše nemovitost je vaše hradba, vaše útočiště, vaše investice. Nenechávejte ji bez ochrany před bouřkami, hromy a blesky, které mohou způsobit obrovské škody a zničit váš majetek i vaše sny. Pojištění nemovitosti vám zajistí klid a jistotu v případě živelných pohrom. Porovnejte si nabídky pojištění majetku ve srovnávači a najděte tu nejlepší pro vás:

Porovnej si nezávazně nabídky pojišťoven

fotoaparát

Statická elektřina má i svou světlou stránku

Elektrostatická elektřina nezpůsobuje jen potíže, nabízí totiž i poměrně bohaté využití. Díky ní například fungují laserové tiskárny, kopírky, ultrazvuky nebo digitální fotoaparáty a kamery.

Tip! Ušetřete na elektronice díky slevovým kupónům. Stačí si vybrat eshop, kde nakoupíte, při placení vložit slevový kód a ihned uvidíte pokles ceny. Je to snadné, nakupujte se slevou až 90 %!

zvlhčovač vzduchu

Jak se zbavit statické elektřiny?

Ať už bojujete se statickou elektřinou v interiéru, kazí vám vzhled účesu nebo vám znepříjemňuje oblékání, existuje několik způsobů, jak se s ní vypořádat. Pojďme si některé z nich přiblížit.

1.) V interiéru pomůžou zvlhčovače vzduchu

Chcete vědět, jak se zbavit statické elektřiny doma nebo třeba v kanceláři? Měli byste se zaměřit na vlhkost vzduchu. Když je totiž vzduch v interiéru sušší, statická elektřina se hromadí rychleji. Aby mohl statický náboj vzniknout, musí být vlhkost vzduchu nižší než 40 %. Pokud ji udržíte nad touto hodnotou, zabráníte nadměrné statické elektřině. Jak v interiéru vzduch zvlhčit? Možností je více:

  • Zvlhčovače vzduchu: Ideálním způsobem, jak zvlhčit vzduch, jsou zvlhčovače. Pokročilejší modely zvlhčovačů vzduchu dokáží vlhkost vzduchu detekovat a automaticky ji udržovat v optimální úrovni.
  • Nádoby s vodou: Pokud na topení umístíte mísu nebo hrnec s vodou, voda se bude postupně odpařovat a zvlhčovat vzduch. V létě můžete zvýšit vlhkost umístěním nádoby s ledovou vodou před ventilátor.
  • Sušení prádla: Ke zvlhčení vzduchu také přispívá sušení prádla doma.
  • Rozprašování vody: Využít můžete i rozprašovače vody a navlhčit jimi například závěsy nebo záclony.
  • Pravidelné větrání: Pravidelné větrání má velký význam jak z hlediska kvality vzduchu, tak i vlhkosti vzduchu.

Tip! Statická elektřina je zajímavý a zábavný jev, se kterým se běžně setkáváme. Ale víte, kolik elektřiny spotřebujete pro běžný provoz vaší domácnosti? Kolik za ni platíte? Energie jsou důležitou součástí našeho života, ale také nákladnou položkou v našem rozpočtu. Neplaťte zbytečně víc, než musíte. Porovnejte si ceny klasické elektřiny ve srovnávači a najděte tu nejvýhodnější nabídku pro vás:

Srovnejte si ceny elektřiny

2.) Co dělat při potížích s oblečením?

Statické elektřině v oblečení můžete jednoduše předcházet používáním aviváže, sušením prádla na čerstvém vzduchu a tím, že budete oblečení ze syntetických materiálů sušit zvlášť. Pomáhá také, když před oblékáním na tělo nanesete hydratační tělové krémy nebo na oblečení nastříkáte trošku vody z rozstřikovače.

3.) Jak se zbavit „rozlítaných“ vlasů?

Jak se zbavit statické elektřiny ve vlasech? Při jejich česání se vyhněte syntetickým materiálům, pomáhá také, když před česáním hřeben postříkáte lakem na vlasy nebo stylingovým přípravkem. Důležité je také udržovat vlasy dostatečně hydratované užíváním hydratačních šamponů nebo vlasových olejů. Elektrický náboj ve vlasech pomáhají neutralizovat i ionizační fény.

Jak se zbavit statické elektřiny? Existuje několik způsobů, které se odvíjejí od toho, v jakém ohledu vás statická elektřina trápí. Ať už se nepříjemnosti se statickou elektřinou týkají oblečení, vlasů nebo výbojů při kontaktu s elektronikou, základem je zvlhčování vzduchu.

Ještě by se vám mohly hodit… naši další průvodci elektrickou energií:

Přepis elektřiny na nového majitele
Jaký je proud v zásuvce?
6 tipů, jak šetřit vodou, elektřinou a plynem