Vyplatí se havarijní pojištění? Přinášíme 5 modelových situací

vyplatí se havarijní pojištění

[obsahova-navigace]

Povinné ručení viníka kryje škody na majetku a zdraví dalších osob, kterým způsobil újmu při pro provozu vozidla. Škody na vozidle viníka z povinného ručení nepokryjete. K tomu slouží právě havarijní pojištění. Sjednává si ho jen zhruba třetina majitelů vozidel. Dopravní nehodě se přitom někdy prostě nevyhnete a nejsou dané výhradně zkušenostmi řidiče. Někdy je to opravdu jen dílo náhody. Vyplatí se havarijní pojištění, když jste ostřílený řidič?

1.) Pořídili jste si nové auto?

Obvykle se uvádí, že se vyplatí havarijní pojištění u nových a drahých automobilů. Pořízení nového automobilu už bylo samo o sobě finančně náročné. Nevyzpytatelnost dopravních nehod vás může postavit do situace, kdy jako viník potřebujete opravit vlastní automobil ze svého. Při koupi auta jste ale vydali zásadní část úspor a další prostředky do auta dát nechcete. Úhrada z vlastních zdrojů může být citelný zásah do rozpočtu, nebo dokonce nad vaše finanční možnosti.

Havarijní pojištění kryje škody na vozidle pojištěného. A to i ty zaviněné. Havarijní pojištění tak může být jedinou hranicí před nuceným prodejem auta po nehodě nebo dokonce jeho totální likvidací a rozprodáním na díly.

2.) Vyplatí se havarijní pojištění u starších aut?

Havarijní pojištění mělo dlouho nálepku pojištění jen pro nová auta. Doporučovalo se platit havarijní pojištění maximálně první dva roky života automobilu. Pojišťovny totiž prováděly ocenění auta na základě jeho pořizovací ceny. Neupravovaly pojistné podle skutečného stáří auta a jeho aktuální hodnoty. V současné době se situace mění a pojišťovny provádí aktualizaci pojistných smluv na základě hodnoty pojištěného vozu.

Havarijní pojištění je vhodné pravidelně kontrolovat a provádět jeho aktualizaci. Tím také zajistíte nejvýhodnější cenu pojištění. Jedním z faktorů je stáří vozidla.  Na výslednou cenu havarijního pojištění má vliv daleko více faktorů:

  • typ vozidla a jeho pořizovací cena,
  • stáří vozidla (Čím je vozidlo starší, tím je nižší jeho hodnota a výsledná cena havarijního pojištění.),
  • spoluúčast (Čím vyšší budete mít spoluúčast, tím je pojistné levnější. Přitom jde o částku, kterou musíte hradit ze svého, pokud budete chtít od pojišťovny platit pojistné plnění.)
  • dosavadní průběh pojištění, nehodovost.

Tip! Pokud chcete ušetřit, sjednejte si havarijní pojištění společně se sjednáním povinného ručení. Provázání pojištění má poměrně podstatný efekt na cenu havarijního pojištění. 

Srovnejte si ceny havarijka

nabourané auto

3.) Nemáte garáž a parkujete na veřejném parkovišti

Při parkování v městských zástavbách číhá riziko v různých směrech. Ráno se vrátíte k autu, máte ulomené zpětné zrcátko. Stejně tak to bývá s ťukanci při parkování, poškrábanými nárazníky, promáčklými dveřmi. Viník neznámý. Havarijní pojištění kryje také záměrné škody způsobené třetí osobou – prořízlé pneumatiky, poškrábaný lak od kapoty až po kufr, když kolem prošel někdo s nastraženým klíčkem, posprejování automobilu, vandalismus.

Toto je realita všedního dne. Pokud jste milovník automobilu bez vad, pak vás čeká cesta do servisu a opravy, které si bez havarijního pojištění platíte z vlastní kapsy.

Stejně tak vás může čekat prázdné parkovací místo, na které jste včera rozhodně umístili své auto. V lepším případě auto máte, ale chybí mu airbag, kola, disky. Dětská autosedačka ze zadního sedadla také zmizela. Uspějete jen se sjednaným havarijním pojištěním, povinné ručení vám v tomto případě nepomůže.

Dejte si pozor na výši spoluúčasti, kterou si při sjednávání nastavíte jako podíl na výsledné škodě.

4.) Jezdíte do zahraničí a nechcete nic podcenit

Někteří řidiči si sjednávají havarijní pojištění jen na cesty do zahraničí. Havarijko vám v neznámém prostředí poskytne potenciální jistotu. V zahraničí nikdy nevíte, co vás může potkat. Neznalost prostředí situaci potenciálně ještě zhoršuje. Asistenční služby k havarijnímu pojištění bývají v takovou chvíli k nezaplacení. Součástí bývá i překladatel, odtahovka a zajištění nejbližšího servisu.

Tip! Havarijní pojištění si můžete sjednat samostatně nebo ve výhodnějším balíčku spolu s povinným ručením. Porovnejte si nezávazně ceny zde:

Porovnej si povinná ručení

komu se vyplatí havarijní pojištění

5.) Bez auta nedáte ani ránu

Pokud je auto zásadní pro vaše cesty do práce, škol, vození dětí na kroužky, závody nebo pro vaše zaměstnání, má havarijní pojištění smysl. Pohlídejte si, aby v něm byly uvedeny asistenční služby a náhradní vozidlo.

Do havarijního pojištění spadají také živelné pohromy. Může jít o krupobití, pád stromu, povodeň. V tomto směru si předem přečtěte pojistné podmínky a zjistěte, co je a co není součástí. Některé pojistky se nevztahují na potopu nebo srážku se zvířetem. Pojistky hradí srážku se srnou, tedy se zvěří, ale už se nevztahují na srážku se zvířetem, což je třeba pes. Příkladem může být i situace, kdy se snažíte vyhnout přejetí kočky a způsobíte nehodu. 

Vyplatí se havarijní pojištění?

S ohledem na rozsah pojištění jde o užitečný produkt. Obvykle jsou součástí havarijního pojištění následující situace:

  • vandalismus,
  • krádeže,
  • živelné pohromy,
  • srážka se zvěří,
  • poškození čelního skla,
  • odcizení zavazadel,
  • škody na zdraví přepravovaných osob.

Komu se vyplatí havarijní pojištění? Vždy je na zvážení každého, jestli si chce platit za jistotu, že má v případě nehody na své straně pomocníka. Na druhou stranu není havarijní pojištění úplně levné. Spoluúčast jeho cenu sníží, přitom ale nemá smysl nechávat z havarijního pojištění proplatit menší opravy.