Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

uplatnění úroků z hypotéky

[obsahova-navigace]

Spojit si pojem úvěr a hypotéka s úsporami by bylo příliš odvážné. Na daních vám ale uplatnění úroků z hypotéky může přinést vítanou slevu. Úroky zaplacené na hypotéce či úvěru na bydlení můžete vykázat jako odčitatelnou položku, nezdanitelný základ daně, v daňovém přiznání a snížit základ daně. Vše má svá úskalí a limity. V následujícím článku se podíváme, kdo na tento odpočet dosáhne.

Kolik činí odpočet úroků z hypotéky?

Obvykle se hovoří o odpočtu úroků z hypotéky. Sleva na dani ale není vázaná jen na hypoteční úvěr. Vztahuje se i na úvěr ze stavebního spoření nebo při refinancování. Od základu daně si můžete odečíst až 150.000 korun za úroky z hypotéky. V přepočtu jde o částku 22.500 korun (150.000×0,15) v podobě celkové slevy na dani.

Pokud máte hypotéku jen po část roku, pak si za každý měsíc hypotéky může uplatňovat úrok z hypotéky ve výši maximálně 12.500 korun (150.000:12).

Podmínky pro odpočet úroků z úvěru ze základu daně

Ne z každé hypotéky, kterou splácíte, máte nárok na uplatnění úroků z hypotéky v daňovém přiznání. Musíte splnit několik podmínek.

  • Hypotékou nebo úvěrem řešíte bytovou situaci. Uspějete tedy s hypotékou na nákup nového bytu nebo domu, stavbu domu, rekonstrukci, hypotékou na pozemek, kde si do 4 let postavíte vlastní bydlení, i při vypořádání společného jmění manželů v souvislosti s úhradou podílu na pořízení domu nebo bytu.
  • Pokud jde o hypotéku splňující výše uvedenou podmínku, je jedno, jestli jste v zaměstnaneckém poměru, nebo podáváte daňové přiznání jako podnikatel.
  • Pro uplatnění úroků z hypotéky musíte mít za rok na daních odvedeno více než je roční sleva poplatníka. Za rok 2022 je stanovena roční sleva na poplatníka na 30.840 Kč.

nové bydlení

Kdy se uplatnění úroků z hypotéky nedočkáte?

Jako u každé slevy i zde existují mantinely, které znamenají stopku. Týká se to:

  • nákupu chaty nebo chalupy, pokud v ní celoročně nebydlíte,
  • nákupu bytu nebo domu určeného k pronájmu,
  • nákupu kanceláře či dílny,
  • jste osoba, která pracuje za minimální mzdu,
  • pracujete na dohodu o provedení práce,
  • máte daňovou povinnost pod úrovní zákonem stanovené slevy na poplatníka.

Jak rozdělit nemovitost na podnikatelskou a bytovou část?

Možná narážíte na to, že jste podnikatel a v části domu či bytu máte kancelář a ve zbylých částech žijete. Je potřeba stanovit, jakou část nemovitosti používáte jako podnikatel a jakou máte k bydlení. To platí koneckonců i u daňového přiznání a rozpočítání výdajů např. za energie, spotřebu vody.

Tip! Máte společné prostory pro bydlení a podnikání? Chtěli byste to oddělit a pořídit si tak další nemovitost? Porovnejte si nabídky hypoték v našem srovnávači a najděte tu nejvýhodnější pro vás:

Srovnejte si hypotéky během chvilky

Co je nezdanitelný základ daně a sleva na dani?

Nezdanitelný základ daně jsou odpočty přímo ze základu daně. Kromě úroků z hypotéky jde za určitých okolností ještě např. o příspěvky na penzijní pojištění a připojištění, životní pojištění, poskytnutí daru, příspěvky člena odborové organizace, úhradu za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

Jaké další slevy na dani můžete uplatnit? 

Vedle toho se setkáte ještě s pojmem sleva na dani. Sleva se uplatňuje až po samotném výpočtu daně z příjmu. Tuto daň pak snižují. Setkáte se se slevou na poplatníka, slevou na manželku/manžela, slevou na studenta, slevou na dítě, slevou na invaliditu, slevou na držitele průkazu ZTP/P a školkovné. 

dům na hypotéku

Dokumenty nutné pro uplatnění úroků z hypotéky

Finančnímu úřadu, resp. vašemu zaměstnavateli jako zprostředkovateli, musíte předložit potvrzení o výši zaplacených úroků z úvěru. Dokument vystavuje banka, úvěrová společnost, hypoteční společnost. Na potvrzení budete mít uvedenou důležitou položku “zaplacené úroky za rok”.

Pokud uplatňujete odpočet poprvé, bude po vás chtít i úvěrovou, hypoteční smlouvu. V těchto dokumentech bývá kromě jiného výpočet hypotéky, odhad placených úroků, celkově zaplacená částka, úroková sazba, RPSN.

Kdo a na jakou nemovitost může uplatnit odpočet úroků?

Na odpočet dosáhnete jen pokud jste ve smlouvě přímo vedený jako účastník úvěru, tedy jako žadatel nebo spolužadatel. Pokud jen pomáháte se splácením, ale ve smlouvě nefigurujete, na odpočet zapomeňte. Výhodou je, že může jít o hypotéku na bydlení nejen vaši, ale i vašich dětí, rodičů, sourozenců, manžela, manželky, partnera, partnerky.

Dále budete předkládat výpis z katastru nemovitostí. I ten bude potřeba jen poprvé. Na něm si finanční úřad ověří, že jde o nemovitost k bydlení a nikoliv komerční nebo rekreační nemovitosti.

Byla by velká škoda tento odpočet nevyužít. Podívejte se proto do svých smluv a do splátek, které od vás měsíčně odchází. Papírové daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob jste letos museli podat do 3. dubna 2023. Při elektronickém podání se vás týkala maximální lhůta 2. května 2023.