Dopravní tipy do Chorvatska. Ušetří čas i peníze!

Není překvapením, že první zpomalení řidiče čeká na české dálnici D1, kde je již tradičně provoz zúžen na několika místech do jednoho pruhu. Do Vídně se v současnosti jede bez problému. Další zúžení čeká až na konci obchvatu směrem na Graz (29. km), které ale jde projet celkem snadno, jelikož i po zúžení zůstanou stále průjezdné 3 pruhy. Do Grazu potkáte zúžení ještě dvakrát, ale i tak jde celé Rakousko projet dobře.
 
Pokud po přejetí hranic pojedete z vesnice Trate na Lenart po silnici 433, doporučujeme vyhnout se předražené dálnici. Pro letošní rok se poplatek za její projetí zvedl z 15 EUR na rovných 40. Platí to pro větší typy vozů, jako osobní dodávky a SUV. Kupon je navíc jen sedmidenní. Pokračovat můžete na hranici v Macejlu, na které už neuvidíte celníky, protože Chorvatsko je už v EU. A pohraniční policii bude stačit jen občanka.
 
Dál už není s cestováním v současnosti jediný problém. Pokračovat se dá po dálnici A2 k Zábřehu, kde se napojíte na A1, která vede až k moři. Na Chorvatských dálnicích je možná zajímavá sleva na mýtném. Jak to funguje? Čtěte dál.
 
ENC: Zlevnění mýtného na dálnici
 
Chorvatský provozovatel dálnic HAC nabízí možnost, která vám zlevní mýtné. K tomu je potřeba zakoupit speciální elektronickou krabičku ENC za 122 kun, tedy 477 korun. Sleva z mýtného vychází na 22 procenta, ale musíte si spočítat, jestli se vám krabička na jednu cestu vyplatí. Peníze za ni se vrátí spíš až při druhé cestě do Chorvatska, nebo při větším cestování po chorvatských dálnicích. 
 
Tip: ENC je anonymní, takže ji můžete půjčit známému. Pořízení si tak můžete podělit dvěma.
 
Kde si ENC pořídit?
 
Přímo na Chorvatské mýtné bráně, a to na dálnicích ATZ i HAC. Dobít si ho lze na adrese prodaja.hac.hr
 
Cestovní pojištění do zahraničí
 
Nezapomeňte ani na kvalitní cestovní pojištění, která za vás uhradí újmu na zdraví i majetku. Nejlevnější získáte v našem srovnání cestovního pojištění. A to už i od 9 Kč!
 

  cestovní pojištění   Srovnat ceny cestovního pojištění