Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?

povinné ručení při přepisu

[obsahova-navigace]

Ojetá auta lákají. Pokud se vám nechce kupovat nové auto a sledovat, jak rychle klesá jeho hodnota, je ojetina ideální řešení. Podle statistik společnosti Cebia byla prodejní cena ojetého vozidla v prvním pololetí roku 2023 průměrně 296 000 Kč. Koupit můžete použité vozy v dobré kvalitě, s přijatelným nájezdem a stářím. Proto se dnes podíváme, jak vyřešit povinné ručení při přepisu vozidla. Ať už prodáváte nebo kupujete, dejte si na některá úskalí pozor.

Prodej vozidla – 3 kroky, jak na to správně

Správně provedený prodej a nákup ojetého vozidla vám zajistí klidné spaní. Vyhnete se nečekaným upomínkám a pokutám za parkování, jízdu na červenou nebo rychlost. Předejdete následkům nezaplaceného povinného ručení případně i exekuci na úhradu nákladů způsobené dopravní nehody.

Správně provedený prodej vozidla zahrnuje vždy 3 kroky:

  • písemnou kupní smlouvu,
  • přepis na registru vozidel,
  • výpověď a vyřízení povinného ručení.

Pokud některý z kroků neprovedete, může se to obrátit proti vám.

přepis vozidla

Na co si dát pozor?

Smlouvě a nákupu ojetého auta už jsme se věnovali v dřívějších článcích. Přečtěte si, co byste měli ověřit a zkontrolovat při koupi ojetého auta. Kupní smlouvu si uzavírá kupující a prodávající mezi sebou. Je tedy v zásadě na domluvě těchto dvou stran, jak důkladní při sepisování smlouvy a kontrole vozidla budou.

Po prodeji vozidla je potřeba provést do 10 dnů přepis vozidla na úřadě s rozšířenou působností. Vybrat si můžete kterýkoliv odbor dopravy úřadu s rozšířenou působností bez ohledu na trvalé bydliště.

Přepis vozidla je administrativní úkon, který má jasně daná pravidla. Nejde o nic složitého. Celý proces jde realizovat za několik minut. Přítomen musí být prodávající i kupující. Přitom stačí zastoupení v podobě plné moci s úředně ověřeným podpisem druhé strany.

povinné ručeni a přepis vozidla

Povinné ručení při přepisu vozidla

Trochu bokem těchto kroků stojí povinné ručení. Je ale jedním z těch důležitých.

Povinné ručení je zkrácené označení pro pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Uzavírá se na motorová vozidla, která se používají na veřejných komunikacích. Jde tedy o auta, motorky, traktory i autobusy a další stroje. Zjednodušeně řečeno se dá říct, že toto pojištění musí mít každé auto.

Pojištění je povinné a je ochranou řidiče pokud způsobí dopravní nehodu. Z povinného ručení se platí škody na majetku, ale i na zdraví osob, které se nehody zúčastnily.

Je naopak běžnou praxí, že v době přepisu je vozidlo pojištěno v rámci povinného ručení dvakrát – prodávajícím i kupujícím. V zásadě je to lepší varianta než když povinné ručení nemá sjednané ani jedna strana. Je ale pravda, že jde o zbytečný náklad.

Abyste se vyhnuli duplicitám, je nejlepší cestou domluva mezi prodávajícím a kupujícím. Datum od kdy má mít nový majitel sjednané povinné ručení zapracujte klidně do kupní smlouvy. Obě strany budou mít čas na zařízení výpovědi i na hledání nového výhodného povinného ručení.

Bez pojištění nastupují sankce

Vozidlo nesmí být ze zákona ani jeden den bez povinného ručení. Za nepojištěné vozidlo hrozí jeho majiteli sankce. Registr kontroluje Česká kancelář pojistitelů a má právo vymáhat následně také příspěvek do garančního fondu.

Sazby příspěvků do garančního fondu jsou denní a jsou dostupné na webu České kanceláře pojistitelů. Pro přehled uvádíme některé z nich:

Druh vozidla

Denní sazba v korunách

osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru do 1000 cm3 včetně

30

osobní automobil s motorem od 1001 cm3 do 1350 cm3 včetně

35

osobní automobil s motorem od 1351 cm3 do 1850 cm3 včetně

47

obytný automobil

61

nákladní automobil s nejvyšší povolenou hmotností do 3500 kg včetně

86

zemědělský nebo lesnický traktor

16

osobní automobil s elektrickým nebo hybridním pohonem s výkonem nad 55 kW do 80 kW včetně

47

Povinné ručení při přepisu vozidla: Kdo jej řeší?

Povinnost zřídit povinné ručení při přepisu vozidla má kupující. Pokud s sebou nový majitel vozidla nepřinese potvrzení o pojištění vozidla, úřad přepis neprovede.

Nový majitel by měl sjednat povinné ručení co nejdříve. V ideálním případě by mělo jít o den koupě vozidla. Datum uvedené v kupní smlouvě je dnem, kdy se stává majitelem vozidla. Od tohoto dne by jako nový majitel měl mít sjednané povinné ručení, aby měl jistotu a klid.

Pokud je vozidlo nepojištěné, odpovědnost za porušení zákona nese kupující jako nový majitel vozidla.

Pokud spěcháte a jste na cestě na úřad k provedení přepisu, využijte sjednání povinného ručení online. Povinné ručení je možné zřídit prakticky okamžitě. Potvrzení o sjednání povinného ručení tzv. zelenou kartu dostanete obratem na e-mail.

Prodávající povinné ručení musí zrušit

Na povinné ručení při přepisu vozidla by neměl zapomenout ani prodávající. Povinné ručení samo o sobě prodejem ani dokončeným přepisem nezaniká.

Prodávající proto musí vyřídit výpověď povinného ručení. V opačném případě poběží dále a prodávající má povinnost za pojištění platit. Neexistuje ani převod povinného ručení na nového majitele vozidla. Jediná správná cesta je, že prodávající povinné ručení vypoví a nový majitel povinné ručení zřídí.

Při zrušení povinného ručení u pojišťovny předložíte:

  • žádost/výpověď povinného ručení,
  • kopii kupní smlouvy.

Povinné ručení zaniká dnem oznámení pojišťovně nikoliv k datu prodeje vozidla.

Přečtěte si také náš návod, jak provést výpověď povinného ručení krok za krokem a jak probíhá výpověď povinného ručení v ostatních případech.