O hypotéky s pětiletou fixací je největší zájem

Dle dat společnosti GOLEM FINACE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, mezi lidmi jednoznačně převládá zájem o hypotéky s pevnou (fixovanou) úrokovou sazbou. Obliba fixních sazeb souvisí s rekordně nízkou úrovní úrokových sazeb, které se nyní pohybují okolo 2 procent a klienti si chtějí tyto sazby zachovat na co nejdelší dobu. Největší podíl mají hypotéky s fixací na 5 let. Pětileté fixace nyní tvoří téměř 70 % všech sjednaných hypoték. Přitom ještě před 4 roky byl poměr výrazně odlišný. Klienti v roce 2011 preferovali 3 leté fixace (46 % produkce) a pětileté fixace tvořily 37 % sjednaných hypoték.

V posledních letech vidíme také rostoucí zájem o hypotéky s dlouhými fixacemi nad 5 let. Nárůst poptávky po dlouhých fixacích roste především díky rekordně nízkým úrokovým sazbám, které si klienti chtějí zafixovat na co nejdelší dobu. Klient ale musí počítat s omezenými možnostmi rychlejšího či úplného splacení před uplynutím doby fixace. Předčasné splacení totiž banky zpoplatňují vysokým poplatkem, který tuto operaci prakticky znemožňuje.

Stále menší zájem je o hypotéky s jednoletou fixací a podíl v řádu nízkých jednotek procent mají i hypotéky s plovoucí sazbou. Je to zřejmě tím, že v období, kdy jsou sazby na minimu, a čeká se spíše jejich nárůst, nejsou hypotéky s plovoucí sazbou příliš lákavou alternativou. Tím spíš, že nabídkové sazby se ve většině případů příliš neliší od hypoték se sazbou fixovanou.