Záznam o dopravní nehodě: K čemu slouží a jak jej správně vyplnit?

záznam o dopravní nehodě

[obsahova-navigace]

Je povinné vozit s sebou záznam o dopravní nehodě neustále v autě? Na stránkách ministerstva dopravy jsme našli vyjdáření, že z legislativního hlediska takovou povinnost řidič nemá. Na těchto stránkách jsme rovněž nalezli vyjádření, k čemu přesně záznam o dopravní nehodě slouží.

dopravní nehoda

Co říká zákon?

S účinností od 1. ledna 2009 dochází k novelizaci ustanovení § 47 odst. 3 písm. g) zákona č. 361/2000 Sb., účastníci dopravní nehody jsou povinni v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii, sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli; tento záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků.

Zdroj: www.mdcr.cz

Je tedy zřejmé, že záznam slouží pro účely pojištění. Je to jakýsi písemný důkaz, který předložíte pojišťovně, aby vám mohla proplatit škodu na vašem autě pokud dojde k autonehodě. Z výše uvedeného prohlášení rovněž vyplývá, že dokument slouží jen pro některé typy autonehod. Které to jsou?

bouračka

Kdy použít záznam o dopravní nehodě?

Tento dokument použijeme u nehod, u kterých není povinnost volat policii. Jedná se o nehody, jejichž odhadovaná majetková škoda nepřesáhla 100 000 Kč a při nichž nikdo nebyl usmrcen ani zraněn. Slouží vlastně jako takový důkaz o proběhlé autonehodě, který sepíšou oba účastníci tohoto incidentu.

Co dělat v případě, když některý z účastníků silničního provozu odmítne protokol podepsat? V takovém případě zavolejte policii, i když škoda nedosáhla 100 000 Kč a nebyl při ní nikdo zraněn či usmrcen.

Tip! Možná znáte staré známé přísloví „v nouzi poznáš přítele.“ Vyberte si pojišťovnu, která vám skutečně pomůže. Naše nezávislé porovnání cen vám ukáže, jaké služby a připojištění jednotlivé pojišťovny nabízí. Navíc můžete výrazně ušetřit – povinné ručení jde u nás sjednat už od 1009 Kč.

Najděte povinné ručení od 1009 Kč

dopravní nehoda

Jak správně vyplnit záznam o dopravní nehodě?

Při sjednání autopojištění jste získali od pojišťovny oficiální formulář. Pokud jste jej už ztratili, můžete si jej stáhnout a vytisknout na stránkách ministerstva dopravy (vzor ZDE). V krajním případě může jako záznam o dopravní nehodě posloužit i obyčejný papír. Nejde totiž tolik o jeho podobu, ale o obsah.

Takto záznam o dopravní nehodě vypadá. Zde přidáváme přehledný a číslovaný návod, jak správně vyplnit jednotlivé kolonky.

záznam o dopravní nehodě

1.) Osobní údaje obou řidičů

2.) Technické údaje o automobilech

3.) Datum nehody se snažte vyplnit co nepřesněji, ideálně ve formátu 20. 5. 2020 18:20.

4.) Místo nehody popište co nejpodrobněji, například číslem popisným nejbližší budovy. Pokud nehoda nastala mimo město, uveďte, na jakém kilometru silnice se nacházíte.

5.) Kolonky jiná škoda než na vozidlech a policejní šetření můžou být matoucí. Protože se jedná o autonehodu ve škodě do 100 000 Kč, policii nevoláte a tudíž do obou kolonek vepíšete NE.

6.) Do kolonky pojistitel vepíšete kontaktní údaje na vaši pojišťovnu.

7.) Do kolonky pojištěný patří údaje o tom, kdo sjednával pojistku. Pozor, někdy může být pojištěný a řidič dvě odlišné osoby (například v případě, kdy pojištění sjednal manžel, ale s vozidlem jezdí i manželka nebo ostatní členové rodiny).

záznam o dopravní nehodě

V dolní části formuláře je prostor pro zakreslení střetu vozidel, stejně jako zaznačení, jakou částí se automobily srazily.

Věděli jste, že… povinné ručení kryje pouze škody způsobené na cizím voze nebo majetku? Ke škodám způsobeným na vlastním voze např. během autonehody, při krupobití, povodních, srážkou se srnkou, objetí vozu klíčem, krádeží aj. slouží havarijní pojištění. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo u různých společností zde:

Kalkulačka havarijního pojištění

odtah auta

Na co si dát pozor při vyplňování záznamu o dopravní nehodě?

Je důležité vědět, že až řidiči formulář vyplní a podepíšou a rozjedou se každý jiným směrem, nelze poté ve formuláři nic měnit ani doplňovat. Proto buďte pečliví. Pokud používáte klasický propisovací formulář (ten, co jste dostali od pojišťovny, ne stažený z internetu), při psaní více tlačte, aby se údaje propsaly i na další formulář.

V případě nejasností se můžete kdykoliv po telefonu obrátit na asistenční službu vaší pojišťovny.

Jak už jsme zmínili, klasický záznam o dopravní nehodě je propisovací, tudíž každý z řidičů dostane svůj dokument. Pokud to z nějakého důvodu není možné, měl by formulář zůstat poškozenému, aby mohl škodu uplatnit u své pojišťovny.

U nehody by se vám ještě mohly hodit následující články:

* Jak postupovat při dopravní nehodě?
* Srážka se zvěří: Jak postupovat, kdy volat policii a další tipy