Co vidět ve Florencii? Kdy ideálně jet? Kolik stojí letenky?

Florencie

[obsahova-navigace]

Florencie, jež je hlavním městem italského regionu Toskánsko, bývá často označována za hlavní město umění v Evropě. Nadchne tedy všechny milovníky umění, památek, ale také vyhlášené italské kuchyně. V následujících řádcích se dozvíte nejen to, co vidět ve Florencii, jaká místa navštívit a jaké památky stojí za to vidět, ale přiblížíme vám také, v jakém měsíci se ideálně do Florencie vydat a v neposlední řadě zjistíte, kolik zaplatíte za letenky.

florencie itálie

Počasí: Florencie

Co se týče počasí ve Florencii, charakterizuje ho mírná zima a teplé léto. Nejslunečnějšími měsíci jsou stejně jako u nás letní měsíce, kdy slunce svítí v průměru 10 až 11 hodin denně. Pokud tedy máte rádi teplo, vydejte se do Florencie v létě. Ne všem však musí vyhovovat vysoké teploty, příjemné počasí jako stvořené k návštěvě památek panuje ve Florencii od druhé poloviny dubna do poloviny června, teplo je také v září.

Měsíc Průměrná teplota vzduchu
Leden 5,8 °C
Únor 7,4 °C
Březen 10 °C
Duben 13,3 °C
Květen 17,4 °C
Červen 21 °C
Červenec 24,2 °C
Srpen 20,4 °C
Září 15,6 °C
Říjen 10,2 °C
Listopad 5,5 °C
Prosinec 2,4 °C

Tip! Chcete vzít do Florencie i svého čtyřnohého mazlíčka? Nezapomeňte ho pojistit. Pojištění psa do zahraničí a další praktické rady pro dovolenou najdete v našem článku.

Ponte Vecchio - Florencie

Letenky: Florencie

Z Prahy nelétají přímé lety do Florencie, většinou během letu musíte počítat alespoň s jedním přestupem, přímé lety však do Florencie létají například z Vídně. Cena jednosměrné letenky z Prahy do Florencie se v hlavní sezóně pohybuje okolo 4 000 Kč, nejvýhodněji však letenku v hlavní sezóně pořídíte už okolo 1 500 Kč. Nejrychlejší let z Prahy do Florencie trvá 3 hodiny a 50 minut.

Tip! Nezapomeňte si na dovolenou do Florencie zabalit správné cestovní pojištění. V dnešní době ho vyřídíte jen pár kliky online a můžete se navíc připojistit třeba na rizikové sporty, dovolenou autem nebo COVID-19 a náklady s ním spojené. Zkuste to zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Florencie - Medicejové

Florencie: Medicejové

Florencie je nerozlučně spojena s italským šlechtickým rodem Medicejů, kteří byli již od 13. století jedním z nejmocnějších a nejbohatších rodů ve Florencii. Vzhledem k tomu, že byli nejen úspěšnými obchodníky, ale také významnými mecenáši umění, nemalým dílem přispěli k rozkvětu renesančního umění ve Florencii a celé severní Itálii.

V roce 2013 bylo dokonce jejich dvanáct vil a dvě zahrady zařazeny do Seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi významné florentské památky, které jsou spojeny s rodem Medicejů, patří například i bazilika svatého Vavřince s hrobkami rodiny Medicejů.

Věděli jste, že… si můžete ubytování ve Florencii zarezervovat přes cashback? Tato služba vám za každou rezervaci vrátí část peněz zpět.

Booking.com – 4 % z nákupu zpět
Hotels.com – až 4 % z nákupu zpět

florencie itálie

Co vidět ve Florencii?

Když se někdo zeptá na otázku, co vidět ve Florencii, asi většinu z nás napadnou světoznámé památky, na které se jezdí dívat turisté z celého světa. Kromě památek však máme i několik tipů na místa, kde si můžete dopřát zasloužený odpočinek nebo nakoupit místní potraviny.

Florencie se může po právu nazývat jedním z nejvýznamnějších kulturních a historických měst světa díky tomu, že takřka na každém rohu tohoto italského města narazíte na krásnou historickou budovu nebo významnou památku. Jaké památky a místa si připsat na svůj cestovatelský seznam?

Místa, která musíte ve Florencii navštívit. Jak už jsme slíbili výše, kromě památek jsme si pro vás připravili také několik dalších míst, která byste neměli vynechat. Nechybí ani tip na restauraci, která vás osloví nejen svou atmosférou, ale především výtečnou italskou pizzou.

socha davida

1.) Socha Davida: Florencie

Florencii má mnoho z nás nerozlučně spojenou se sochou Davida, kterou byste jednoznačně neměli při návštěvě nádherného italského města vynechat. Renesanční sochu Davida vytvořil jeden z nejslavnějších umělců světa – Michelangelo Buonarroti. Před vchodem Palazzo Vecchio se dnes již nachází pouze kopie slavného díla, ve Florencii však můžete vidět i originál, konkrétně v muzeu La Galleria dell’Accademia (na obrázku výše).

Baptisterium florencie

2.) Baptisterium: Florencie

Jednou z nejvýznamnějších florentských památek je i baptisterium svatého Jana Křtitele, které pochází už ze 4 až 5. století. Tato monumentální stavba je jednou z nejstarších náboženských staveb ve Florencii. Její současná podoba však pochází z 11. až 12. století. Dominantou stavby jsou tři bronzové brány, které jsou často označovány za vrchol toskánského umění.

Vstupné koupené online (BRUNELLESCHI PASS)*

  • Dospělí 30 EUR
  • Děti (7 – 14 let) 12 EUR
  • Děti (0 – 6 let) 0 EUR

Vstupné koupené online (GIOTTO PASS)*

  • Dospělí 20 EUR
  • Děti (7 – 14 let) 7 EUR
  • Děti (0 – 6 let) 0 EUR

Vstupné koupené online (GHIBERTI PASS)*

  • Dospělí 15 EUR
  • Děti (7 – 14 let) 5 EUR
  • Děti (0 – 6 let) 0 EUR

* Ceny se mohou lišit podle sezóny.

katedrála florencie

3.) Katedrála Santa Maria del Fiore

Další perlou Florencie je katedrála Santa Maria del Fiore, jež se řadí k největším katedrálám světa, asi vás ani nepřekvapí, že je tato budova s monumentální kopulí a bohatě zdobenou fasádou, zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Výstavba katedrály byla zahájena již v roce 1296 a základní stavba katedrály byla dokončena v roce 1413. Katedrála bývá pro turisty otevřena každý den, kromě samotné katedrály si můžete prohlédnout také kopuli a přilehlou zvonici.

Vstupné koupené online (BRUNELLESCHI PASS)*

  • Dospělí 30 EUR
  • Děti (7 – 14 let) 12 EUR
  • Děti (0 – 6 let) 0 EUR

Vstupné koupené online (GIOTTO PASS)*

  • Dospělí 20 EUR
  • Děti (7 – 14 let) 7 EUR
  • Děti (0 – 6 let) 0 EUR

Vstupné koupené online (GHIBERTI PASS)*

  • Dospělí 15 EUR
  • Děti (7 – 14 let) 5 EUR
  • Děti (0 – 6 let) 0 EUR

* Ceny se mohou lišit podle sezóny.

medicejská knihovna florencie

4.) Knihovna sv. Vavřince

Místem, které si získá nejednoho čtenáře, je medicejská knihovna sv. Vavřince, jejíž čítárna vznikla na základě návrhu Michelangela Buonarrotiho. Středověká knihovna byla založena v roce 1441 Cosimem Medicejským a dnes je přístupná veřejnosti.

  • Vstupné: 6 EUR, 8,5 EUR
  • Kostel je veřejnosti otevřen každý den kromě neděle.

Galerie Uffizi

5.) Galerie Uffizi

Chcete na vlastní oči vidět díla známých umělců jako je Sandro Botticelli, Giotto, Michelangelo, Bondone, Leonardo da Vinci, Raffaello a řada dalších? Pak se vypravte do galerie Uffizi. Budovu galerie nechal vybudovat v 16. století rod Medicejských a již rok po dokončení stavby začala budova sloužit jako galerie umění.

Vstupné koupené online*

  • Dospělí 28, EUR
  • Děti (6 – 17 let) 8,75 EUR
  • Snížené vstupné 10,75 EUR

* Ceny se mohou lišit podle sezóny. Buďte připraveni a datum s časem prohlídky si rezervujte předem.

Piazza del Duomo

6.) Náměstí Piazza del Duomo

Ve Florencii se nachází hned několik náměstí, tím nejznámějším je náměstí Piazza del Duomo, na kterém najdete hned několik významných památek.

Centrum náměstí je tvořeno trojicí staveb v gotickém a renesančním stylu, včetně baptisteria sv. Jana Křtitele, a na kraji náměstí se nachází florentské muzeum Museo dell’Opera del Duomo.

neptunova fontána florencie

7.) Neptunova fontána

Na zmíněném náměstí Piazza della Signoria se nachází Neptunova fontána, která je dílem umělce Bartolomea Ammannatiho a pochází z roku 1565. Socha dosahuje výšky pěti metrů a je vyrobena z mramoru a z bronzu.

ponte vecchio

8.) Most Ponte Vecchio

Nádherný výhled na řeku Arno a přilehlé budovy na vás čeká na mostě zlatníků Ponte Vecchio. Na jeho místě v minulosti stály dva mosty, současný most byl vystavený v roce 1345 a charakterizují ho malé obchůdky, které se nacházejí z obou stran mostu.

trh ve Florencii

9.) Trh San Lorenzo

Trh San Lorenzo je největším a zároveň nejstarším trhem ve Florencii, kde můžete zakoupit lahodné místní speciality nebo si vychutnat oběd v jedné z mnoha restaurací a dopřát si výbornou kávu v některé z kaváren.

Zahrady Boboli

10.) Zahrady Boboli

Pokud máte rádi zeleň, neměli byste rozhodně vynechat zahrady Boboli, které jsou propojené s palácem Palazzo Pitti a rozkládají se na rozloze 45 000 metrů čtverečních.

Zahrady Boboli byly vytvořeny již v 16. století a kromě hlavního trávníku s fontánou a obeliskem vás zaujmou nespočtem stromů, rostlin a květin a dokonce také několika rybníky a vodními prvky.

pizza v Italské restauraci

11.) Restaurace Trattoria Nerone

Asi nám dáte za pravdu, že by se výlet do Florencie neměl obejít bez ochutnání italské pizzy. Za jednu z nejlepších pizzerií nejen ve Florencii, ale v celé Itálii je považovaná pizzerie Trattoria Nerone, kde si můžete pochutnat na čerstvé pizze z pece vyráběné pouze s těmi nejvybranějšími ingrediencemi. Restaurace se proslavila nejen svou pizzou, ale také nabídkou kvalitních vín.

Co vidět ve Florencii? Míst, která jsou opěvována turisty z celého světa, je ve Florencii nespočet. Věříme, že si jedno z nejkrásnějších italských měst okamžitě zamilujete a budete se do Florencie rádi vracet.

Ještě by se vám mohly hodit… naši další průvodci cestováním po slunné Itálii:

* Řím: Co vidět, co dělat a kde jíst jako pravý Ital?
* Bari, Itálie: Co navštívit? Co dělat? Co ochutnat?
* Benátky: Co vidět? Kdy jet? Co ochutnat?
* Sardinie: Co vidět? Kdy jet?
* Sicílie: Co vidět? Kde se koupat? Co ochutnat?