NRKI

Co je NRKI?

NRKI je zkratka pro Nebankovní registr klientských informací. S touto zkratkou se ale příliš často nesetkáme, i když k úvěrům poměrně úzce patří. Na rozdíl od BRKI (Bankovní registr klientských informací) je NRKI založen a spravován finančními institucemi, které nejsou bankami, ale poskytují úvěry. NRKI tedy spravuje údaje o klientovi nebankovních úvěrových institucí, tedy splátkových a leasingových společností.

Registr NRKI byl založený až v roce 2004 a provozuje ho CNCB (Czech Non-Banking Credit Bureau), oproti BRKI, který provozuje CBCB (Czech Banking Credit Bureau).

Výpis z NRKI

Rozsah informací v BRKI a NRKI je stejný. S evidencí údajů v NRKI musí dát ale klient svůj souhlas. Informace z BRKI i NRKI využívají při schvalování úvěru bankovní i nebankovní instituce. Právo na získání výpisu z registru vzniká v okamžiku, kdy uživatele registru žádáte o některý z úvěrových produktů nebo nějaký úvěrový produkt využíváte. Klient si může podat žádost a vystavení výpisu z NRKI, ten je mu za poplatek vydán.

Informace v registru se aktualizuje jednou za měsíc. Po ukončení úvěrového vztahu zůstávají v registru informace ještě další 4 roky. Pokud si o úvěr klient žádá a není mu schválen, případně jej sám zamítne, je tato informace vedena v registru půl roku.

Nahlížení do NRKI

Nahlížení do NRKI podává poskytovateli úvěru informaci, zda není klient v platební neschopnosti. Jedná se o důležité informace o bonitě a platební morálce. Cílem je nezatížit žadatele o úvěr splátkami a dalšími úvěry, které už by nebyl schopen dále splácet.

V registru jsou vedeny jak fyzické, tak i právnické osoby žádající o úvěr. Pokud klient závazky včas a řádně splácí, finanční instituce bude ke klientovi při žádosti o úvěr přistupovat jako k důvěryhodnému. Klient se tak může dočkat výhodnější nabídky. NRKI nevyhodnocuje, zda klient má nebo nemá nárok na úvěr. To je zcela v rukou úvěrové společnosti.