Pídit se po výhodnějším tarifu za volání a datové služby se vyplatí

Ještě před pár lety nebylo možné se zástupci mobilních operátorů usmlouvat vůbec nic. Běžné mobilní telefony se prodávaly za astronomické částky a to samé platilo i v případě tarifů, které mobilní operátoři poskytovali svých klientům. Ta doba je však pryč.

„V roce 2103 se situace na trhu podstatně změnila, ceny za telefony, volání, ale i přístup k internetu šly výrazně dolů. Operátoři se předhánějí v nabídce, aby si klienta udrželi, protože konkurence je velká a na trh navíc přicházejí i zprávy o nových technologiích, u nichž zejména v případě internetu nebudou mobilní operátoři hrát takovou roli, jako hrají dosud,“ vysvětluje Zbyněk Laisek z online srovnávače cen Porovnej24.cz.

Podle něj je proto na místě se nejdříve zorientovat v aktuální nabídce mobilních operátorů, k čemuž velmi dobře poslouží aplikace „Levné volání“ online srovnávače cen Porovnej24, a pak vyrazit za svým mobilním operátorem a požadovat na něm minimálně to, co nabízí konkurence.

„Není ničím překvapujícím, že u solidních klientů, kteří platí řádně a včas, mobilní operátor takovému klientovi rád vyjde vstříc. A pokud ne, tak mobilních operátorů jsou na trhu desítky,“ tvrdí Laisek.

Co se nabízí?

Vezmeme-li si jako modelový příklad tarif s úvazkem, který nabízí neomezené volání a SMS + 1,5 GB dat, jeho cena se na trhu obvykle pohybuje do 750 korun měsíčně, přičemž operátoři k němu dále umožňují přidávat data a připlatit si. Možné je však ušetřit změnou nastavení tarifu. O2 například umí nabídnout tarif s 200 MB dat a neomezeným voláním a internetem za 499 korun měsíčně. T-Mobile za 490 korun nabídne neomezené volání a SMS, k tomu pak 400 MB dat. U O2 Free O2 Plus jsou neomezené hovory a SMS do cizích sítí místo 120 minut a žádné SMS. T-Mobil svým klientů umí nabídnout za stejnou cenu i dvojnásobek dat.

„Z uvedeného vyplývá, že nabídka mobilních operátorů může být zajímavá, pokud se o ni člověk skutečně zajímá. A nejde jen o to snažit se pouze stlačit svého již vybraného operátora s cenou níže, ale třeba, pokud nemáte smlouvu s úvazkem, zvolit si operátora docela nového s výhodnější nabídkou,“ říká Laisek.

Podle něj online srovnávač cen Porovnej24.cz v tuto chvíli nesumarizuje pouze nejvýhodnější nabídku na trhu od zavedených mobilních operátoru, ale srovnává s nimi i aktuální nabídku méně známých firem, které mnohdy vycházejí cenově i výhodněji. Jsou to firma jako například Blesk mobil, 99mobile, GoMobil, TESCO mobile, MOBIL.CZ, AirTelecom / U:fon, Ha-loo, Relax Mobil, Voocall, StarTEL, Fayn, Žlutá simka, CENTROPOL, Dragon, Bonerix, Gorila Mobil, Connectica, City mobile, CallPro, Kaktus, BTS Mobil, LAMA Mobile nebo ČEZ Mobil.

„Obecně nelze říci, která z nabídek od které firmy je nejvýhodnější, vždy záleží na tom, které parametry nabídky chcete porovnávat, teprve pak zjistíte, kdo vám nabízí nejvýhodnější službu v poměru – výkon a cena,“ uzavírá Zbyněk Laisek.

  telefonní tarify   Najít nejvýhodnější tarif