Vánoční stromeček: Kde ho koupit? Kdy ho začít zdobit? A další užitečné tipy.

vánoční stromek

[obsahova-navigace]

Bez vánočního stromečku si málokdo dokáže české Vánoce představit. Tradice zdobení vánočního stromečku není ale zase tak stará, jak by se mohlo zdát. Zjistěte, proč ho zdobíme a kdy se podle tradice odzdobuje.

zdobení vánočního stromu

Proč se zdobí vánoční stromeček?

Zdobit vánoční stromeček v bytě se začalo zhruba v polovině 17. století v Německu a dnešním Estonsku a Lotyšsku. U nás se tato tradice začala objevovat nejprve v bohatých pražských rodinách, a to teprve ve 40. letech 19. století. Až do první světové války se ve venkovských staveních zdobila pouze smrková nebo jedlová větev.

Vánoční stromeček má od počátku ochranitelskou funkci. Katolíci považovali ještě v 19. století zdobení stromku za pohanský zvyk. Jedna z verzí, která vysvětluje zdobení stromků, vychází ale také z křesťanských tradic. Na Adama a Evu se před kostlety ve středověku konaly hry, které připomínaly prvotní hřích. Součástí těchto her byl strom, na který se věšelo jablko.

Jiný příběh mluví o daru stromu německých obchodníků prosperujícímu městu Riga (případně Tallin) k zimnímu slunovratu. Podle domluvy se měl na místě strom spálit, což se ale nepovedlo, protože bylo nebezpečí, že by strom podpálil i okolní domy. Děti se chopily příležitosti a na strom daly slámu, nitě, jablka, nebo cokoliv, co bylo poblíž. Ostatním se však strom zalíbil natolik, že se k tradici každý rok vraceli.

vánoční stromeček

Kdy se zdobí vánoční stromeček?

Vánoční stromeček se zdobí večer 23.12., nebo až ráno na Štědrý den. Zdobit stromek v jiné dny podle pověry přináší smůlu. Dnes už se i toto pravidlo mění a aby si stromeček a atmosféru dárků lidé prodloužili, zdobí se mnohdy dříve. A čím dříve, tím lépe. Klidně to může znamenat, že se v některých domácnostech setkáte se stromečkem už s příchodem adventu.

vánoční dekorace 2020

Nejkrásnější vánoční ozdoby 2020

Zdobení stromečku je v každé domácnosti jiné. Někdo využívá každoročně stejnou sbírku baněk a řetězů, které má přes rok ukryté v krabicích, jiní se řídí nejnovějšími trendy. Zatímco dříve byly stromečky poseté barevnými baňkami a světýlky a doplňovaly je čokoládové kolekce, teď se setkáváme spíše s jednobarevným, maximálně dvoubarevným zdobením. Tradice se vrací také k ozdobě přírodní – sušené ovoce spolu se slaměnými ozdobami mají své kouzlo. Jaké jsou ale trendy na rok 2020?

Svět se letos přece jen musel trochu zklidnit a přibrzdit, lidé se v nejisté situaci snaží i něco ušetřit. Letos by to mohly proto být trochu nostalgické a přesto krásné Vánoce. Do popředí se proto letos dostávají slaměné ozdoby a sušené ovoce, nebo třeba šišky. Stejně tak je možné vyzdobit vánoční stromeček jablky, nebo ořechy či pečenými perníčky. Dárky zabalíme do pytloviny a převážeme režným provázkem. Dohromady je to dokonalé.

Jiný trend směřuje do barev nočního nebe. Temně modrá doplněná stříbrnou dekorací je perfektní jako letní čistá obloha. Iluzi ještě podpoříte, když zapnete jen drobné svíčky na vánočním řetězu. Tmavě modrá se snadno kombinuje i s jinými barvami. Není proto problém zkusit třeba kombinaci s vínovou. Nejsou tyto barvy nic pro vás? Zvolte čistou bílou. Stromeček jakoby pokrytý sněhem či jinovatkou bude letos “in” stejně jako byl před několika lety.

Tip! Ty nejkrásnější vánoční ozdoby seženete v eshopech jako jsou:

* Butlers.cz
* 4home.cz

vánoční stromek

Kdy se řežou vánoční stromky?

Přemýšleli jste někdo o tom, co se se stromečkem děje, než se objeví u vás doma? Stromky se řežou až v období vegetačního klidu. V Čechách je to většinou od poloviny listopadu. Není ale výjimka, že jsou stromky uřezané už na začátku října. A rozhodně toto dřívější kácení stromů není na škodu. Pokud předpokládáte, že čím později stromek zakoupíte, tím bude čerstvější, pletete se. Nezkoumejte dobu, kdy se stromek kácel. Důležité je jen jeho uskladnění.

Nařezané stromky putují do skladu. Problém je, pokud jsou na paletách vystavené slunci, tam se může stát, že se zapaří a zničí. Ideální skladování je v temnu a při teplotě mezi 2 až 5 stupni.

vánoční stromek v květináči

Kdy koupit vánoční stromek?

Z výše uvedeného je vidět, že je vlastně jedno, kdy stromek koupíte, pokácený už byl stejně předem. Jedině snad pokud nemáte doma možnost vhodného uložení, důvěřujte raději prodejcům, kteří vědí, jak se o pokácené stromky ve skladech starat.

Pokud jste si stromeček donesli už domů, odřízněte z něj kousek kmínku, ale neotrhávejte kůru – právě pletivo pod kůrou používá k nasávání vody. Pokud kmínek neoříznete, může být již za tu dobu zalepený smůlou a nebude moci pít. Opadal by vám tak mnohem dříve.

Je důležité, aby byl stromek i nadále byl skladovaný ve vhodných podmínkách – ideálně v kyblíku s vodou, nejlépe v temnu a chladu. Teploty příliš neovlivníme, postačí chladnější místo jako balkon, lodžie, ale sklep nebo garáž by měly na uchování stačit. Stromek ponechejte zabalený, nebude tolik vysychat. Ideální je ještě občas stromek rosit.

Stále populárnější jsou vánoční stromečky v květináči. Pokud pořídíte opravdu kvalitní, máte šanci, že se po zasazení na zahrádce chytne a bude vám Vánoce připomínat další desítky let. Vánoční stromeček rychlený jen do květináče další zimu venku ale nejspíš nezvládne.

Tip! Živý vánoční stromek v květináči seženete třeba v online zahradnictví jako je Truhlikov.cz.

vánoční stromeček

Kde koupit vánoční stromek?

Začneme tím, kde ho rozhodně nekupovat. Nikdy si ho nepořizujte, pokud se prodával ve vyhřívaných prostorách. Ani ne do týdne by vám opadal. Sehnat stromeček nebývá ve městech problém. Stánky vznikají před obchodními domy, nebo v místech farmářských trhů a frekventovaných místech jako jsou náměstí. Jistotu koupě vánočního stromečku i na poslední chvíli také máte v hobby marketech a zahradních centrech.

Nejlevnější bývá smrček, který ale vydrží ze všech nejméně. Vybírat můžete i z boroviček, které vydrží déle, ale nebývají tak pěkně rostlé a husté. Aktuálně to vyhrává jedle. S přechodem nejrůznějších obchodů na internet už není problém sehnat stromek i s dovážkou online. Zajímavá je i nabídka půjčovny stromků, ve které vám stromek na 14 přivezou a následně si jej zase vyzvednou.

Tip! Pokud preferujete umělý vánoční stromeček, můžete si ho koupit chytře přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na vánoční stromečky teď najdete na:

* Bonami.cz – 3 % z nákupu zpět
* AliExpress.com – až 15 % z nákupu zpět

odzdobený vánoční strom

Kdy odstrojit vánoční stromeček?

Vánoční atmosféru si chceme všichni uchovat co nejdéle. Jenže i tento čas jednou skončí a možná přemýšlíte, co říká tradice o odzdobování stromečku. V tomto směru nejsou jednotné názory. Zvyk říká, že se stromeček má odstrojit na Tři krále, tedy 6. ledna. Podle pohanské tradice probíhalo od zimního slunovratu, tedy od 24. prosince obřadní pálení polena po dobu 12 dní, tedy do 6. ledna.

Pokud jej prý odstrojíte dříve nebo později, budete mít podle tradice celý rok neštěstí. Jiná tradice říkala, že pokud stromek necháte ozdobený i po tomto dni, musí zůstat u vás doma do 2. února. Někdo se této tradice drží a stromeček odstrojuje až na Hromnice. V některých rodinách se drží tradice stromečku až do Velikonoc. Na Velikonoce se totiž dočká ještě velikonočních ozdob.

Podle křesťanské tradice by měl být stromeček odstrojený do první neděle po svátku Tří králů. V ten den se slaví Křest Páně a pro křesťany tímto dnem končí Vánoce. A pak se někdo řídí samotným stromečkem. Ve chvíli, kdy začne více opadávat, je čas ho odstrojit.

Ať už si vyberete jakýkoliv druh stromečku, v libovolné výšce, ozdobíte je čímkoliv, především Vánoce prožijte s těmi, které máte rádi. Vánoce dělají lidé.

Další vánoční tipy:

* Netradiční vánoční cukroví: Recepty z Ameriky, Brazílie, Irska
* Vánoční dárky pro ženy
* Rozumná půjčka? Využijte předvánoční akce bank!