Povinné ručení opět zdraží, vláda chce příspěvek na hasiče

Hasiči Vláda chystá novelu zákona, podle které by pojišťovny musely odvádět 3 % z vybrané částky z povinného ručení do Fondu zábrany škod, především hasičům. Pojišťovny tyto nově vzniklé náklady promítnou do ceny povinného ručení a řidiči tak můžou ve výsledku zaplatit navíc i více než zmíněná 3 %.

Důvod zdražení povinného ručení

Důvodem možného zvýšení ceny povinného ručení je návrh novely zákona, která by zavedla financování hasičů a jiných složek Integrovaného záchranného systému právě z povinného ručení. Většinu peněz by měli dostat hasiči, část odvedených prostředků by získal například i Vodní záchranná služba. Návrhem novely se má zabývat sněmovní hospodářský výbor.

Chystané zdražení bude nejspíš vyšší než 3 %

„Pokud by prošla novela tak, jak je napsaná, respektive poslanecký návrh, tak pravděpodobně dojde ke zvýšení nakonec vyššímu než 3 procenta,“ uvedl pro Český rozhlas výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. „Protože novela ukládá pojišťovnám mnoho povinností, které budou muset samozřejmě promítnout do svých nákladů.“

Podobný návrh na novelizaci zákona o pojistném se objevil už několikrát, vždy byl ale nakonec smeten ze stolu. Původní návrhy počítaly s tím, že se z povinného ručení bude odvádět do Fondu zábrany škod až 6 %.

Jak získat nejlevnější povinné ručení

Ať už zmíněná novela zákona bude platit v roce 2014 či nikoliv, řidiči mají možnost zaplatit za povinné ručení méně než dosud. Stačí využít kalkulačku povinného ručení Porovnej24 a srovnat ceny povinného ručení pro rok 2013. Vyzkoušejte nezávislé srovnání cen a ušetřete díky správnému výběru pojišťovny a bonusům pro spolehlivé řidiče!

  povinné ručení   Srovnat ceny povinného ručení