Jak s hypotékou nespadnout do dluhů?

Při zvažování hypotéky je potřeba myslet i na krizové situace, které mohou nastat v průběhu jejího splácení. Je to například ztráta vašeho zaměstnání z důvodu nemoci či úrazu. Dlouhodobý, ale i krátkodobý výpadek příjmu může zatočit s vašimi příjmy a pořádně zrychlit váš tep.

„2 % lidí, kteří si vzali hypotéku, ji nezvládají splácet.“

Finanční rezerva vs. životní pojištění

Na případné výpadky příjmu vám doporučujeme našetřit peněžní rezervu – alespoň ve výši 5 měsíčních platů. Spousta lidí si vezme 85 nebo 90% hypotéku, vloží do ní 10 nebo 15 % vlastních prostředků, což jsou často veškeré úspory, a rezerva je najednou pryč. Vyrovnat se pak s výpadkem příjmu je těžší.

Abyste nepřišli o všechny našetřené peníze, můžete ještě zvážit 100% hypotéku, do které nemusíte dávat žádné vlastní prostředky. 100% hypotéka má sice vyšší sazbu, ale budete s ní bez stresu. Navíc si po tří či pětiletém fixu můžete hypotéku refinancovat a sazbu snížit. Rezervu si také můžete uložit na spořící účet, ze kterého lze běžně vybírat. Díky tomu se vám peníze zhodnotí. Ale je na každém, jak se rozhodne.

„Kvůli nemožnosti splácet hypotéku doporučujeme
vytvořit peněžní rezervu ve výši 5 měsíčních platů.“

Za úvahu také stojí zřízení životního pojištění, které vám bude částečně krýt výpadek příjmu při pracovní neschopnosti z důvodu úrazu nebo nemoci. Abyste zabezpečili svoji rodinu, doporučujeme vám pojistit se pro případ úmrtí, a to na výši hypotéky, která pak bude vyplaceným pojistným splacena.

Najdeme vám nejvýhodnější hypotéku pro váš nový domov

  hypotéka   Srovnat hypotéky