Nízké sazby hypoték. Jak dlouho vydrží?

Přitom ještě v lednu analytici předvídali, že sazby hypoték už v letošním roce nespadnou. Ba naopak, tvrdili, že zdraží. Naštěstí se tato předzvěst nenaplnila. Sazby ještě spadly o několik desetin procent. Lidé, kteří vyčkávali, se tak mohou radovat. Hypotéky jsou aktuálně na historickém minimu, což je ideální čas na koupi nemovitosti. 
 
Jakou sazbu je možné získat?
 
Dalo by se říct, že bez námahy je možné získat sazbu kolem 2,7 %, a to v případě, že vložíte 20 % vlastních příjmů. S přívětivými sazbami se také nezatíží rodinný rozpočet. Nízké splátky ponechají v peněžence podstatnou část peněz z výplaty. 
 

„Analytici očekávají růst sazeb
na začátek roku 2015.“

Jak to bude v příštích měsících?
 
I když jsou analytici již opatrní, očekávají, že sazby hypoték vzrostou na začátku roku 2015. Na první pohled se může zdát, že je dostatek času na hledání nemovitosti, ale opak je pravdou. Stejně jako došlo k propadu, může dojít k růstu. Skončí jarní akce a sazby se mohou snadno odrazit ode dna. 
 
Nízké sazby = riziko pro bankovní sektor?
 
Pokles úrokových sazeb je příznivý, ale nese s sebou jedno riziko – pokud by došlo k hospodářské krizi jako v roce 2009, výrazně by narostl podíl nesplácených úvěrů a banky by se dostaly do problémů. A to zejména u 100% hypotečních úvěrů, čehož si také všímá Česká národní banka. V případě krize by hodnota nemovitosti mohla být nižší než samotný úvěr, lidé by přestali splácet a banky by prodělaly. Banky mají účinné nástroje, jak proti této situaci bojovat. Úvěr mohou zastropovat do 85 % LTV , nebo nastavit limit počtu 100% hypoték. A tak se není čeho obávat.
 

  hypotéka   Srovnat hypotéky