Vyplatí se platit na dovolené cash nebo kartou?

Vezměte si alespoň část hotovosti, nejlépe v tvrdé měně

Hotovost by ve výsledném mixu vašich finančních zdrojů na dovolené rozhodně neměla chybět. Její podíl by se měl zvyšovat přímo úměrně tomu, nakolik exotická a vzdálená vaše cílová destinace je. V malé vesničce nebo ostrově o platební terminál, ani bankomat nezakopnete. Mimo Evropu se navíc může stát, že někteří obchodníci váš typ karty nebudou akceptovat. I ve vyspělých evropských zemích pravděpodobně občas budete potřebovat platit hotově – třeba u stánku se zmrzlinou nebo na tržišti.

Jaká je tedy částka? Minimálně nouzovou zásobu cca sto eur, byste přibalit měli vždycky. Příliš velkou hotovost neberte, vystavujete se tak hrozbě ztráty i krádeže. A riziko je nesrovnatelně větší než u pojištěné platební karty.

Komplikovanější bývá situace v exotičtějších zemích mimo Evropu. Neexistuje obecná poučka, jestli je výhodnější směnit exotickou měnu doma nebo až na místě. Vždy záleží na zemi a aktuálním kurzu. Neobvyklé měny budete v Česku shánět složitěji. Do některých států navíc smíte dovážet jen omezený obnos v místní měně, nebo ji nesmíte dovážet vůbec – typickým příkladem je tuniský dinár.

Železnou rezervu v hotovosti pak berte v některé z tvrdých měn, v eurech nebo dolarech, korunu na místě nevyměníte. Informacemi o kurzu se vybavte už před odjezdem. Buďte obezřetní a přepočtěte si, kolik byste zhruba za měněnou částku měli dostat.

Když to půjde, plaťte kartou

I kdyby měla posloužit jen jako pojistka při nečekaných výdajích, platební kartu vezměte každopádně. V oblastech dobře pokrytých (zvlášť bezkontaktními) terminály neváhejte a plaťte kartou. Je to bezpečné a pohodlné. Při platbě kartou se měna přepočítává devizovým kurzem, který obvykle bývá výhodnější než valutový, ale neplatí to vždy. Existují směnárny, u kterých lze cizí měnu pořídit v hotovosti levněji než u bank v bezhotovostním styku. Záleží hlavně na výběru banky nebo směnárny. Předností karty každopádně zůstává nízké riziko.

Platba kartou v zahraničí, minimálně po Evropě, je většinou bez poplatku. V některých exotičtějších oblastech se můžete setkat s tím, že si obchodník k platbě kartou naúčtuje jedno- až tříprocentní příplatek.

Srovnejte si kreditní karty a jejich poplatky a vyberte tu nejvýhodnější na cesty

Při výběru z bankomatu dejte pozor na poplatky

Kde můžete, raději plaťte kartou a vybírání z bankomatu se snažte omezit. Jeden výběr z bankomatu může přijít na poplatcích i na sto korun. Některá banka si účtuje jednorázový poplatek bez ohledu na vybíranou částku, jiná si naúčtuje procenta z výběru plus fixní poplatek.

Jsou i banky, které nabízejí výběry z účtů v zahraničí zdarma. Pro ty, kteří do ciziny jezdí častěji, se pak vyplatí převést k takovéto bance svůj účet. Než odjedete, informujte se u své banky, ať víte, s čím počítat. V některých zemích navíc může být výběr z bankomatu omezen.