Povinné ručení: sleva nebude, senátoři odmítli omezit pojišťovny

Senátoři hlasovali rovnou o zamítnutí návrhu. Proti zamítnutí byl jediný hlas. Všichni tři navrhovatelé se hlasování zdrželi, stejně jako dalších devět senátorů.

“Povinné ručení patří k povinným pojištěním a musí být ze zákona uzavřené pro každé vozidlo. Mělo by být tedy regulováno podobně, jako je tomu například u povinného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci,“ vysvětluje svůj záměr senátor Libor Michálek.

Návrh byl takový, že po skončení období by klienti dostali vyúčtování od pojišťovny, které by se vztahovalo k celkovému rozdílu mezi přijatými a vyplacenými platbami u povinného ručení všech klientů dané pojišťovny. Jestliže by hrubá marže přesáhla 20 procent, klient by měl nárok na vrácení části pojistného. V praxi by šlo u většiny řidičů maximálně o desítky korun za rok.

Proti návrhu se zásadně postavilo i ministerstvo financí. „Jsme přesvědčeni, že by ve svém důsledku nevedl ke zlevnění povinného ručení pro klienty, ale k destabilizaci systému,“ řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Dle předpokladu jsou proti i pojišťovny. „V návrhu nebyl řešen ani praktický aspekt, jak by se vracely částky nad stanovenou marži – například klientům, kteří mezitím změnili pojišťovnu, přestěhovali se,“ říká za pojišťovnu Uniqa Eva Svobodová. „Znamenalo by to také nedělat spravedlivý rozdíl mezi zákazníky, kteří měli daný rok škodu, a tudíž solidární systém zatížili, a těmi, kdo jezdili bezpečně a měli by tudíž právem nárok na vyšší vratky,“ dodává.

Porovnejte si ceny povinného ručení a najděte to nejvýhodnější

S platností nového zákoníku pojišťovny zvýšily ceny povinného ručení až o 10 procent. K odpovídajícímu zvýšení pojistného plnění ale podle Michálka nedošlo.

„Účinnost nového občanského zákoníku v loňském roce představovala pro pojišťovny nárůst nákladů na pojistná plnění u škod na zdraví ve výši 1,9 miliardy korun. Předpokládáme, že roční nárůst nákladů spojených s novým občanským zákoníkem není konečný a bude nadále růst,“ oponuje Aleš Povr za Českou asociaci pojišťoven. V tomto roce podle něj pojišťovny na povinném ručení tratí zhruba 11 procent.

Nízké ceny povinného ručení v Česku jsou podle pojišťoven způsobeny především silně konkurenčním prostředím. Pojišťovny tak raději nabízejí ztrátový produkt, kterým klienta získají a ztrátu si vynahradí prodejem doplňkových služeb, jako je pojištění čelního skla. Při ztrátě přes 10 procent je však tento systém podle pojišťoven dlouhodobě neudržitelný.