Nové byty podle developerů příští rok zdraží o 6,6 procenta

„V příštím roce by se mohly ceny vyšplhat v průměru o 6,6 procenta. Růst předpokládá devět firem z deseti. A další zdražování je připravené na rok 2017, a to v průměru o 4,9 procenta. Potvrdilo to 77 procent společností,“ přiblížil výsledky průzkumu ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

O tom, že by mohly ceny bytů a domů klesat, není podle Vacka přesvědčen vůbec nikdo. „Třináct procent, respektive 23 procent ředitelů společností, nemá ještě svou cenovou strategii definitivně rozhodnutou,“ dodal Vacek.

Mezi hlavní důvody nárůstu cen bytů bude podle developerů patřit růst nákladů výstavby, tedy růst cen stavebních prací. Toto zvýšení cen již zaznamenalo 64 procent firem a pro příští roky (2016 a 2017) s dalším růstem počítá až 85 procent všech rezidenčních developerů. Ceny by měly růst až o pět procent. Vliv na růst ceny má i rostoucí poptávka po nových bytech, zejména v Praze, kde by prodeje nových bytů mohly překročit hranici 7000 bytů. Dalším důvodem je i historicky nízký úrok hypoték a jejich nejčastější uzavírání.

„V zásadě se snažíme držet toho, aby se ceny našich bytů pohybovaly ve středním segmentu, tedy v rozmezí od 50 až 60 tisíc korun za metr čtvereční. Případné zvýšení cen plánujeme, jen pokud se budou zvyšovat ceny stavebních prací a pozemků,“ řekl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Podle Českého statistického úřadu vzrostly tržní ceny nových bytů v Praze ve druhém čtvrtletí meziročně o 5,5 procenta, což je největší meziroční růst od prvního čtvrtletí roku 2009. ČSÚ vychází ze skutečných prodejních cen zkolaudovaných nemovitostí. Úřad využívá data od ministerstva financí, které shromažďuje údaje od finančních úřadů na základě daňových přiznání k dani z převodu nemovitosti. Jde tak o reálné, skutečně zaplacené ceny.

  hypotéka   Srovnat hypotéky    půjčka-úvěr   Srovnat půjčky