Lidé si letos před vánoci půjčují více než v loni

„Od října zatím evidujeme nárůst objemu půjček proti zbytku roku zhruba o čtvrtinu. A to před sebou máme ještě polovinu listopadu a prosinec, kdy očekáváme další růst,“ uvedl marketingový ředitel úvěrové společnosti Profi Credit Ondřej Lokvenc. Průměrná vánoční půjčka je podle Profi Creditu 7869 Kč, což je o 500 korun více než loni. Většina žadatelů o úvěr (78 procent) si na dárky půjčí více než 5000 korun.

Průměrná půjčka u největšího nebankovního poskytovatele hotovostních úvěrů Provident Financial stoupla během posledního roku o pětinu na 18.000 Kč. O loňských Vánocích to bylo 15.000 Kč. „Díky hospodářskému růstu mají lidé nyní víc peněz a mohou si proto dovolit i vyšší splátky. Zároveň mají větší důvěru v budoucnost ekonomiky a nebojí se půjčit si větší částku peněz, protože ví, že ji budou schopni vrátit,“ řekl ČTK manažer zákaznického výzkumu firmy Josef Macák.

Pokud už se lidé před Vánoci rozhodnou pro půjčku, není to podle něj jenom na dárky. Část peněz zpravidla investují do zvelebení domácnosti či pokrytí nečekaných výdajů, dárky přicházejí na řadu potom. Lidé za ně plánují utratit 5000 korun. Ovšem zkušenost je taková, že lidé často podlehnou nákupnímu nadšení a reálná útrata tak bývá mnohem vyšší