Developeři i hypoteční banky čekají rekordní rok

Do konce roku 2015 zbývá necelý měsíc. Hypoteční banky se už teď mohou radovat, protože ještě nikdy neměly tak dobrý rok jako letos. Ruku v ruce s tím jdou prodeje bytů, které předčily i optimistická očekávání.

„Letošní produkce bude někde na úrovni 180 miliard korun nového byznysu, což je v porovnání s doposud nejúspěšnějším rokem 2013 přibližně o 30 miliard více,“ řekl Hospodářským novinám Jan Sadil, předseda představenstva Hypoteční banky. Podíl refinancování se podle něj mírně snižuje a bude někde „lehce pod 30 procenty“.

Čísla o rekordním objemu poskytnutých hypoték potvrzují zprostředkovatelé hypotečních úvěrů. „V hypotékách rosteme meziročně o 30 procent a zájem zákazníků je neutuchající,“ uvedl generální ředitel Gepard Finance Jiří Pathy.

Letošní rok si pochvalují i rezidenční developeři. „V předešlém roce se prodalo kolem šesti tisíc nových bytů v Praze a letos to bude kolem sedmi tisíc,“ připomněl Marcel Soural, předseda představenstva developerské a stavební společnosti Trigema. Ta si od roku 2010 analyzuje trh s novým bydlením − především poptávku po nových bytech a jejich ceny.

Optimisticky se pro realitní byznysmeny jeví i nadcházející rok. Hybnou silou nemovitostního trhu jsou nízké sazby hypoték a ty se v dohledné době nejspíš příliš měnit nebudou. „Dostupné financování pravděpodobně po nějakou dobu zůstane,“ míní Pavel Kliment, partner odpovědný za nemovitosti v poradenské společnosti KPMG. K vysoké poptávce podle něj přispívá rovněž pokračující růst ekonomiky a s tím související optimistická nálada kupujících.