Sazby hypoték zřejmě v roce 2016 dosáhnou rekordního minima

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesá 6 let v řadě. Obrat nastal na sklonku roku 2008, kdy Česká národní banka zareagovala na celosvětovou ekonomickou krizi uvolněním měnové politiky a snížením základních úrokových sazeb. Přeneseně pak začaly zlevňovat i úvěry pro konečné spotřebitele, hypotéky nevyjímaje. Z původních 5,6 procent propadla průměrná úroková sazba během 6 let na méně než polovinu a dosáhla dalšího historického minima.

V letošním roce dosáhly sazby hypoték historického minima na celoročním průměru 2,2 %. V praxi však bylo a stále je možné získat hypotéku se sazbou hluboko pod 2 procenty, záleží pouze na parametrech žadatele o hypotéku, vhodném výběru a částečně i vyjednávacích schopnostech klienta nebo pověřeného hypotečního makléře.

Co se týče jednotlivých typů fixací. V roce 2016 očekáváme převažující zájem o úvěry s 5letou fixací úrokové sazby. Trend dlouhých fixací nad 5 let mírně ochladl se skokovým nárůstem nabídkových sazeb. Rozdíl mezi nabídkovou sazbou hypotéky s 5letou a 10letou fixací se na začátku letošního léta vrátil na více než procentní bod. Tyto informace vycházejí ze statistik finančního portálu Golem finance.

Představa zajištění stávající extrémně nízké sazby třeba i na polovinu doby splatnosti hypotéky je u klientů stále lákává, hlavní bariéra nyní však spočívá v omezené možnosti mimořádného splacení úvěru v mezidobí fixace. Ale i to se může v příštím roce změnit. Pro banky jsou hypotéky s dlouhou fixací efektivním nástrojem, jak s klientem navázat vztah. Proto to dle Golem financí vypadá, že v příštím roce posílí trend přibližování představ obou stran – klienta a bank.